In Friesland zijn veel plaatsen waar je helemaal tot rust kunt komen tijdens je vakantie. We geven je een aantal tips voor ontspannen uitjes. Zin in iets meer actie? Tips voor actieve uitjes in Friesland vind je op de pagina ‘Inspanning’.

Ontspannen uitjes in Friesland

In de Jakobstuin in Jistrum spelen grassen de hoofdrol. Je vindt er een naturalistische beplantingsstijl, gecombineerd met de prairiestijl. In de tuin zal je geen hagen of tuinkamers aantreffen. Er wordt het principe van de overheenkijk- doorloop border toegepast. Naast de Jakobstuin is het Groencentrum ’t Fryske Wâld ook een aanrader.

Ambachtelijke katoendrukkerij Kleine-Lijn in Blije is één van de weinige katoendrukkerijen die Nederland rijk is. In het bijzonder sfeervolle atelier worden op ambachtelijke wijze stoffen met de hand bedrukt. Kom het zelf eens proberen op de eerste zaterdag van de maand bij een inloop workshop ‘zeefdrukken op stof’.

Een dagje ontspannen, poedelen, rusten en aandacht voor je lichaam. Saunaliefhebbers kunnen terecht in Burgum, bij Thermen en Beauty Leeuwerikhoeve.

De waddenkust en haar prachtige luchten staan garant voor schitterende foto’s. Pak je camera en leef je uit. Via de informatiepunten kom je in contact met verschillende wadfotografen die je laten zien hoe je dit gebied het beste in beeld brengt. Misschien hebben ze zelfs nog een plekje vrij in één van hun workshops?

moddergat_DSC0912

Het mag dan vooral in Aziatische landen de normaalste zaak van de wereld zijn om je in een TukTuk voort te bewegen, hier in het noorden van Nederland trek je zeker veel bekijks in de kekke overdekte driewieler. Een rondje Lauwersmeer? Even over Dokkum en Kollum? Of een stukje Groningen meepikken? Kies voor de meest originele manier om de omgeving te verkennen en huur een TukTuk of Duck Duck (lelijke eend) bij TukTuk Lauwersoog.

Op zoek naar vertier? Bezoek één van de kleinschalige theaters in de regio. Het Barontheater in Opende (Groningen) en De Pleats in Burgum bieden in de wintermaanden een gevarieerde programmering.

Een echte bioscoopervaring op een plaats waar je het niet zou verwachten. Het zijn de betere films, net uitgedraaid in de grote bioscopen en voor een vriendelijke prijs op het doek van het MFC Burdaard te zien. Bios Burdaard draait elke maand een film. In de schoolvakanties staan familiefilms geprogrammeerd. Voor nog meer films kun je terecht in het Filmkafé in Burgum. In Filmhuis Kollum speelt er om de week een verhaal op het witte doek.

Een dagje winkelen hebben we allemaal soms even nodig. Rustig rondsneupen, alle tijd nemen om een nieuwe outfit te kiezen, hier en daar een kopje koffie in de winkelstraat. En aan het einde van de middag een ijsje. Genoeg leuke winkels vind je in Kollum, Surhuisterveen, Burgum en voor nóg meer ga je naar Dokkum, Drachten of Leeuwarden.

De wereld van het Boeddhisme vind je in het klein bij de Boeddhistische Stoepa in Hantum. Vele lama’s vanuit de wereld bezochten deze rustige plek en ook jij kunt er een kijkje nemen. Loop bij aankomst een rondje om de Stoepa en breng alle gebedswielen in beweging. Deze handeling zendt namelijk ‘friendly wishes to all your friends’ de wereld in.

Digital StillCamera

In Scherjon’s klompenmakerij maken ze nog elke dag klompen. En hoewel dat vroeger heel normaal was, is dat vandaag de dag uniek. Wil je wat meer weten over de geschiedenis van de klomp of creatief aan de slag met het houten schoeisel? Kom dan naar Noardburgum.

Wil je een dagje milieuvriendelijk op pad? Ontdek de regio dan per elektrische Swingtrike of e-scooter van De Twirre.

Zonsondergang op het wad is een ervaring die je niet mag missen. Een prachtig uitzicht heb je bijvoorbeeld bij St.-Jacobiparochie, Holwerd, of Wierum. Tip: blijf na zonsondergang wachten tot het nacht is. Nergens zijn de nachten zo donker en de sterren zo helder als hier. Bezoek ook de ‘Wachten op hoog water‘-beelden op de zeedijk bij Holwerd.

Steltlopers op het wad bij zonsondergang