Naar Afrika gaat men vaak om de lokale “Big Five” te bekijken, maar ook Friesland heeft haar eigen vijf meest voorkomende dieren. Natuurfotograaf Marcel van Kammen vertelt elke maand welke vogel of dier je moet hebben gezien. Deze keer de Big Five van Friesland op een rijtje. Spot jij ze deze zomer?

5. Otter

Nadat de otter uit geheel Friesland verdwenen was, is de soort dankzij herintroductie de laatste tientallen jaren weer aan een flinke opmars bezig. Hoewel deze schuwe nachtrover moeilijk te spotten is, zijn er toch plekken waar het met geluk zou moeten lukken. Denk hierbij aan de Alde Feanen, De Leyen nabij Rottevalle/Eastermar of in het Lauwersmeergebied. Met een beetje geluk kun je deze beesten zien jagen op vis op een vroege ochtend vanaf kijkbult ‘”De Pomp” achter het Zomerhuisbos nabij Kollumerpomp.

4. Vos

Hoewel de vos bij veel mensen een, onterechte, slechte naam heeft is het een prachtige verschijning om te zien. Na eeuwenlange vervolging door de mens is de vos van dagactief verandert in een schuw nachtdier, dus om dit mooie beest te zien heb je wederom geluk nodig. Het dier komt in de gehele provincie wel voor, maar in het Lauwersmeergebied heb je de grootste kans op een mooie waarneming en dan vooral in de vroege ochtend.

3. Zeearend

Deze grote roofvogel wordt ook wel de “Vliegende Deur” genoemd, vanwege zijn spanwijdte van 2,20 meter. Dit maakt hem de grootste roofvogel van Nederland en ook meteen één van de grootste dieren in Friesland. Na enkele succesvolle jaren als broedvogel in het Lauwersmeer is de vogel sinds dit jaar ook opgedoken als broedvogel bij de Alde Feanen bij Earnewâld.

2. Ree

Het coulissenlandschap in de Friese Wouden is een uitermate geschikt leefgebied voor een ree, die hier dan ook in groten getale voorkomt. Het veilige, begroeide landschap zorgt voor veel dekking en schuilmogelijkheden voor deze dieren die altijd op hun hoede zijn. Wanneer je de dieren ziet terwijl je zelf de wind in het gezicht krijgt is de kans op een mooie waarneming van dichtbij stukken groter dan wanneer de wind uit de rug komt. Met hun sterke neus hebben ze je dan snel in de gaten.

1. Damhert

Hoewel de soort hier van origine niet (meer) voorkomt, leeft er sinds een jaar of 10 een hele kleine populatie in het Lauwersmeergebied en een roedel van zo’n 30 exemplaren in een bosje tussen Rinsumageest en Dokkum. Deze dieren stammen allemaal af van een uit gevangenschap ontsnapt groepje van enkele dieren en houdt zich prima in stand in een omgeving met veel vers gras van de weilanden en dekking van een klein bosje. Hoewel de dieren in de IJstijd nog in Nederland voorkwamen, zijn ze daarna duizenden jaren weggeweest uit ons land. Langzamerhand wordt de soort weer geherintroduceerd op verschillende plekken, maar hier in Friesland zorgen de dieren daar dus zelf wel voor.

Naast deze “Big Five” zijn er nog vele andere mooie diersoorten te zien. Enkele soorten die het vooral in het coullissenlandschap erg goed doen zijn de Gekraagde Roodstaart, Grauwe Vliegenvanger en een marterachtige als de Bunzing.

Blog en foto’s door Marcel van Kammen.
Marcel woont in Noardburgum en werkt veel in de regio Noordoost Friesland. Hij is groot natuur- en vogelliefhebber deelt zijn bevlogenheid en tips graag via eropuitinfriesland.nl

Comments

Meer nieuws

Noord-Friese Winkeltjesroute bestaat 5 jaar

14 juni 2018

Op zaterdag 30 juni vindt de jubileumeditie van de Noord-Friese Winkeltjesroute plaats. De route bestaat deze…

Lees meer
Nieuws

7 activiteiten in en op het water in Friesland

8 juni 2018

Ben je op zoek naar activiteiten in en op het water in Friesland? Dat begrijpen we…

Lees meer
Blogs

Nieuwsoverzicht