Friesland heeft veel streekproducten, waaronder de bekende Beerenburg en sûkerbôle. Maar wist je dat er nog veel meer typisch Friese dranken en etenswaren zijn? De mannen van Hatogkrøller zochten voor je uit welke lekkere streekproducten je tijdens de feestdagen écht moet proeven.

Kun je niet wachten met het koud zetten van de Friese dranken na het zien van het filmpje? Dat begrijpen wij maar al te goed! Bij een lekker drankje hoort natuurlijk ook een lekker hapje. Ook daarvoor zit je hier goed, want: Friesland is méér dan alleen maar sûkerbôle (suikerbrood), oranjekoek en rôggebrea (roggebrood). In Noordoost Friesland vind je ook de lekkerste streekproducten voor bij de borrel.

Kaasplankje erbij

Bij een goed glas bier of een heerlijke wijn van De Frysling hoort een lekker stukje kaas. Oude kaas, jong belegen, nageltjeskaas, kruidenkaas, brie, wat past er eigenlijk niet op een kaasplankje voor bij de borrel? In Friesland kun je op verschillende adressen kaas kopen die gemaakt is in eigen streek. Een voorbeeld daarvan is Groot Kabel in Kollumerpomp. Op deze schapenboerderij wordt van de verse schapenmelk verschillende soorten biologische schapenkaas gemaakt. Jonge en jong belegen schapenkaas zijn romig en mild van smaak. Oudere schapenkaas is wat voller van karakter. Op deze boerderij wordt naast naturelle kaas ook kaas gemaakt met verschillende kruidenmelanges erin verwerkt.

Kaasboerderij Johanna Hoeve in Ryptsjerk is ook een plek waar kaasliefhebbers hun hart op kunnen halen. Hier koop je de lekkerste kazen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Weduwe Joustra Beerenburgkaas? Of mosterdkaas? Of Friese nagelkaas? Bij kaasboerderij Johanna Hoeve is het ook mogelijk om een workshop kaasmaken te volgen.

Kom je binnenkort een weekend naar Friesland en wil je alvast proeven van de kazen uit Friesland? Bij Van der Veen Kaas uit Kollum bestel je je favoriete kazen alvast gewoon online. Naast deze drie adressen zijn er talloze winkeltjes waar kaas uit de streek wordt verkocht.

johannahoeve

Maak je eigen dipsaus

Als je een beetje handig bent met kruiden dan maak je toch gewoon zelf je eigen dipsaus voor bij de borrel? De ingrediënten haal je zo uit de natuur, of voor de beleving in Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost (vanaf april weer geopend). In de verkooptuin van De Kruidhof vind je talloze kruiden die je kunt gebruiken om je eigen saus mee te maken. Vrijwilligers van De Kruidhof staan klaar om je van alles te vertellen over de aanwezige plantensoorten. Wedden dat je eigengemaakte sausje tien keer zo lekker smaakt als een kant-en-klaar potje uit de supermarkt?

Vlees uit de streek

Grote kans dat je de Friese droge worsten van Weidenaar kent. Wist je dat deze worstenmaker uit Dokkum komt? Naast worsten heeft Weidenaar nog veel meer lekkers voor bij een drankje: heerlijk gemarineerd zeeuwsspek, een lekkere grillworst met kaas en grove boerenleverworst. Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt!

Er zijn echter nog veel meer plaatsen waar je heerlijk vlees uit de streek kunt halen. Bij de vele slagerijen in de dorpen van Noordoost Friesland kun je de heerlijkste vleesproducten krijgen. Wil je iets met meer beleving, dan ga je naar de boerderij zelf. Bij De Molkerij in Damwâld haal je verantwoord rundvlees rechtstreeks van de boerderij. Aanrader: de rollade half-om-half rund/wild zwijn! Om de beleving compleet te maken neem je er ook even een kijkje in de stal.

droge-worst

Streekproducten shoppen

Wil je het liefst naar een locatie waar je alles bij elkaar hebt? Dan is Cadeauwinkel Op ‘e Stal in Buitenpost een prima adres. Hier koop je allerhande streekproducten uit Noordoost Friesland, allen voorzien van Wâldpyk- of Waddengoud streekkeurmerk.

Denk je nou: leuk en aardig al die streekproducten, maar ik wil liever gewoon olijven, nootjes en Spaanse worstjes bij de borrel? Bezoek dan de winkel B&G Food and Lifestyle in Surhuisterveen. Hier stel je met gemak een compleet tapas-menu samen voor ’s avonds bij de borrel.

Heb je zelf nog een leuke suggestie of een lekker recept? Deel ze met ons in de reacties hieronder!

 

Video door Hatogkrøller
Bart Volbeda en Eduard Rekker zijn de gezichten achter full service reclamebureau Hatogkrøller. Bart is eigenaar van VLBD internet/drukwerk/media en freelancer bij reclamebureaus. Hij maakt ontwerpen en bedenkt concepten. Eduard is journalistiek opgeleid, heeft ervaring bij RTL, Omrop Fryslân en Wâldnet. Samen maken ze aansprekende video’s voor eropuitinfriesland.nl in de rubriek Verrassend Friesland.

Blog door Johanna Kommerie
Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven.

Foto’s: Marcel van Kammen

Comments

Meer nieuws

Creatieve oplossingen Corona-tijd

16 maart 2020

Thuis en toch genieten! Kunnen we niet naar de restaurants, dan komt het eten wel naar…

Lees meer
Blogs

Expositie: Thematentoonstelling Mythische vrouwen (diverse technieken)

2 maart 2020

Van 7 maart t/m 4 april vindt de expositie ‘Thematentoonstelling Mythische vrouwen (diverse technieken)’ plaats in…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht