circle-mask

Vier de 9e verjaardag van status Waddenzee Werelderfgoed mee. Er zijn gratis activiteiten in Noord-Holland, Friesland, Groningen en op de eilanden. Zien we je daar?’ Meer informatie hierover vind je op deze website

 

Excursie ‘kennis maken met het noarderleech’ | Kweldercentrum Hallum

Het Kweldercentrum is een onbemand informatiecentrum van natuurorganisatie It Fryske Gea en ligt aan de zeedijk in Hallum. Ontdek hier meer over de natuur en historie van het Noord-Friese kustgebied. Centraal staat het ontstaan van de buitendijkse polders en kwelders, de huidige natuurwaarden en de toekomstige ontwikkelingen.

Op zondag 1 juli van 10.00 tot 12.00 uur organiseert It Fryske Gea een gratis excursie incl. gids in het gebied. Tijdens deze tocht leer je het gebied ‘noarderleech’ beter kennen. Opgeven kan via www.itfryskegea.nl Het Kweldercentrum is dagelijks gratis geopend van 08.30 tot 17.30 uur (deur sluit automatisch). Klik hier voor meer informatie.

Seedykstertoer | Marrum

Panoramatocht door de kwelders, uitkijktoren beklimmen en juttersmuseum
Kom tijdens de Dag van het Wad, op zondag 1 juli, naar Marrum. Bij de Seedysktertoer kun je de 24 meter hoge uitkijktoren beklimmen, exposities bekijken of naar het juttersmuseum. Voor kinderen is er een overdekte speelhal.

Vervolgens stap je rond 13.30 of 16.00 uur in de panoramawagen en breng je in +- 2 uren een bezoek aan de unieke kwelders van Noord Friesland. Je ervaart hier Unesco Werelderfgoed Waddenzee en geniet van vele vogelsoorten. Ook geschikt voor Duitse en Engelse gasten! Opgave panoramatocht vóór vrijdag 29 juni via info@seedykstertoer.nl of 0518-411434.

Activiteiten zijn vrij toegankelijk. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Waddenagenda. Klik hier voor meer informatie.

Waddenbelevingscentrum De Noordhoren | Holwerd

Tijdens de Dag van het Wad is het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd het hele weekend van 13.00 tot 16.00 uur gratis geopend.

Leer hier meer over ‘het verhaal van het wad’: zoek de krabbetjes in de slikbak en de zeebaars, zeesterren en kabeljauw in het aquarium. ’s Middags worden de dieren gevoerd waarbij kinderen kunnen helpen. Verder draaien er video’s over hoe de kwelder is ontstaan en over de ‘plastic soep’ in de Waddenzee en de gevolgen daarvan. Daarnaast zijn er verschillende kinderactiviteiten te beleven.

Staatsbosbeheer organiseert het weekend een dorp- en kweldertocht. Deze start bij de Noordhoren. Klik hier voor meer informatie.

De Garnalenfabriek | Paesens-Moddergat

Visserijcultuur, lokale producten en waddenexcursies
Het hele weekend zijn er verschillende gratis activiteiten in en rondom De Garnalenfabriek in Moddergat. Het is daarom één van de hotspots tijdens de Dag van het Wad.

Zaterdag 30 juni:
Op zaterdag vindt van 11.30 – 17.30 uur de ‘Dei fan de Fiskerij’ (Dag van de Visserij) plaats. Deze dag staat de cultuur van de hedendaagse kustvisserij centraal.

Om 11.30 uur leggen de drie kotters aan met vers gevangen garnalen. Deze garnalen worden over dijk naar het Garnalenfabriekje gedragen, waarna de opening van de dag plaatsvindt door de Garnalenkoningin 2018.

Andere activiteiten deze dag:
-Koken met lokale (wad)producten voor en met kinderen en proef het wad op het horecaplein
-Meevaren en bezichtiging drie kotters
-Vissersverhalen over hedendaagse werkzaamheden. Ook is KNRM aanwezig
-Modeshow van schipperskleren van Waddenwol en maritieme kleding van de Visserij Coöperatie Lauwersoog
-Garnalenpeller door pellersvrouwen uit Zoutkamp
-Netten breien
-Onthulling nieuw vissersportret en bezichtiging foto-expositie van Remco van Vries
-Live muziek van de ‘Forebitter Men’ (maritieme folksongs, seasongs en shanty’s) en de Anjumer coverband ‘State of Quo’

Klik voor het complete programma inclusief tijden hier.

Zondag 1 juli:
Op zondag staat van 08.00 – 14.30 uur het wad centraal.

08.00 – 11.00 Workshop Fotografie door Remco de Vries. Opgave via website verplicht.

10.00 – 14.30 Waddenstruintocht incl. schilderworkshop o.l.v. Klaas Laansma en Ilse Brul. Opgave via website verplicht.

10.00 – 14.30 Vrije toegang Garnalenfabriekje, incl. bezichtiging foto-expositie Remco de Vries.

12.00 – 14.00 Gratis soep met zilte groenten van Terschelling, gemaakt door Jan Cooks 4 You.

13.00 Uitzwaaimoment van de drie kotters die voor de dijk liggen. Passagiers (kinderen ook mogelijk) mogen mee aan boord om terug te varen naar Lauwersoog (let op: vervoer vanaf daar moet u zelf regelen). Opgave is verplicht via de website.

13.00 – 17.00 Vrije toegang Museum ’t Fiskershúske.

13.30 – 14.30 Bootcamp Ouder en Kind door Lifestyle studio Holwerd. Opgave verplicht via website.

13.30 – 15.30 en 15.30 – 17.30 Workshop Waddenklei bij Oan ‘e Dyk. Opgave verplicht via website.

Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk. Klik voor meer informatie hier.

 

Andere activiteiten:

Ontdek de hoogste terp van Friesland | Hegebeintum

Het landschap langs de Friese kust heeft een bijzonder kenmerk: de terp. Terpen zijn heuvels, die door de mens zijn opgeworpen in de strijd tegen het opkomende zeewater. Ze werden regelmatig opgehoogd met klei, mest en huishoudelijk afval. De meeste terpen hebben hierdoor een hoogte bereikt van 2-7 meter boven NAP. De terp van Hegebeintum spant de kroon met bijna 9 meter boven de zeespiegel!
Tijdens de Dag van het Wad kun je genieten van het weidse uitzicht op de hoogste terp van Friesland en de monumentale Kerk. Een gids is de hele dag aanwezig om je te vertellen over de historie van de kerk en de (oude) verbinding met de Waddenzee.Tijden: zaterdag 10:00 -17:00 en zondag 12:00 – 17:00. Klik hier voor meer informatie

Vistival, kaatstoernooi, muziek en activiteiten | Wierum

Ieder jaar wordt in Wierum het Vistival georganiseerd. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een soort Vis-festival. Niet om zelf te vangen in een viswedstrijd maar wel om ze te bakken en te eten. Vis van lokale vissers wordt er geserveerd, zoals gerookte zoute haring, gedroogde schar en vers gepelde garnalen. Ruik en proef de vers gevangen en bereide vruchten uit eigen zee. Maar dat is niet alles. Het Vistival kent een uitgebreid programma met een kaatstoernooi, muziek en activiteiten voor jong en oud. Maak kennis met lokale Waddencultuur. Eet een visje, doe spontaan mee met het kaatstoernooi en draag ondertussen bij aan een goed doel. Het Vistival wordt namelijk ieder jaar belangeloos georganiseerd waarna de opbrengst ten goede komt aan een liefdadigheidsinstelling. Loactie: Wierum, sportveld Wierum. Dag: Zaterdag 30 juni. Klik hier voor meer informatie.

Onthulling kunstinstallatie de Mannen van Holwerd

Op zaterdag 30 juni tijdens het weekend van Dag van het Wad wordt in Holwerd door Sense of Place en Holwerd aan Zee het kunstproject ‘De mannen van Holwerd’ geopend. ‘De mannen van Holwerd’ is een kunstinstallatie van kunstenares Linette Raven. Het is een eerbetoon van Sense of Place aan de vier initiatiefnemers van het project ‘Holwerd aan Zee’. De installatie stelt een sluis met stromend water voor, met aan de binnenkant van de sluis vier manshoge portretten. Bezoekers lopen door een corridor van aardappelkisten en staan dan oog in oog met deze bijzondere mannen. Het openingsprogramma van de kunstinstallatie wordt later bekend gemaakt.  Locatie: Holwerd, nabij de hoek Grândyk en Nieuwe Zeedijk. Klik hier voor meer informatie.

Onthulling panoramische maquette Dijk van een Wijf

Dijk van een Wijf is vanaf het begin af aan een echt Sense of Place-icoon. Een enorm, met gras overdekt liggend vrouwelijk naakt van zo’n honderd meter lang en tot twintig meter hoog. Moeder de vrouw, de Hollandse deerne, dikke billen, volle borsten, melk en echte boter, schapen en boterbloemen; in één adem mals en sappig! Een uitgestrekt landschap waar een wulps gevormde dijk uit oprijst. Mooi ligt ze met haar ‘vruchtbare’ vormen op de dijk. Met daarachter de kraamkamer van de pootaardappel en de bouwgrond van tal van andere groenten. Als onderdeel van de zeekering biedt ze zekerheid en veiligheid. Kortom een ‘Dijk Van Een wijf’!
Dit culturele landschapsproject van Nienke Brokke op de dijk bij Holwerd vormt straks een zacht welkom voor alle reizigers van Ameland. Om de bezoeker alvast een soort preview van het toekomstige landschapsbeeld te geven, wordt er een panoramische maquette op locatie geplaatst die op creatieve wijze Dijk van een Wijf verbeeldt. Te midden van een bloemenveld klim je in een omsloten gangetje omhoog naar een kijkgat. Hierdoor kijkend zie je Dijk van een Wijf groots liggen met de echte dijk van haar toekomstige locatie aan de horizon. Dag: Zaterdag 30 juni. Locatie: Holwerd, Grândyk 9. Klik hier voor meer informatie.