Op zoek naar leuke kinderactiviteiten in Noordoost-Friesland? We geven je tips voor zowel binnen als buiten die je deze vakantie gedaan moét hebben. Hoeveel activiteiten streep jij er af deze vakantie?

Binnenspelen in Friesland

1. Bij Speelpark Sanjesfertier in De Westereen kun je klimmen, klauteren of spelen in de binnenzandbak. Ook is er een dierentuin met meer dan veertig verschillende dieren waar het – ook voor de oudere kinderen – leuk is om een speurtocht te doen. Wordt het toch nog droog? Cross dan buiten nog lekker even rond door het verkeerspark in een cabrio, politieauto of ambulance.

sanjesfertier-de-westereen_dsc0838

2. Willen je ouders graag met je naar een museum? Zorg dan dat je in een museum terecht komt waar Mark en Ant ook zijn. Zij maken een museumbezoek niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Zo steek je nog wat op in je vakantie. Mark en Ant zijn onder andere te vinden in Landbouwmuseum De Brink in Veenklooster, Botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost en Klompenmuseum Scherjon in Noardburgum. Voor meer coole musea voor kinderen, klik hier.

3. Je gaat nooit meer zeggen dat je geen brood lust als je het brood van het gemalen meel uit de molen van Burdaard hebt geproefd! Ook in Anjum is een mooie molen te zien die je kunt beklimmen en bij de Sûkerei in Damwâld. Let wel even op de openingstijden.

4. Als het vloed is jagen, duiken en zwemmen ze. Bij eb rusten ze op een zandbank en knuffelen ze met hun jongen. Ontdek alles over zeehonden in de zeehondencrèche in Pieterburen, het grootste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland.

5. Bij het Ot en Sien museum in Surhuisterveen lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. Kinderen kunnen zich hier prima vermaken met oudhollandse spelen en puzzelspeurtochten, terwijl ouders genieten van de sfeer van toen.

6. Waterratten opgelet: zwemmen kun je in het overdekte zwembad van Buitenpost, Dokkum of Esonstad (incl. peuterbad). Voor zowel water- als speelplezier kun je terecht bij Water- en speelparadijs Jonas en de Walvis in Sumar.

sumar-jonas-en-de-walvis_dsc6584

7.Hou je van spanning en avontuur? Bezoek Aventoer, het meest spectaculaire indoor- en outdoorpark in Burgum. Leuk voor zowel jong als oud.

8. Bewonder het zeeaquarium, de slikbak, de vele vogels, krabben en de schelpenverzameling bij Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd. Zoals de naam het al zegt: hier beleef je het Wad. En je leert er ook nog eens veel van!

holwerd waddenbelevingscentrum_DSC6264 (1920x1278)

Buitenspelen in Friesland

1. Met blote voeten door de natuur banjeren op het Blote Voetenpad in Opende of bij natuur- en belevingstuin Om de Dobben in Burgum (nieuw)

2. Met een rugzak op de natuur in en onderzoekjes doen in het Pettebosk in Earnewâld

3. Forellen vissen, vangen én eten bij de Forelpoel in Kollumerzwaag

4. De 25 meter hoge toer (Fries voor toren) op, of in een tochtje met de toer mee bij De SeedyksterToer in Marrum

5. De junglebrug, een spinnenwebnet en een waterspiraal trotseren in Speelbos Hossebos in Drogeham

6. Beestjes aaien, beestjes voeren of lekker spelen in de kinderboerderij in Dokkum

7. Vogels spotten vanuit een echte vogelkijkhut vlakbij het Burgumer Mar. Of beklim eens één van de twee uitkijktorens bij het Lauwersmeer. Hoe ver kun jij kijken? Er is ook een mobiele vogelkijkhut die elke keer weer ergens anders te vinden is, namelijk daar waar de meeste vogels zijn. Kijk op de site van de Waadrâne voor de actuele locatie.

Vogelkijkers in het Lauwersmeer.FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

8. Ga op stap met Freek Vonk in Nationaal Park De Alde Feanen. Hij heeft twee vaarroutes voor je uitgestippeld. In deze audiovaarroute leidt de leukste bioloog van Nederland je langs de mooiste plekjes van Nationaal Park De Alde Feanen. Download de podcast hier

9. Lekker plonzen in het Eeltsjemar bij Rinsumageast, zandkastelen bouwen bij het strandje bij De Leijen in Rottevalle, een wedstrijdje zwemmen in de openluchtzwembaden van Hallum en Gytsjerk.

Kinderen vermaken zich in openluchtzwembad de Sawn Doarpen in Giekerk, FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

10. Verken Dokkum in de zomer via het Dokkumer Lokaeltsje. Het treintje rijdt woensdag- en zaterdagmiddagen langs de mooiste plekjes van Dokkum. Onderweg vertelt de machinist allerlei leuke wetenswaardigheden.

11. Dwalen door Park Vijversburg met de verschillende tuinen. Vooral Frijlân is gericht op de ‘kleine’ bezoekers van het park: de kinderen. Een spannend onderdeel is het waterlabyrint.

12. Back to basic: zoek een mooie plek langs het wad en ga vliegeren op de dijk, schelpen zoeken langs de vloedlijn, oesters vangen aan de kust of sterren kijken in de nacht. Of rol eens van boven naar beneden vanaf de zeedijk. Wat een pret!

13. Tips voor de leukste speeltuinen, bekijk dan deze pagina.

14. Tot slot: Wil je lekker uit eten met kinderen in kindvriendelijke restaurants? Kijk hier

Natuurlijk zijn er nog meer leuke en stoere kinderuitjes in Friesland, maar varen op de Friese meren van de Alde Faenen met Freek Vonk is er dus zeker weten één van. (Reisblog www.dekleinewereldreiziger.nl)

Een leuke manier om kinderen (nog meer) te betrekken bij de vakantie in Friesland is door de boekjes van het Altijd Wad Pad te lezen. De verhalen gaan over de tweeling Femke en Thom van Detectivebureau Altijd Raak en hun twee vrienden, de meeuwen Herman en Igor. Zij beleven allerlei avonturen op en rond het Wad, de Waddenzee en de kust bij het Wad. De boekjes van de serie Altijd Wad Pad zijn (gratis) te verkrijgen bij verschillende toeristische plekken in Nederland en Duitsland.