Ga naar inhoud
MAP
nl

Expositie Ellen Johanna Sikma Roorda

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Feanwâlden

Haar hele 81-jarige leven heeft Ellen Johanna Sikma Roorda tussen de verf en de penselen geleefd. Vanaf zondag 18 december toont zij in een overzichtsexpositie haar schilderijen in De Schierstins te Feanwâlden.

Haar hele 81-jarige leven heeft Ellen Johanna Sikma Roorda tussen de verf en de penselen geleefd. Vanaf zondag 18 december toont zij in een overzichtsexpositie haar schilderijen in De Schierstins te Feanwâlden. Zelf hoopt ze zo veel mogelijk aanwezig te zijn in een kamer die met haar eigen karakteristieke meubels en accessoires is ingericht.

De bescheiden woning van de kunstenares in Leeuwarden ademt kunst en geschiedenis. In de woonkamer is zij omringd met haar schilderijen. De oude, vaak antieke meubels en accessoires geven haar leefomgeving een bijzondere sfeer. In De Theun de Vrieskeamer in de Schierstins wordt die sfeer min of meer nagebootst.

Ze is als het ware tussen de verf geboren. Vader Fré Sikma was huis- en kunstschilder en ook moeder Hinke Sikma-Roorda was heel kunstzinnig. Zelf schildert en tekent Ellen Johanna vanaf haar jeugd en ze is er in feite nooit mee gestopt. 
Ellen Johanna schildert als jongere vaak met haar moeder in de natuur op Terschelling. Na een kunstopleiding in Leeuwarden restaureert ze in de jaren ´60 samen met haar vader de rijk beschilderde plafonds van de Groote Sociëteit in Zwolle en van de Belastingdienst in Heerenveen, maar ook de gewelven van de Bovenkerk in Kampen. Tijdens de periode dat ze in Parijs woont (1975-1983) gaat ze ´s zomer met haar ouders naar Zuid-Frankrijk met het schildersmateriaal.

In hetzelfde Parijs neemt ze deel aan exposities. Ze legt, ook daarna in Nederland, de vier dochters veelvuldig vast op het doek. Ellen Johanna voelt zichzelf expressionist, ‘schilderen met de losse hand’. Tegenwoordig werkt ze voornamelijk thuis en maakt onder andere portretten. Ze is nog steeds gewend dagelijks te schilderen. ,,Ik zit vol van het schilderen, elke dag komt er nieuwe verf op mijn palet. In mijn hoofd ben ik nog altijd met mijn artistieke werk bezig.´´

Wanneer:
t/m 15 januari
Prijsinformatie:
Vanaf € 4,-

Hier vind je Expositie Ellen Johanna Sikma Roorda

Adres:
De Schierstins
Haadstrjitte 1
9269 SW Feanwâlden
Plan je route
Afstand:
Toon resultaten