Friezen zijn de gelukkigste mensen van Nederland. Wij denken zelf dat een van de redenen is dat we veel in de natuur zijn. En daar dragen leuke buitenactiviteiten voor kinderen aan bij! Nu krijgen onze kids vaak niet echt energie van zomaar een wandelingetje, dus in deze blog hebben we een aantal tips voor je voor ontdekkingstochten in Land in Friesland: jij lekker wandelen en kids plezier. Of misschien toch niet, want waarom zou jij met kids alleen maar willen wandelen 😉

We hebben een aantal leuke buiten activiteiten voor je op een rijtje gezet:

Met kids de natuur beleven in Park Vijversburg

Tuinen saai? Echt niet! In Park Vijversburg schommelen ze in de hangmatten, raak je verdwaald in de verloren tuin, klim je in de boomhut, dwaal je in de dwaalster en pak je (lente tot en met herfst) natuurlijk het waterlabyrinth mee. En dan is er nog veel meer te ontdekken, zoals de eeuwenoude bomen, de vogels en andere dwaalsporen. Vijversburg heeft zoveel leuke buiten activiteiten voor kinderen! Neem wel iets eten/drinken mee want het café is beperkt open. Toegang tot het park kost € 2,50 per persoon en wil je nog eens komen, wordt dan vriend!

Alle info vind je op:
www.vijversburg.nl
Park Vijversburg
Swarteweisein 2
9255 JB Tytsjerk

Proef de natuur in de Kruidhof

In de Kruidhof maak je kennis met veel verschillende soorten planten en kruiden. En daar valt een hoop aan te ontdekken. Natuurlijk wil je met kids ook deze natuur echt beleven. Daarom heeft de Kruidhof niet alleen verschillende speelactiviteiten, maar ook wandelroutes waarmee je van alles ontdekt: veel verschillende buitenactiviteiten voor kinderen op een locatie!

Meer info:
https://www.dekruidhof.nl/bezoekersinfo/kinderactiviteiten/

EZumakeeg en andere vogelkijkhutten

Het is best een beetje spannend in zo’n vogelkijkhut. Met je verrekijker zit je stil verborgen op de eerste rang naar de vogels te kijken. Welke vogels spot je allemaal?

Met kinderen kun je er verschillende spelletjes aan koppelen:

  • Neem een tekenblok mee en verschillende potloden en stiften en ga de vogels tekenen. Vergeet geen harde ondergrond om op te tekenen
  • Wie maakt de mooiste foto’s? Er ligt vast nog wel ergens een oude camera waar ze zelf hun reportage mee kunnen maken.
  • Wie is de beste vogelonderzoeker? Kijk of ze kunnen zien wat de vogels doen. En wat eten ze allemaal? Lopen ze samen of allemaal alleen? En alleen bij hun eigen soort of allemaal door elkaar? Stel een vragenlijstje op en geef iedereen een blad om alles op in te vullen. Het leuke is dat kinderen (en jijzelf ook 😉) steeds aandachtiger leren kijken. Er is zoveel te zien, maar zoals Johan Cruyff altijd zei: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

En je maakt het jezelf gemakkelijk door in de hut gewoon de infoborden even te fotograferen, heb je alle antwoorden bij de hand!

Vergeet niet iets lekkers en iets te drinken mee te nemen, wel zo gezellig!

Alle vogelkijkhutten, maar ook vogelkijkheuvels en uitkijkplekken in onze regio hebben we voor je op een rijtje gezet. Wil je liever op de kaart kijken? Via deze website kun je alle plekken op de kaart selecteren.

Foto Geert Lantinga /It Fryske Gea

Meer natuur voor kids in speelbos Hossebos

In Drogeham vind je bij het Prinses Margrietkanaal Speelbos Hossebos. En de locatie verraad het al: het is best bijzonder bos om met kids naar toe te gaan. Water speelt net zo’n grote rol als bos. Er is van alles te doen en ontdekken. Speeltoestellen, waterpoelen en de junglebrug. Oude kleren, laarzen en iets lekkers mee!

Hoe kom je er?
Speelbos Hossebos
Tillewei Drogeham

Leuke buitenactiviteiten voor kinderen in Nationaal Park De Alde Feanen

Zwemmen, varen, wandelen, kanoën, zeilen, Met Freek Vonk op pad, vogels spotten, uilenballen pluizen, ontdekken in het bezoekerscentrum, met het pontje overvaren, kamperen, fietsen, insecten ontdekken, survivallen, het skutsjemuseum ontdekken, spelen in de speeltuin, met de boswachter op pad…. Wat wil jij doen in dit bijzondere Nationaal Park De Alde Feanen?

Op de site van het Nationaal park vind je alle tips https://www.np-aldefeanen.nl/ontdekken/kinderen/.

Het Fryske Gea heeft ook nog eens mooie rugzakroutes uitgezet. Die vind je hier: https://www.itfryskegea.nl/in-de-natuur/kinderen/rugzakroutes/.

Oertijd: Hurdegarypsterwarren

Tussen Burgum en Hurdegaryp kun je terug naar de ijstijd!

De “plasjes” zijn Dobben en Pingo’s uit de ijstijd. En je moet goed opletten, want voor je het weet ben je ze voorbij. Kun je je voorstellen dat ze hier al zo lang zijn? Je kunt het voor wat oudere kinderen combineren met een bezoek aan het IJstijdenmuseum in Buitenpost.

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet en er is een speeltuin bij de brasserie.

Meer informatie vind je hier: https://www.itfryskegea.nl/natuurgebied/dobben-hurdegarypsterwarren/over-dit-gebied/

Schelpen Zoeken, Wad verkennen: PeaZumerlannen

Bij Paesens kun je geweldig met kids een stukje het wad op. Schelpen zoeken, de geur van het slik ruiken en natuurlijk veel stampen in de plassen en de modder. Maar zie je ook de plantjes die soms onder water staan? En wat merk je op wanneer je over de zee kijkt? Natuurlijk kun je hier ook geweldig van de dijk rollen en vliegeren.

Hier vind je alle info: https://www.itfryskegea.nl/natuurgebied/peazemerlannen/

Een van de favoriete buitenactiviteiten voor kinderen: op beZoek bij de boer

Bij “Wouden” denk je misschien niet meteen aan boeren, maar in De Noardlike Fryske Walden zorgen de boeren voor de natuur. En het is natuurlijk een hartstikke leuke manier om meer over boeren en de natuur te ontdekken. Door activiteiten, lokale producten en meer.

Kijk op http://www.noardlikefryskewalden.nl/nationaal-landschap/activiteiten/ wat er voor jou te doen is!

Het bos in!

In het bos doe je de leukste dingen; een en al buitenactiviteiten voor kinderen. Hier vind je onze tips voor spelletjes in het bos.

Blotevoetenpad of het laarZenpad: kies zelf

De meeste kinderen zijn dol op niet gebaande paden. En heb je dat zelf eigenlijk niet ook? Weer eens echt ontdekken, door de modder en af en toe een waterplas? Wij landen zelf altijd fantastisch met onze “poten in de klei” en komen altijd met een fris hoofd (en niet zelden goede ideeën) weer terug van zo’n ontdekkingstocht.

We hebben een aantal paden om met kids de natuur te ervaren voor je op een rijtje gezet:

Opende
In Opende zit een hartstikke leuk blotevoetenpad. Een route met modder (natuurlijk!), een waterplas, speeltoestellen, een doolhof en een theetuin.

Het is weliswaar net tegen ons Land in Friesland aan, maar zeer de moeite waard!

Meer info: https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/westerkwartier/blotevoetenpad-opende

De Leyen
Bij de Leyen start ook een laarzenpad.  Bij de parkeerplaats bij Paviljoen de Leyen is een startpunt.

Bootsma’s Poel
Het laarzenpad van Bootsma’s Poel is zo’n pad dat langs een pingo leidt. Kinderen kunnen heerlijk ravotten rondom de poel. Lekker wandelen langs houtwallen, meidoornhagen en elzensingels. Weg van het verkeer, kun je genieten van mooie doorkijkjes in het coulissenlandschap.

Locatie: De Wedze, Twijzel, afstand pad. 5 km

De Houtwiel
De Houtwiel is een enorm gebied van ruige rietmoerassen en grasland. Kies je dit laarzenpad, dan wandel je 5 kilometer langs het moeras en word je beloont met een fraai uitzicht op de uitzichtsheuvel. Onderweg maak je kans de kudde exmoorpony’s tegen te komen. Het 220 hectare grote gebied is een belangrijke schakel in het netwerk van de noordelijke natuurgebieden in Nederland.

Startlocatie: P-plaats Schwartzenbergloane, Broeksterwald. Honden zijn hier niet toegestaan.

Mem Wedmanpaed
In de Polder Rohel bij Buitenpost ligt het Mem Wedmanpaed. Het pad van 2,5 kilometer laat het moerassige en veenachtige deel van de Noardlike Fryske Wâlden zien. Rietkragen, kleine bruggetjes, een wilgentenen hut en loopplanken over de sloot maken het pad een spannende ontdekkingstocht voor (kleine) kinderen.

Locatie: Rohelsterweg naast nr. 6, Buitenpost, afstand pad ca. 2,5 km.

Picknicken als een van de buitenactiviteiten voor kinderen

Het hoeft echt geen zomer te zijn voor een goede picknick. Die heb je namelijk in alle soorten en maten. Wij geven zelf de voorkeur aan de “pick & walk”: lekkere dingetjes die je tijdens het lopen drinkt of snoept. Als je het samen thuis klaar maakt is het nog leuker en… je kunt met elkaar van een sjaal je drinkbeker omknopen zodat je steeds een slok kunt nemen.

Is het koud? Hoe leuk is dan een lekkere thermoskan warme choco? Wij zijn natuurlijk ook hartstikke benieuwd wat er in jouw picknick terecht komt!

Heb jij tips? Stuur ze ons met een leuke foto of vlog, dan plaatsen wij hem hier!

Comments

Meer nieuws

Help pake en beppe de vakantie door – Museum Dokkum

14 februari 2020

Activiteiten Museum Dokkum in voorjaarsvakantie. Kinderen gratis toegang in Museum Dokkum In de voorjaarsvakantie van 18…

Lees meer
Evenementen

Help pake en beppe de vakantie door – Museum ’t Fiskerhúske

14 februari 2020

Museum ’t Fiskershúske weer open in voorjaarsvakantie – Met activiteitenweek: Help pake en beppe de vakantie…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht