Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Sint Vituskerk Feinsum

Feinsum

Waarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

In het noorden van Friesland struikel je letterlijk over de historische kerkgebouwen, de kerk van Feinsum is ook weer zo'n stoffig juweeltje...

Waarschijnlijk is Feinsum (Finkum in het Nederlands) ontstaan rond een boerderij van het klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd. In de loop der jaren is het gebouw natuurlijk wel een aantal keren uitgebreid en aangepast. 

Zo werd de toren in 1515 door De Zwarte Hoop in brand gestoken om de Gelderse soldaten eruit te jagen. Herbouw van de toren gebeurde daarna in oude romaanse stijl. De laatste grote restauratie vond plaats in de 60' er jaren van de vorige eeuw. De prachtig gebeeldhouwde grafzerken zijn in de kerkvloer blijven liggen.

In deze kerk wordt niet meer gepreekt, maar nog wel gezongen door het dorpskoor. Verder vinden er rouw- en trouwdiensten plaats. Ook kan de kerk gehuurd worden voor cursussen, kleine workshops en exposities. Stichting Alde Fryske Tjerken is sinds 1975 eigenaar van de kerk. Een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van verschillende bijeenkomsten in de Sint Vituskerk. 

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Sint Vituskerk Feinsum

Holdingawei q 51
9053 LV Feinsum
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse