Van historie tot kunst, in de regio zijn er +- 30 musea te vinden. Op de website van ‘Markant Friesland‘ staan alle musea omschreven. Hieronder worden een paar uitgelicht.

Historische musea in Friesland

Friese Wadden

De historische stormramp: in de nacht van 5 op 6 maart 1883 overviel één van de zwaarste voorjaarsstormen ooit de vissersvloot van Paesens-Moddergat. In de ijskoude golven van de zee, ten noorden van de Waddeneilanden, kwamen 83 vissers om. Alleen de 31-jarige Gerben Basteleur overleefde de ramp. Zijn oom Kornelis Visser overleefde het in eerste instantie ook, maar Gerben moest toezien hoe hij door uitputting tenslotte toch verdronk. Gerben wist de kant te bereiken. Door de eilanders van Schiermonnikoog werd hij meer dood dan levend aangetroffen. Slechts enkele dagen later moest Gerben weer de zee op. En uitgerekend híj haalde tijdens het vissen het lijk van zijn broer Jan op. De vissers van Paesens-Moddergat waren niet de enige die in die nacht omkwamen. Ook aan de Groningse en Noord-Hollandse kusten vergingen er verschillende vissersschepen. Maar nergens was de klap zo groot als in Paesens-Moddergat. Tegenover Museum ’t Fiskershúske op de zeedijk, staat het monument ter nagedachtenis aan de 83 vissers die omkwamen bij de stormramp.

fiskershuske_wierum_friesland

Op meerdere plekken in het Waddengebied worden de verhalen van toen nog altijd verbeeld. Andere historische musea:

‘Moeten we hier braken?’ vragen toeristen weleens aan de dorpsbewoners als ze voor het Braakhok in het dorpje Ee staan. Al snel wordt duidelijk dat dat niet het geval is. Braken verwijst naar het breken van de stengel van de vlasplant. Deze bewerking is nodig om van vlas (in het Fries: flaaks) linnen te maken. In dit unieke museum kun je niet alleen zien hoe mensen vroeger van een vlasplant kleding konden maken, je krijgt ook een indruk van het zware werk. Het repelen, braken en zwingelen veroorzaakte veel stof. Het werken in deze braakhokken was dan ook ongezond, de werkdagen lang en de verdiensten karig. Dergelijke braakhokken waren op veel plekken te vinden. Het museum in Ee geeft nog als enige in Nederland een beeld van hoe het vlasbewerkingsproces in zijn werk ging. En als je toch in Ee bent, vergeet vooral niet om een rondje te wandelen door het prachtige oude beschermde dorpsgezicht.

Friese Wouden

Ook in het Woudengebied gaat men nog terug in de tijd.

Museumboerderij Ot en Sien is een plek waar de tijd 100 jaar heeft stilgestaan. Hier vind je nog het winkeltje, schooltje en de dokterspraktijk uit de tijd van toen. Met unieke, nostalgische monumenten uit een periode van uitvindingen en burgerlijke rust. Bijzonder: de unieke collectie schoolplaten van Cornelis Jetses.

  • De Spitkeet in Harkema (1 nov t/m 31 maart gesloten, m.u.v. vakanties)

Openluchtmuseum en themapark De Spitkeet laat op een ruim 4 hectare groot terrein zien hoe moeilijk mensen op de Groningse en Friese heide het hadden in de periode 1850-1950. Je ziet er verschillende soorten woningen en omstandigheden waarin de mensen leefden en werkten.

spitkeet_harkema_friesland

In kleinschalige musea, waarbij een gastheer of gastvrouw je graag vertelt over wat er te zien is, kom je meer te weten over de historie van de Friese Wouden:

Friese Meren

In het Merengebied zijn ook verschillende historische musea te vinden.

  • Skûtsjemuseum in Earnewâld (eind sept t/m eind april geopend op afspraak)

Het Skûtsjemuseum mag je zeker niet missen in het Merengebied. Het is in Earnewâld gehuisvest in een gebouw dat de vorm heeft van een ‘skûthûs’, dat vroeger het hart vormde van een Friese scheepswerf. Centraal in het museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers. Oude ambachten uit de scheepsbouw worden in speciaal ingerichte werkplaatsen getoond en natuurlijk is er aandacht voor de kampioenschappen skûtsjesilen.

Ook de moeite waard in de omgeving van Earnewâld is een uitstapje naar It Kokelhûs fan Jan en Sjut (zomerseizoen beperkt geopend).

Kunst in Friesland

Een huis als kunstwerk: Ruurd Wiersma maakte in vijf jaar tijd van zijn woonkamer één groot, kleurig panorama met een schildering van de vier jaargetijden. Het werd het levenswerk voor de man die tot zijn zestigste gewoon als melkvaarder door het leven ging. Toen hij het schilderen eenmaal had ontdekt, hield hij niet meer op. Tot aan zijn dood in 1980 was hij bezig met schilderingen die later als naïeve kunst werden bestempeld. Ieder kunstwerk van Wiersma herbergt een verhaal: Een negental Bijbelse taferelen, zijn beroep als melkvaarder, de inhuldiging van toenmalig Koningin Beatrix, een trouwerij in Burdaard, zijn bekendste schilderij ‘de Elfstedentocht’. Ook schilderingen van een lieve vrouw en kinderen behoren tot de collectie, een gezin was zijn levenswens. Veel stukken zijn te bezichtigen in de woning naast het oorspronkelijke huis. Deskundige en enthousiaste vrijwilligers geven uitleg over het werk van Wiersma.

ruurdwiersmahus_burdaard_friesland

Geïnteresseerd in kunst? Breng dan eens een bezoekje aan: