Direkt zum Hauptinhalt

Grien Blau Noordoost Friesland | Duurzame vaarroute

(16,9 km)

Wil jij in je vrije tijd niet alleen consumeren maar ook iets toevoegen, kies dan voor deze duurzame vaarroute Grien Blau in Noordoost Friesland.

De route kun je afleggen met een electrische sloep, SUP board of kano. Een deel van de route is zelfs electric only en alleen toegankelijk voor kleine vaartuigen.

Onderweg zijn er allerlei leuke adresjes waar je verantwoord kunt eten, drinken en logeren. Ook zijn er plekken met groen vermaak vlakbij de waterkant.  

Tijdens deze vaartocht vaar je door natuurgebied It Bûtenfjild en de Grutte Wielen, het is een verbindingszone tussen Nationaal Park de Alde Feanen en het Lauwersmeer. Maak er een mooie dagtocht of een lekker weekend op het water van!

Neem je een vuilniszak mee om onderweg zwerfafval op te ruimen? De vogels en vissen zullen je dankbaar zijn!  

Das wirst du sehen

Startpunkt: 8926 XH Leeuwarden
1

Leeuwarden - Grote Wielen | Laadpalen aan het water

Openbare laadpaal langs het water aan de steiger bij Hotel Restaurant de Grote Wielen in Leeuwarden.

Leeuwarden - Grote Wielen | Laadpalen aan het water
2

Grutte Wielen

Toppredator hier is de otter. Deze speelse wateracrobaat leeft weer in de Grutte Wielen en dat is een bekroning op al het

Grutte Wielen
3

Aqua Zoo Friesland

AquaZoo Friesland ist an den friesischen Gewässern gelegen und verspricht mit seinen unzähligen Tierarten im wahrsten Sinne des Wortes einen spritzigen Ausflug in den Norden der Niederlande.

Aqua Zoo Friesland
4

Camping de Kleine Wielen

Familiencampingplatz de Kleine Wielen Suchen Sie eine praktische Unterkunft? Dann ist ein Chalet, eine Wanderhütte oder ein Dreampod die richtige Wahl.

Camping de Kleine Wielen
5

Natur und Kultur Park Vijversburg

Vijversburg, voller Überraschungen und Verblüffendem.

Natur und Kultur Park Vijversburg
6

Teetún De Hollen

Bij Teetún De Hollen word je gastvrij ontvangen. Je kunt er op je gemak pauzeren tijdens een wandel- of fietstocht, terwijl je geniet van een kop koffie of thee met zelfgemaakt gebak.

Teetún De Hollen Theetuin de Hollen
7

Van der Valk Hotel Hardegarijp

Van der Valk Hotel Hardegarijp-Leeuwarden is een sfeervolle klassieker in Friesland onder de vestigingen. Het gemoedelijke hotel met 32 kamers en een goed restaurant vormt een prima uitvalbasis om het mooie Friesland te verkennen.

Van der Valk Hotel Hardegarijp
8

Naturschutzgebiet It Bûtefjild

Wandern, Radfahren und Segeln im Reich des Fischotters: It Bûtefjild ist eine abwechslungsreiche Landschaft aus Moor, Wasser, Schilf und Weide.

Naturschutzgebiet It Bûtefjild
9

Uitkijkpunt Ottema-Wiersma Reservaat

Er staat een nieuwe uitkijktoren bij het Koekoekspaad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het Ottema-Wiersma Reservaat in natuurgebied het Bûtefjild.

Uitkijkpunt Ottema-Wiersma Reservaat Uitkijktoren Koekkoekspaad Ottema Wiersma
10

Hotel Eetcafé 't Dûke Lûk

In het prachtige Feanwâldsterwal, bij een waterrijk natuurgebied tussen Leeuwarden en Dokkum, vind je het gezellige hotel en eetcafé 't Dûke Lûk.

Hotel Eetcafé 't Dûke Lûk
11

Bauernhof 'de Omleiding'

Willkommen auf dem Campingplatz, Kanuverleih, Bauernhofrestaurant, Tagungs- und Veranstaltungsort de Omleiding, am Rande des Naturschutzgebiets 'it Bûtefjild'.

Bauernhof 'de Omleiding' de Omleiding boerderij restaurant
12

Goddeloze Tolhuis

Daar waar de Goddeloze singel de Falomster Feart kruist, staat het Goddeloze Tolhuis. Er gaan veel volksverhalen de ronde over deze goddeloze plekken. 

Goddeloze Tolhuis Goddeleas Tolhus De Houtwiel
13

Minicamping De Zilveren Maan

Bij minicamping De Zilveren Maan verblijf je vlakbij het dorp De Westereen, aan de rand van de Friese wouden. De camping ligt direct aan het (vis)water van De Nije Feart.

Minicamping De Zilveren Maan de zilveren maan
Endpunkt: 9271 HD De Westereen

Beschreibung

Startpunkt: 8926 XH Leeuwarden

Je kunt deze vaarroute bij iedere bootverhuurlocatie aan de route starten.

Huur je fluistersloep, SUP of kano bijvoorbeeld in:

- De Westereen (De Zilveren Maan)
- Feanwâlden (De Omleding) 
- Feanwâldsterwâl ('t Dûke Lûk)
- Leeuwarden (De Kleine Wielen)

Onderweg kom je enkele sluisjes tegen die je zelf kunt bedienen.

Je kunt de route ook inkorten door slechts een deel ervan te varen. Of wijk van de hoofdroute af, om de dorpen Feanwâlden, Munein en Gytsjerk te bezoeken. Een rondje varen rondom de natuur in het Bûtefjild behoort ook tot de mogelijkheden, 

Endpunkt: 9271 HD De Westereen