Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Lezing Fries Vlas

Diese Veranstaltung hat bereits stattgefunden

Mitselwier

Op zondag 14 juli om 16:00 uur verzorgt Gerrit Herrema van Holwerd een lezing n.a.v. het boek Fries Vlas wat hij samen met Henk Dijkstra geschreven heeft in de Doarpstsjerke Mitselwier.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Friesland is rond 1880 de grootste producent van vlas in Nederland. De teelt gaat in die jaren niet zozeer om het gewas zelf, maar is voornamelijk bedoeld als werkverschaffing. Het eindproduct linnen wordt veelal thuis en in spinhuizen gesponnen en door regionale wevers verwerkt.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw verschijnen er in Friesland zo’n twintig fabrieken waarin vlas gemechaniseerd wordt verwerkt. Een van de vele vlasproducten – het lijnzaad – gaat dan een grote rol spelen bij de opkomst van de veevoerindustrie en de intensivering van de landbouw. In het boek beschrijven Henk Dijkstra en Gerrit Herrema de Friese vlasgeschiedenis.

Deze middag vertelt Gerrit Herrema over hoe en waar in Friesland vlas werd verbouwd, hoe werd het verwerkt, welke producten leverde het op en hoe was de afzet geregeld. Maar ook komen  de recente ontwikkelingen binnen de vlasteelt en de toekomstmogelijkheden voor Fries vlas aan bod.

Vanuit de Vlasroute “Follow the Blue Line” en Mienskipshûs Doarpstsjerke nodigen we u uit voor het bijwonen van deze lezing. Vooraf gaande aan de lezing kunt u natuurlijk de Expositie Vlas op Linnen bekijken die in de doarpstsjerke aanwezig is. Deze expositie “Vlas op Linnen” is aanwezig tot en met 25 augustus. Er zijn werken van tien verschillende kunstenaars die zich voor het werk lieten inspireren door het unieke gewas vlas. De werken zijn allemaal gemaakt met olieverf op linnen. De expositie en Tsjerke is te bezichtigen op zaterdag en zondagmiddag  van 13:30 tot 17:00 uur.

Tijdens de vlasroute “Follow the Blue Line” kunt u op ontdekkingstocht langs de bezienswaardigheden die met vlas te maken hebben. De komende zaterdagen tot en met 3 augustus zijn er nog vlasdagen voor meer informatie: www.vlasroute.nl.

De lezing start om 16:00 uur en is net als de expositie vrij toegankelijk, een gift voor het onderhoud van het gebouw wordt op prijs gesteld.

Wanneer:
t/m 14 juli
Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Lezing Fries Vlas

Tsjerkebuorren 7
9123JT Mitselwier
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse