kinderactiviteiten in Friesland

Op zoek naar leuke kinderactiviteiten in Friesland? In Noordoost Friesland vind je veel mogelijkheden. We geven je tips voor zowel binnen als buitenactiviteiten die je eens gedaan moet hebben. Inspiratie vind je ook in een aantal van onze blogs, zoals bijvoorbeeld buitenactiviteiten en spelletjes voor buiten

Ook geven we regelmatig tips via onze Facebookpagina, leuk als je ons volgt ( en dan vinden we het natuurlijk ook erg leuk als je ons eens een foto stuurt)

Wat je ook gaat doen: heel veel plezier toegewenst!

Kinderactiviteiten binnen

1. Bij Speelpark Sanjesfertier in De Westereen kun je klimmen, klauteren of spelen in de binnenzandbak. Ook is er een dierentuin met meer dan veertig verschillende dieren waar het – ook voor de oudere kinderen – leuk is om een speurtocht te doen. Wordt het toch nog droog? Cross dan buiten nog lekker even rond door het verkeerspark in een cabrio, politieauto of ambulance.

sanjesfertier-de-westereen_dsc0838

2. Willen je ouders graag met je naar een museum? Zorg dan dat je in een museum terecht komt waar Mark en Ant ook zijn. Zij maken een museumbezoek niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Zo steek je nog wat op in je vakantie. Mark en Ant zijn onder andere te vinden in Botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost en Klompenmuseum Scherjon in Noardburgum. Voor meer coole musea voor kinderen, klik hier.

3. Je gaat nooit meer zeggen dat je geen brood lust als je het brood van het gemalen meel uit de molen van Burdaard hebt geproefd! Ook in Anjum is een mooie molen te zien die je kunt beklimmen en bij de Sûkerei in Damwâld. Let wel even op de openingstijden.

4. Als het vloed is jagen, duiken en zwemmen ze. Bij eb rusten ze op een zandbank en knuffelen ze met hun jongen. Ontdek alles over zeehonden in de zeehondencrèche in Pieterburen, het grootste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland.

5. Bij het Ot en Sien museum in Surhuisterveen lijkt het alsof de tijd stil heeft gestaan. Kinderen kunnen zich hier prima vermaken met oudhollandse spelen en puzzelspeurtochten, terwijl ouders genieten van de sfeer van toen.

Binnen zwemmen kan ook!

6. Waterratten opgelet: zwemmen kun je in het overdekte zwembad van Buitenpost, Dokkum of Esonstad (incl. peuterbad). Voor zowel water- als speelplezier kun je terecht bij Water- en speelparadijs Jonas en de Walvis in Sumar.

sumar-jonas-en-de-walvis_dsc6584

7.Hou je van spanning en avontuur? Bezoek Aventoer, het meest spectaculaire indoor- en outdoorpark in Burgum. Ook supertof om bijvoorbeeld met de hele familie te doen bij een feestje. Want hier kan iedereen zelf bepalen wat hij/zij wil doen: van Glow in the darkmidgetgolf tot Mission Possible, van bowlen tot ballenbak.

8. Bewonder het zeeaquarium, de slikbak, de vele vogels, krabben en de schelpenverzameling bij Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd. Zoals de naam het al zegt: hier beleef je het Wad. En je leert er ook nog eens veel van!

Kinderactiviteiten in Friesland_daar hoort de Waddenkust bij!

Kinderactiviteiten in Friesland buiten in de natuur

Land in Friesland is een en al buiten, in alle seizoenen. Hier tref je een aantal tips, maar trek ook gewoon eens een natuurgebied in of haal een tip uit een van de bovengenoemde blogs. Er zijn veel verschillende kinderactiviteiten in Friesland, zodat je altijd kunt kiezen wat jij het leukste vindt. We hebben ook een Pippi- tip: probeer ook eens iets dat je nog nooit gedaan hebt of zelf niet zou bedenken. Want dan gebeuren vaak de leukste dingen!

1. Met blote voeten door de natuur banjeren op het Blote Voetenpad in Opende of bij natuur- en belevingstuin Om de Dobben in Burgum

2. Met een rugzak op de natuur in en onderzoekjes doen in het Pettebosk in Earnewâld

3. Forellen vissen, vangen én eten bij de Forelpoel in Kollumerzwaag

4. De 25 meter hoge toer (Fries voor toren) op, of in een tochtje met de toer mee bij De SeedyksterToer in Marrum

5. De junglebrug, een spinnenwebnet en een waterspiraal trotseren in Speelbos Hossebos in Drogeham

6. Beestjes aaien, beestjes voeren of lekker spelen in de kinderboerderij in Dokkum

7. Vogels spotten vanuit een echte vogelkijkhut vlakbij het Burgumer Mar. Of beklim eens één van de twee uitkijktorens bij het Lauwersmeer. Hoe ver kun jij kijken? Er is ook een mobiele vogelkijkhut die elke keer weer ergens anders te vinden is, namelijk daar waar de meeste vogels zijn. Kijk op de site van de Waadrâne voor de actuele locatie.

Kinderactiviteiten in Friesland_welke vogels spot jij? FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

8. Een van de kinderactiviteiten in Friesland met een “bekende Nederlander”: ga op stap met Freek Vonk in Nationaal Park De Alde Feanen. Hij heeft twee vaarroutes voor je uitgestippeld. In deze audiovaarroute leidt de leukste bioloog van Nederland je langs de mooiste plekjes van Nationaal Park De Alde Feanen. Download de podcast hier

Andere kinderactiviteiten buiten

9. Lekker plonzen in het Eeltsjemar bij Rinsumageast, zandkastelen bouwen bij het strandje bij De Leijen in Rottevalle, een wedstrijdje zwemmen in de openluchtzwembaden van Hallum en Gytsjerk.

Kinderactiviteiten in Friesland: lekker zwemmen! FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

10. Verken Dokkum in de zomer via het Dokkumer Lokaeltsje. Het treintje rijdt woensdag- en zaterdagmiddagen langs de mooiste plekjes van Dokkum. Onderweg vertelt de machinist allerlei leuke wetenswaardigheden.

11. Dwalen door Park Vijversburg met de verschillende tuinen. Vooral Frijlân is gericht op de ‘kleine’ bezoekers van het park: de kinderen. Een spannend onderdeel is het waterlabyrint.

12. Back to basic: zoek een mooie plek langs het wad en ga vliegeren op de dijk, schelpen zoeken langs de vloedlijn, oesters vangen aan de kust of sterren kijken in de nacht. Of rol eens van boven naar beneden vanaf de zeedijk. Wat een pret!

13. Tips voor de leukste speeltuinen, bekijk dan deze pagina.

14. Tot slot: Wil je lekker uit eten met kinderen in kindvriendelijke restaurants? Kijk hier

Natuurlijk zijn er nog meer leuke en stoere kinderuitjes in Friesland, maar varen op de Friese meren van de Alde Faenen met Freek Vonk is er dus zeker weten één van. (Reisblog www.dekleinewereldreiziger.nl)

Een leuke manier om kinderen (nog meer) te betrekken bij de vakantie in Friesland is door de boekjes van het Altijd Wad Pad te lezen. De verhalen gaan over de tweeling Femke en Thom van Detectivebureau Altijd Raak en hun twee vrienden, de meeuwen Herman en Igor. Zij beleven allerlei avonturen op en rond het Wad, de Waddenzee en de kust bij het Wad. De boekjes van de serie Altijd Wad Pad zijn (gratis) te verkrijgen bij verschillende toeristische plekken in Nederland en Duitsland.