Je bent op een hele leuke plek terecht gekomen deze vakantie, want Noordoost Friesland biedt alle ruimte om er lekker op uit te gaan. Of het nu binnen of buiten is. We geven je een lijst met dingen die je deze vakantie gedaan móet hebben, hoeveel activiteiten streep jij er af deze vakantie?

Binnenspelen in Friesland

Is het slecht weer? Hieronder vind je de leukste indoor activiteiten.

1. Rondcrossen in een cabrio, politieauto of ambulance van klein formaat in een verkeers-echte situatie. Een ‘politieagent’ regelt het verkeer. Óf klimmen, klauteren of spelen in de binnenzandbak bij Speelpark Sanjesfertier in De Westereen.

sanjesfertier-de-westereen_dsc0838

2. Willen je ouders graag met je naar een museum? Zorg dan dat je in een museum terecht komt waar Mark en Ant ook zijn. Zij maken een museumbezoek niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Zo steek je nog wat op in je vakantie. Mark en Ant zijn onder andere te vinden in Landbouwmuseum De Brink in Veenklooster, Botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost, Klompenmuseum Scherjon in Noardburgum.

3. Je gaat nooit meer zeggen dat je geen brood lust als je het brood van het gemalen meel uit de molen van Burdaard hebt geproefd!

4. Kom meespelen in Indoorspeelparadijs Bombi in Dokkum. Van peuters tot kinderfeestjes!

5. Als het vloed is jagen, duiken en zwemmen ze. Bij eb rusten ze op een zandbank en knuffelen ze met hun jongen. Ontdek alles over zeehonden in de zeehondencrèche in Pieterburen

6. Oud Hollandse spelletjes spelen in het Ot en Sien museum in Surhuisterveen

7. Zwemmen in het overdekte zwembad van Buitenpost, Dokkum, Esonstad (incl. peuterbad)

8. Water- en speelparadijs Jonas en de Walvis in Sumar

sumar-jonas-en-de-walvis_dsc6584

9. Filmhuizen in Dokkum, Kollum en Burdaard. Ook familiefilms

10. Bezoek Aventoer, het spectaculairste indoor en outdoorpark in Burgum voor onder andere midgetgolf of bowlen.

11. Bewonder het zeeaquarium, de slikbak, de vele vogels, krabben en de schelpenverzameling bij Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd.

holwerd waddenbelevingscentrum_DSC6264 (1920x1278)

Buitenspelen in Friesland

Mooi weer? Ga er lekker op uit in de buitenlucht!

1. Met de blote voeten door de natuur banjeren op het Blote Voetenpad

2. Een huifkartocht met een paard en een picknick onderweg in Paesens-Moddergat. Als je het paard de kaas maar niet van je brood laat eten!

3. Met een rugzak op de natuur in en onderzoekjes doen in het Pettebosk in Earnewâld

4. Forellen vissen, vangen én eten bij de Forelpoel in Kollumerzwaag

5. De 25 meter hoge toer (Fries voor toren) op, of in een tochtje met de toer mee bij De SeedyksterToer in Marrum

6. De weg kwijtraken en stiekem snoepen in het maisdoolhof in Twijzel

7. De junglebrug, een spinnenwebnet en een waterspiraal trotseren in Speelbos Hossebos in Drogeham

8. Beestjes aaien, beestjes voeren of lekker spelen in de kinderboerderij in Dokkum

9. Vogels spotten vanuit een echte vogelkijkhut vlakbij het Burgumer Mar. Of beklim eens één van de twee uitkijktorens bij het Lauwersmeer. Hoe ver kun jij kijken?

Vogelkijkers in het Lauwersmeer.FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

10. Goed voorbereid Nationaal Park De Alde Feanen ontdekken? Bereid je voor met Freek Vonk in je oor! Download de podcast hier en hoor wat de leukste bioloog van Nederland te vertellen heeft.

11. Midwinter maar nergens natuurijs te vinden? In de koudste maanden van het jaar kun je toch schaatsmeters maken op daarvoor aangelegde ijsbanen bij Lauwersoog en Esonstad.

12. Lekker plonzen in het Eeltsjemar bij Rinsumageast, zandkastelen bouwen bij het strandje bij De Leijen in Rottevalle, een wedstrijdje zwemmen in de openluchtzwembaden van Hallum en Gytsjerk.

Kinderen vermaken zich in openluchtzwembad de Sawn Doarpen in Giekerk, FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

13. Herten, varkens, duiven, eenden, pony’s… Om te vertroetelen en te verzorgen bij L(og)eerboerderij Hamster Mieden in Drogeham

14. Verken Dokkum in de zomer via het Dokkumer Lokaeltsje. Leuke manier om de stad te leren kennen!

15. Dwalen door Park Vijversburg met de verschillende tuinen

16. Wist je dat er in het Lauwersmeer zoetwatergarnalen, stekelbaarsjes en jonge palingen rondzwemmen? En aan de andere kant van de dijk, in de Waddenzee, platvisjes, krabbetjes en nog heel veel andere waterbeestjes? Ga samen met een (v)aardige gids naar ze op zoek, met een wadloopexcursie, sleepnettocht of schepnetexcursies bij de Natuurschool in Lauwersoog. (alleen in de zomervakantie)

17. Bezoek de 40 verschillende diersoorten en het natuurmuseum in SanjesZoo

18. Back to basic: zoek een mooie plek langs het wad en ga vliegeren op de dijk, schelpen zoeken langs de vloedlijn, oesters vangen aan de kust of sterren kijken in de nacht. Of rol eens van boven naar beneden vanaf de zeedijk. Wat een pret!

19. Tips voor de leukste speeltuinen, bekijk dan deze pagina.

Tips

Natuurlijk zijn er nog meer leuke en stoere kinderuitjes in Friesland, maar varen op de Friese meren van de Alde Faenen met Freek Vonk is er dus zeker weten één van.
(Reisblog www.dekleinewereldreiziger.nl)

kinderen_boswachtiger_DeHoutwiel_friesland