Van 4 mei t/m 27 oktober op vrijdag en zaterdag van 10.00u – 17.00u is er een foto-expositie te bewonderen in Boerderij Groot Kahool, Kahoolsterlaan 2 in Ferwert. Dit is in samenwerking met Sense of Place.

Maarten Boersema (1986) begon vier jaar geleden als predikant in de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) Blije-Holwerd. Hij startte toen ook het fotoproject Blije Kerk (www.blijekerk.nl) waarin hij zijn werk en leven als dorpspredikant documenteerde.

Afgelopen maand werd er een boek, Blije Kerk alledaagse verbeelding van gereformeerd geloven, gepresenteerd. Daarnaast heeft Boersema, in samenwerking met de organisatie Sense of Place, ook een expositie opgezet. Deze expositie werd ook in de afgelopen maand geopend en is opgezet in en rondom een karakteristieke boerderij. Op uiteenlopende manieren worden de foto’s gepresenteerd. Van manshoge portretten met uitzicht op de zeedijk tot kleine en intieme foto’s van mensen op de zolder van de boerderij. Van prachtige landschapsfoto’s tussen de bomen tot foto’s van lachende kinderen. Van foto’s van het dorpsleven tot foto’s van mensen aan het werk op het land. De expositie en het boek zijn zo divers als het leven. De foto’s in combinatie met de prachtige locatie zorgen er voor dat je de Sense of Place kan ervaren op een bijzondere plek in Noord Friesland. Tijdens de presentatie van het boek en de expositie werd door een van de leermeesters van Boersema, professor Barend Kamphuis, kort het woord gevoerd. “De foto’s laten prachtig het leven zien tussen zijn verhevenheid en zijn kwetsbaarheid. Indrukwekkende landschappen met de hemel hoog boven akkers en kwelders, naast ziekenkamers en een graf. Feest en gezelligheid naast de intimiteit van gebed en persoonlijk gesprek over leven en dood.” Als dit je aanspreekt, dan moet je zeker eens een blik werpen op deze inspirerende expositie.

Boek: Blije Kerk, alledaagse verbeelding van gereformeerd geloven. Maarten Boersema. Uitg. Thoth, Bussum 2018. 80 blz. € 14,95. Het boek is in de expositieruimte te koop.  Net als een ander boek van Boersema dat onlangs verscheen. 111 plekken in Friesland, die je gezien moet hebben. Maarten Boersema. Uitg. Thoth, Bussum, 2018. 240 blz. € 16,95.

Naast bovenstaand boek is ook het boek ‘111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben‘ van Maarten Boersema gepubliceerd.

In het voorjaar van 2017 werd Maarten Boersema, predikant in Blija en daarnaast freelance fotograaf en tekstschrijver, gevraagd door een uitgever om een boek te gaan maken onder de titel ‘111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben’. Het is een boek in een serie. Deze 111 Plekken-boeken zijn de ideale gids om een specifieke stad of streek te ontdekken, aldus de uitgever. Zowel voor inwoners van dat gebied als voor toeristen. Ze beschrijven steden en regio’s vanuit een eigenzinnig en persoonlijk perspectief.

En dat is gelukt. Boersema heeft een persoonlijke reisgids gemaakt waarin ook veel oog is voor Noord Oost Friesland. Van wadlopen zonder vieze voeten te krijgen bij Moddergat tot het stadscafé in het hart van Dokkum. Van een ambachtelijke katoendrukkerij tot de stoepa van Hantum. Het komt allemaal, en nog veel meer, in woord en beeld bij langs. Frits Tromp, publicist uit Leeuwarden schrijft op zijn website: “De auteur van dienst is predikant van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Blija. Ook is hij journalist en fotograaf. Met name die laatste twee beroepen leiden tot een afgewogen beeld van Friesland, zeker ook omdat Boersma ‘van buiten komt’. Hij is geen Fries en komt dus wél naar de plekken waar je als inwoner alleen komt als je tijd en gelegenheid hebt – en waar je als bewoner dus nooit je gezicht laat zien. De teksten zijn informatief, de foto’s origineel. Als je elke week één plek kiest om hier naar toe te gaan, heb je binnen twee jaar alle 111 plekken bezichtigd. Maar een andere frequentie is natuurlijk ook mogelijk.”

Boek: 111 plekken in Friesland, die je gezien moet hebben. Maarten Boersema. Uitg. Thoth, Bussum,

Comments

Meer nieuws

Help pake en beppe de vakantie door – Museum Dokkum

14 februari 2020

Activiteiten Museum Dokkum in voorjaarsvakantie. Kinderen gratis toegang in Museum Dokkum In de voorjaarsvakantie van 18…

Lees meer
Evenementen

Help pake en beppe de vakantie door – Museum ’t Fiskerhúske

14 februari 2020

Museum ’t Fiskershúske weer open in voorjaarsvakantie – Met activiteitenweek: Help pake en beppe de vakantie…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht