Leeuwarden-Fryslân is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa. In de stad Leeuwarden bruist het. Want ongeveer de helft van alle projecten vindt daar plaats. De ándere helft vindt plaats in de rest van Fryslân. Op deze pagina vind je een paar kleinere pareltjes uit het grote geheel, om je nieuwsgierig te maken naar meer! Kijk voor alle projecten en de meest actuele informatie www.friesland.nl/2018.

Silence of the Bees | Buitenpost | 21 juni 2018

Bijen dreigen uit te sterven en met name in Leeuwarden en Fryslân is de bijensterfte hoog. Dit jaar is de botanische tuin van De Kruidhof de letterlijke landingsplek van het project Silence of the Bees. Silence of the Bees wil de stilte doorbreken door jou met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur, eten en lezingen een beleving rondom de bijen te bieden. Voor meer informatie.

Under de Toer | Ryptsjerk, Jistrum, Wetsens, Tytsjerk

Waar mensen bij elkaar komen, ontstaan verhalen en worden ze doorgegeven. Under de Toer presenteert bijzondere verhalen, die in een van de vele kerken in Fryslân zijn geboren. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden. Voor meer informatie.

Sense of place | hele jaar

Sense of Place is een kunstroute vol natuur, cultuur en verhalen langs de waddenkust. Sense of Place maakt het onzichtbare zichtbaar: de langzame, onstuitbare processen waaraan het Waddengebied onderhevig is, deels vergeten cultuurhistorie, maar ook de schoonheid van het prachtige Unesco Werelderfgoed. Met culturele landschapsprojecten worden ze herontdekt en uitvergroot. Voor meer informatie.

11Fountains – verbonden door water | vanaf 18 mei allemaal te bezichtigen

Een Elfstedentocht over het ijs is een steeds grotere zeldzaamheid: de schaatstocht van bijna 200 kilometer over natuurijs is voor het laatst in 1997 gereden. Praktisch als de Friezen zijn, maken ze dan gewoon een nieuwe Elfstedentocht. Niet verbonden door ijs, maar door het sprankelende water van fonteinen. In iedere Elfstedenstad vind je er één, ontworpen door verschillende kunstenaars. Voor meer informatie.

Iepen Doar(p) – dorpsportret van Feanwaldsterwâl – hele jaar

Hoe zijn Friezen verbonden met hun dorp en de mensen om hen heen? Iepen Doar(p) onderzoekt het aan de hand van een dorpsportret van het jongste dorp van Fryslân: Feanwâldsterwâl. Alle 128 huishoudens worden in beeld en geluid geportretteerd. De portretten worden voor de eeuwigheid vastgelegd op internet. Voor meer informatie.

Ruurd Wiersma Experience | van mei t/m sept

De Ruurd Wiersma Experience start in Aldtsjerk. Je stapt in een melkvaarderspraam en vaart naar Burdaard. Onderweg nemen acteurs je op theatrale wijze mee in het werk en leven van Ruurd Wiersma. In de praam en langs de route wordt de verbinding gelegd tussen zijn beroep als melkvaarder en zijn schilderswerk. In Burdaard verschijnt ‘Ruurd Wiersma’ ten tonele en neemt hij je mee naar ‘zijn’ huis. Koop hier je kaarten.

Titus | Dokkum | voorstellingen in 2019 | Bonifatiuskapel

Groter door jezelf te zijn: een motto voor het leven van Titus Brandsma uit Oegeklooster bij Bolsward (1881-1942). Hij is de opvallendste Friese katholiek van de 20e eeuw; bekend in Nederland en internationaal. ‘Titus’ is een rijkgeschakeerde muzikale en theatrale voorstelling,  geïnspireerd door de stijl van  middeleeuwse passiespelen. In veel kleuren en gestalten ontrolt zich het leven van Titus Brandsma.

Let op: Voorstellingen zijn uitgesteld naar 2019. Meer informatie vind je hier.

 

NK Fierljeppen | Onderdeel van Tafisa European Sports For All Games | augustus

In een jaar waarin de Friese cultuur haar hoogtijdagen viert, mogen de Friese sporten natuurlijk niet ontbreken: fierljeppen, kaatsen en skûtsjesilen komen vrijwel alleen in onze provincie voor en vormen een belangrijk onderdeel van onze cultuur. De Tafisa European Sports For All Games laat je kennismaken met onze cultuursporten en die van andere landen. Het Nederlands Kampioenschap Fierljeppen vindt plaats in Burgum. Voor meer informatie.

De Nije Miensker | verbindt boer en burger

In het project ‘De Nije Miensker’ komt aan bod hoe de inwoners hier in Noordoost Fryslân leven, wonen en werken in een duurzaam landschap. Met De Nije Miensker willen de initiatiefnemers de kloof tussen boeren en burgers overbruggen. Samenwerkende partijen laten je het landschap ervaren door kunst, cultuur, landschap en biodiversiteit aan elkaar te verbinden. Voor meer informatie.

Ljochtstill | Kunst in De Alde Feanen

Ljochtstill legt met Stills (verstilling) de focus (Ljocht) op de waarde van landschap, stilte, identiteit, kwetsbaarheid en kunst. Aan de rand van Nationaal Park De Alde Feanen, rondom het dorp Earnewâld, zijn transparante (glazen) ateliers te vinden die als expositieruimte fungeren. Je kunt zowel de kunstenaar aan het werk zien alsook bijzondere tentoonstellingen bezoeken die in het teken staan van de thematiek rondom Ljochtstill. Voor meer informatie.

Vlasroute follow the blue line | 2 juni t/m 1 september elke zaterdag van 10.00u tot 17.00u

Vlasroute ‘Follow the blue line’ vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. Vlas is een heel duurzaam product. Je kunt er linnen van maken, maar je komt het ook tegen in linoleum, auto’s, hockeysticks, meubels, isolatiemateriaal, diervoeding, lijnolie en nog veel meer. Er zijn workshops en arrangementen verbonden aan het project en je kunt je de route beginnen met goede koffie en huisgemaakte taart geserveerd op vlasservies. Voor meer informatie.

Myn Skip | theater op ’t water met skûtsjes in de hoofdrol | laatste week september

Earnewâld, een klein maar dapper dorp laat in de laatste week van september zien wat mienskip is met ‘Myn Skip’. Myn Skip is een muzikaal theaterstuk dat zich afspeelt op het water. Schippers en skûtsjes spelen met wind en golven. In één avond wordt honderd jaar skûtsje-historie aan het publiek gepresenteerd, met muziek, lichtbeelden, zang en dans. Vanaf de tribune op de kade heb je zicht over het water en zijn de koperklanken van Big Band Friesland vanaf het ponton te horen. Voor meer informatie.

Dagtocht van terp naar wad en gewas | 24 mei t/m 20 september

Met een dagtocht in de panoramawagen van De SeedyksterToer beleven bezoekers hoe mensen in Marrum leven met de Waddenzee en hoe de landbouw zich hier ontwikkelde. De tocht begint ’s ochtends om 9.45 uur op Het Bildt in Vrouwbuurstermolen, op het terrein van De Kultuurfabriek, Leijsterhegedyk 27B. De route gaat via de terp van Hegebeintum naar de Waddenkust en door het gebied naar de Oudebildtdijk en daarna via het Bildtse landschap terug naar de startplaats waar de tocht tussen 17.00 en 18.00 uur eindigt. Deze bijzondere tocht is alleen op afspraak.

Meer info vind je op de website