Ga naar inhoud
MAP
nl
Nachtwacht360

Nachtwacht 360


Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Het beroemde Nachtwacht 360-project is tot en met 17 juli te zien in Theaterkerk Nes. Fotograaf Julius Rooymans, producent Jessica Karelsen en modeontwerper Hans Ubbink presenteren hier de fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk. Op deze levensechte foto is de Nachtwacht tot in detail nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. 

Bezoekers kunnen 360 graden rond het werk lopen. De levensgrote Nachtwacht is voorzien…

Het beroemde Nachtwacht 360-project is tot en met 17 juli te zien in Theaterkerk Nes. Fotograaf Julius Rooymans, producent Jessica Karelsen en modeontwerper Hans Ubbink presenteren hier de fotografische reproductie van Rembrandts meesterwerk. Op deze levensechte foto is de Nachtwacht tot in detail nagemaakt met behulp van mensen die sprekend lijken op hun in verf afgebeelde voorgangers. 

Bezoekers kunnen 360 graden rond het werk lopen. De levensgrote Nachtwacht is voorzien van een keerzijde en wordt geflankeerd door 35 portretten, kostuums en attributen. Op de achterkant is een doorkijkje te zien in de zeventiende eeuw, over de schouder van Rembrandt zelf, met verwijzingen naar scènes uit het leven en oeuvre van de schilder. Daarnaast komen losse panelen in Theaterkerk Nes te hangen van de drie hoofdpersonages uit het schilderij. De mensen van het schilderij zijn namelijk van alle kanten gefotografeerd en dit leverde een hele reeks individuele portretten op. Ook de prachtige kostuums zijn in kerk te bewonderen. ,,De makers van het kunstwerk zullen hier een aantal keren rondlopen om bezoekers over hun werk te vertellen’’, vertelt directeur Anke Bijlsma van Theaterkerk Nes. Zij is blij dat het gelukt is om het project naar Nes te halen. ,,Nes is één van de donkerste plekken in Nederland, dus als het beroemde meesterwerk ergens thuishoort dan is het hier in Noardeast-Fryslân.’’ 

Wereldprimeur
Ondertussen legt Anke verbinding met zoveel mogelijk partijen uit de regio. Zo coördineert Opus 3 een educatieproject met de scholen in Noardeast-Fryslân, er worden nachtelijke pelgrimstochten georganiseerd en ook de Nacht van de Nacht en de Nacht van het Wad sluiten aan bij het project om het belang van donkerte aan te geven. Bijzonder zijn ook de schilderijen die kunstenaar Gerrit Breteler uit Nes gemaakt heeft naar aanleiding van dit project. Het gaat onder andere om een schets – gemaakt door Rembrandt – waarop hij zelf met een karakteristieke blik staat afgebeeld. Breteler heeft van deze schets een schilderij gemaakt. Een primeur. Net zoals de komst van de Nachtwacht 360 een wereldprimeur is. ,,Na Nes gaat de tentoonstelling op wereldtour dus wij verwachten bezoekers vanuit het hele land en misschien wel van ver daarbuiten.’’

Speurtocht door de tentoonstelling Nachtwacht360 in Theaterkerk Nes

Familie-arrangement op 23 en 24 december van 13.00-14.30

Gezellig samen iets leerzaams doen in de kerstvakantie? Ga met heit/mem of pake/ beppe naar Theaterkerk Nes om op ontdekkingstocht te gaan door de fototentoonstelling Nachtwacht360. Eerst vertelt Hans de Vormgever waar je nu eigenlijk bent en waar je precies naar kijkt.

Daarna krijg je een verrekijker en een echte speurtocht op papier en mag je ronddwalen. Je familie kan je helpen de juiste antwoorden te vinden: Hoeveel zwarte ratten kun je vinden? Welk kostuum is van Frans Banninck Cocq?

Daarna ga je naar een tekenles ‘anatomie’. Je leert hoe je de juiste verhoudingen van het menselijk lichaam moet tekenen. Je ziet hoe Rembrandt van Rijn dat heeft gedaan. En echt; iedereen kan leren een menselijke figuur te tekenen. Voor de net-iets-te-jonge kinderen voor de tekenles hebben we een atelierhoek waar ze hun eigen schilderij mogen maken.

Het familie-arrangement is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Kosten: Volwassenen €10,00, Studenten €7,50, kinderen €3,00

Opgave via www.theaterkerknes.nl

Meer informatie, onder andere over de openingstijden, toegangsprijs en arrangementen rondom de expositie zijn  te vinden op de website.   

Wanneer

  • Op vrijdag open tot 20:00 uur. In de kerstvakantie: Di 10.00-17.00 Wo 10.00-17.00 Do 10.00-17.00 Vrij 11.00-20.00 Za 11.00-17.00 Zo 11.00-17.00 Nieuwjaarsdag gesloten.

Neem alvast een kijkje

Prijzen

  • € 8,00
  • Prijzen volwassene €8,00
    Student €6,50
    Kinderen tot 12 jaar gratis.

In de buurt

Toon resultaten