Ga naar inhoud
MAP
nl

Ús Iep, Hou't van mijn stad

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Museum Dokkum (dubbel), Dokkum

Op vrijdag 28 april opent Museum Dokkum een nieuwe kunstexpositie 'Ús Iep' met kunstwerken die gemaakt zijn van het hout van de monumentale iep in Dokkum.

Op vrijdag 28 april opent Museum Dokkum een nieuwe kunstexpositie ‘Ús Iep, Hou’t van mijn stad’. In 2014 werd de monumentale iep, die op de hoek van de Aalsumerpoort en het Noorderbolwerk in Dokkum stond, vanwege iepziekte gekapt. Beeldend kunstenaar Paul Edens realiseerde zich dat met het kappen van deze reus tevens een stuk geschiedenis verdween. Stichting Modderacademie nam het initiatief van Edens over en zorgde ervoor dat het verhaal van de boom op verschillende manieren kan worden doorverteld. 

Het hout kon alleen besmettingsvrij worden bewaard door het een aantal jaren te laten wateren. De stronk werd in 2021 uit het water getakeld en verzaagd. Beeldend kunstenaars Ineke van der Blom, Paul Edens, Wèta Giannakos, Jan Jansma, Onno Loonstra, Dineke Taal, Mirjam Wieringa en Lieuwe Zwaagstra maakten de afgelopen maanden bijzondere objecten uit het meer dan 270 jaar oude hout. 

De expositie laat de liefde van de kunstenaars voor het materiaal zien, maar schenkt ook aandacht aan de periode 1750-2014 waarin de iep op het Bolwerk stond en de gebeurtenissen waar de boom getuige van was.

Wanneer:
t/m 29 mei
Prijsinformatie:
Vanaf € 6,50 (voor volwassenen)

Hier vind je Museum Dokkum (dubbel)

Museum Dokkum
Diepswal 27 Diepswal
9101 LA Dokkum
Plan je route

Toon resultaten