In het weekend van 24 en 25 juni viert de Waddenzee haar Werelderfgoedstatus. Van Den Helder tot aan Delfzijl worden er tijdens deze “Dag van het Wad” tal van activiteiten georganiseerd langs en op het Wad. Veel activiteiten zijn gratis of tegen gereduceerd tarief. Zo kan iedereen op een laagdrempelige manier het Waddengebied beleven. Alle activiteiten die georganiseerd worden aan de Nederlandse Waddenkust staan hier.

Dag van het Wad in Noordoost Friesland

In Noordoost Friesland openen drie dorpen hun deuren: Peasens-Moddergat, Marrum en Holwerd. Er worden ontzettend veel leuke activiteiten georganiseerd. De organisaties zijn trots op hun gebied en delen dit graag tijdens het laatste weekend van juni! Onderstaand een overzicht met de allerleukste activiteiten!

1. Peasens Moddergat

In Peasens Moddergat is er het hele weekend feest! Vanuit de Garnalefabryk worden er veel gratis activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Neem vooral even een kijkje op de website. Onderstaand lichten wij een aantal zaken voor je uit:

Zaterdag 24 juni

  • 11.30 uur Opening door gedeputeerde Sietske Poepjes & Frits Wester (RTL4) middels een veiling van garnalen. De opbrengst hiervoor gaat naar de restauratie van een replica van de Aek WL19
  • 12.00 – 18.00 uur Vis eten en muziek luisteren. Kom gekookte garnalen en gebakken vis eten en luister naar de shantykoren, struin over de markt of neem een kijkje bij de demonstraties. Het hele  programma staat hier.
  • 14.00 én 15.00 uur Modeshow Waddenwol
  • 16.30 uur Wadlooptocht* naar de Eilander Bult
  • 17.00 uur Slikslydzje – voorproefje van de Waadolympiade

Zondag 25 juni

  • 11.00 – 12.30 uur Lezing door Mans Scheepers (RUG) in it Garnalefbryk over Zilte Teelt. Na afloop wandelexcursie*.
  • 13.00 én 15.00 uur Struinen op het wad met Olga. Kinderen gaan op zoek naar beestjes en plantjes*.
  • 14.00 uur Ouder & kind bootcamp door Anneke Kroodsma
  • 12.00 – 18.00 uur In de loods en de Garnalefabryk worden verschillende films getoond over visserij, en over de Aek WL19 (deze films worden ook op zaterdag gedraaid).

* Ga je het wad op? Zorg dan dat je stevige schoenen met veters aantrekt. Met laarzen, slippers, instappers en blote voeten kun je niet het wad op! Gympen zoals All-Stars zijn perfect om te dragen.

2. NoordFriesland Buitendijks – Het Noarderleech

Zwarte Haan, Kweldercentrum en Seedykstertoer bieden op 25 juni tijdens de Dag van het Wad mooie activiteiten ter kennismaking met dit unieke stukje Friese Waddenkust.

De Zwarte Haan – Waddengoud

Restaurant De Zwarte Haan ligt aan het eind van de Nieuwebildtdijk achter de zeedijk. Op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur is hier een presentatie/proeverij van Keurmerk Waddengoud. Waddengoud omvat een breed assortiment streekproducten en initiatieven met een directe, duurzame relatie tot het Wad.

Kweldercentrum Noarderleech

It Fryske Gea beheert de buitendijkse kwelders van natuurgebied het Noarderleech. In het bezoekerscentrum start op zaterdag 24 juni om 10.00 uur een wandeling met een gids. Kosten zijn €4,- (kinderen betalen €2,-).

De SeedyksterToer

Bij de SeedyskterToer beklim je de uitkijktoren, bekijk je exposities, het juttersmuseum en een film over de paardenreddingsactie in 2006. Op zondag 25 juni om 13.00 uur stap je voor €10,- (kinderen €6,-) in de panoramawagen voor rondrit over de kwelders.

Het Altijd Wad Pad

Bij Zwarte Haan, Kweldercentrum en Seedykstertoer kunnen kinderen ook het gratis ‘Altijd Wad Pad‘  boekje en route ophalen. Samen met Thom en Femke beleven ze dan de mooiste avonturen aan de waddenkust.

3. Ontdek Holwerd en de kwelder met de boswachter

Beleef de kwelders en maak kennis met het dorp Holwerd. Op zowel zaterdag als zondag kun je om 13.00 uur meewandelen met de boswachter van Staatsbosbeheer en de wadgids van de Waddenvereniging. Klik hier voor meer info.

Er valt heel wat te zien en te vertellen over dit boeiende gebied. Holwerd biedt historie, ambitie en vooral veel natuurschoon. We starten in Holwerd met een bijzonder verhaal in het pittoreske dorpscentrum. Ooit was het een welvarend waddenkustdorp met bijna stadsrechten, nu een krimpdorp waar de leegloop van de laatste decennia illustratief is. Gelukkig keert het tij dankzij het plan Holwerd aan Zee.

Weekendje Waddenkust

Genoeg te doen dus in het weekend van 24 en 25 juni aan de Friese Waddenkust. Wil je er een weekendje weg van maken?  Boek dan een B&B, hotel of vakantiehuis in het Waddengebied. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt:

Ben je meer fan van kamperen? Dan kun je terecht bij de volgende campings:

Onderstaande kaart toont alle restaurants, dagattracties en accommodaties aan de waddenkust van Noordoost Friesland. Klik op de iconen voor meer informatie!

Meer nieuws

Tentoonstelling Petrus Regout

21 mei 2018

In het kader van de “culturele hoofdstad Leeuwarden 2018” is er in het kerkje te Jislum…

Lees meer
Exposities

Stampvol programma Vier de Alde Feanen

18 mei 2018

Nationaal Park De Alde Feanen maakt zich op voor Vier de Alde Feanen, onderdeel van het…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht