Direkt zum Hauptinhalt

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen

Earnewâld

De Alde Feanen is één van de grootste moerasgebieden in West Europa en kent een grote afwisseling aan landschappen. Met veel water, rietlanden en een grote diversiteit aan dieren en planten.

De Alde Feanen is één van de grootste moerasgebieden in West Europa en kent een grote afwisseling aan landschappen. Met veel water, rietlanden en een grote diversiteit aan dieren en planten.

Het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen is verhuist! Maar ook bij de tijdelijke locatie kun jij terecht voor veel informatie over het gebied. En vanaf mei 2024 kun je ook hier weer de indrukwekkende expositie 'Geraakt' weer bezoeken.

Wil je er ook op uit in dit unieke natuurgebied, dan kan je bij de balie van het bezoekerscentrum vragen naar excursies, jeugdactiviteiten, rugzakroute, fiets-, vaar- en wandelroutes. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.np-aldefeanen.nl en in de activiteitenkalender, deze is gratis verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. Let op, in de herfst en winterperiode is het bezoekerscentrum gesloten.

De Lancaster Expositie 'Geraakt'

In de nacht van 4 op 5 september 1942 stegen vanaf vliegveld Syerston in Engeland 251 bommenwerpers op. Eén daarvan, de Lancaster R5682, werd boven de Waddeneilanden neergeschoten. Het vliegtuig stortte vervolgens neer in De Alde Feanen, nabij Warten. Van de zeven bemanningsleden wisten vijf met een parachutesprong te ontsnappen. Eén overleefde dit niet, de overige vier mannen werden krijgsgevangen gemaakt. Van de inzittenden werd later één lichaam gevonden. De laatste persoon, staartschutter Francis Cooper, werd na de crash vermist.

Tot vijfenzeventig jaar na de oorlog werd het lichaam van Cooper nooit gevonden, tot er in 2017 begonnen werd aan de berging van het vliegtuig.

Op de plek waar de Lancaster neerstortte is een permanente herdenkingsplaats gecreëerd: De Zwaluwhaven. Deze 32 meter lange muur, ontworpen door landschapsarchitecte Nynke Rixt Jukema, heeft 251 gaten voor oeverzwaluwen. Het aantal gaten komt overeen met het aantal gevechtsvliegtuigen dat in de nacht van 4 op 5 september 1942 opsteeg. Het aantal meters van de muur komt overeen met de lengte van de Lancaster. Van de 251 gaten worden 12 dichtgemaakt. Twaalf vliegtuigen, die die nacht in 1942 opstegen, kwamen niet terug.

De Zwaluwhaven is op 15 april 2018 geopend. Dat is niet zomaar een datum. Het is de officiële datum waarop Fryslân bevrijd werd in 1945. Bij de onthulling van het monument waren 39 nabestaanden van de piloten en bemanningsleden aanwezig. 

Let op: in mei 2024 weer opnieuw geopend worden in het tijdelijke bezoekerscentrum, Stripe 12 in Earnewâld. Je kunt hier meer lezen. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen

De Stripe 12 a
9264 TW Earnewâld
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse