Direkt zum Hauptinhalt

Voormalig Notarishuis

Hurdegaryp

Een van de vele leuke locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Het oorspronkelijke notarishuis is gebouwd in 1891 in opdracht van notaris mr. Sjouke de Jong. Korte tijd was de knecht W. van der Meer de eerste bewoner.

De tuin, naar een ontwerp van de bekende Hurdegariper tuinarchitect Gerrit Vlaskamp *), is in 1891 aangelegd.

Mr. De Jong heeft zijn notariskantoor in 1926 overgedragen aan mr. Jetze Gorter. Die heeft er tot 1 november 1964 het notariaat in uitgevoerd. Gorter en zijn vrouw Geertje Vermeulen hebben daarna nog tot 1977 het notarishuis bewoond.

Hurdegaryp heeft het veertig jaar zonder eigen notariskantoor moeten stellen. Het dorp was in die periode o.a. aangewezen op het notariskantoor van mr. Wolter Jans Nijenhuis te Gytsjerk. Nijenhuis was een Frieszinning man en adverteerde ook wel in het Fries. "Boargerhûs mei húske en brûs" (Burgerhuis met watercloset en douche), was een tekst die soms in zijn advertenties voorkwam. Zijn notariskantoor was van 1947 tot 1978 gevestigd in het landhuis Poelzicht aan de Rinia van Nautaweg 20. Poelzicht bestond al voor 1700. Op 30 april 1900 opent kandidaat-notaris Hendrik Posthumus van Aldtsjerk een nieuw Poelzicht. Dat werd in 1978 verkocht aan Jelle Bijlsma te Gytsjerk. Hij laat het buitenhuis afbreken om plaats te maken voor een derde Poelzicht: een geheel nieuwe 20ste-eeuwse villa. De tuin werd opnieuw aangelegd en de tot smalle slootjes verworden vijvers weer uitgraven, nu iets groter dan dat ze voorheen waren. Bijlsma verkoopt Poelzicht en vanaf de beginjaren tachtig van de vorige eeuw werd de villa een tiental jaren bewoond door de toenmalige commissaris van de Koningin Hans Wiegel.

Op 1 januari 2004 werd het huidige Hurdegariper notariskantoor van mr. Sibe de Valk aan de Reidroas 8 geopend.

In 1977 heeft Johannes (Jopie) Kooistra uit Damwâld het huis van notaris Gorter gekocht. Tot 1980 is hij eigenaar geweest. Helaas heeft Kooistra, toenmalig directeur van de Kodam B.V., in die tijd enkele grote beuken in de voortuin, naar men zegt zonder vergunning, laten omhakken. Dat zorgde voor nogal wat opschudding in het dorp.

Het huis werd in 1980 verkocht aan de huidige bewoners.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Voormalig Notarishuis

Rijksstraatweg 43
9254 DB Hurdegaryp
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse