Ga naar inhoud
MAP
nl

´Friese kusten door Groningse ogen´ en ´Fries Servies´

Cultuureel Historisch Centrum De Schierstins, Feanwâlden

Ben Rikken kan overal schilderen, in binnen- en buitenland, maar vooral kusten trekken hem aan.  Vanaf 7 mei exposeert hij met Dineke Taal´s ´Fries Servies´ in de Schierstins . Rikken´s aandeel in de expo heet ´Friese kusten door Groningse ogen´.

Ben Rikken kan overal schilderen, in binnen- en buitenland, maar de kusten trekken hem bijzonder aan.  Vanaf 7 mei exposeert hij samen met Dineke Taal´s ´Fries Servies´ in de Schierstins te Feanwâlden. Rikken´s aandeel in de tentoonstelling heet ´Friese kusten door Groningse ogen´.

Sinds hij in de jaren ´70 aan de kunstacademie Minerva in de Martinistad studeerde, is Ben Rikken daar blijven wonen. Zo nu en dan reist hij naar andere landen en neemt verf en penseel mee. Maar ook de Friese kusten weten hem te boeien, van het piepkleine haventje van Laaxum tot en met Lauwersoog, dat net over de grens met Groningen ligt. 

Dat de grens tussen land en water Rikken trekt, houdt misschien verband met zijn kleuterjaren, die hij op Ameland doorbracht en waar zijn vader hoofd van de katholieke lagere school was. ,,Zijn landschappen vallen op door de manier waarop hij met licht en atmosfeer speelt en de sterke, soms heftige kleuren, die desondanks helder en opgewekt zijn´´, schreef een journalist eens. De landschappen van Rikken doen in elk geval verlangen naar warme, zomerse dagen.

Dineke Taal is al jaren keramiste van gebruiksgoed, maar de afgelopen paar jaar heeft zij zich toegelegd op het zogenaamde Fries Servies. Al haar bekers en borden van dit project zijn met klei uit één van de Friese steden verwerkt. Bij verhitting laat de klei haar ware kleur zien. Voor elke stad zie je zo een eigen genuanceerde kleur verschijnen. Soms lijken de kleuren op elkaar, soms verschillen deze, net als haar inwoners. Het groene glazuur voor deze keramiek is speciaal ontworpen en verwijst naar het groene Friese landschap. De vorm van de rand is een stille link naar het Friese pompeblêd, waarvan er op de Friese vlag zeven zijn afgebeeld.

De keramiste woont al enige jaren op de noord-Friese klei nabij Dokkum, maar is afkomstig uit Rotterdam. Zij ontving haar opleiding in keramiekstad Gouda. De dubbelexpositie in de Schierstins duurt t/m zondag 25 juni en is van dinsdag t/m zondagmiddag van 13.30-17.00 uur te bezichtigen. In de Schierstins is ook de vaste expositie ´Het Laatste Friese Torenkasteel´ en de naar de landelijk bekende schrijver genoemde Theun de Vrieskeamer. Buiten bloeien nog stinzenplanten.

Wanneer:
t/m 25 juni
Prijsinformatie:
Vanaf € 1,- (regulier)

Hier vind je ´Friese kusten door Groningse ogen´ en ´Fries Servies´
Cultuureel Historisch Centrum De Schierstins

Hoofdstraat 1
9269 SW Feanwâlden
Plan je route

Toon resultaten