Ga naar inhoud
MAP
nl

Terp fan de Takomst

Dit evenement heeft al plaatsgevonden

Blije

Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Ze geven een beeld van onze geschiedenis, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren voor kunst, cultuur en toekomstige ontwikkelingen.

Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Ze geven een beeld van onze geschiedenis, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren voor kunst, cultuur en toekomstige ontwikkelingen.

Al langere tijd dromen terpbewoners van nu over de terp van de toekomst. Een nieuwe buitendijkse terp, om te onderwijzen, te onderzoeken, te historiseren, om er nieuwe en oude zilte teelten uit te proberen, concerten te geven en er in stilte te zijn om de verbeelding te laten spreken.

De kunstenaarsgroep Observatorium bestaat uit Geert van de Camp, Andre Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger. Samen hebben ze ervaring met beeldende kunst, architectuur, literatuur en onderwijs. Observatorium betrekt in hun maakproces de omwonenden, die de omgeving kennen als geen ander. Het publieke kunstwerk dat eruit volgt is een gastvrij oord dat verbeelding stimuleert, reflectie op de omgeving biedt en een bouwsteen voor gemeenschappelijkheid is. Het dorp Blije werkt mee aan de bouw van deze Terp fan de Takomst. Blije voelt zich sterk verbonden met het Wad en herstelt op een duurzame manier de verbinding die het met de zee had. “We willen weer met het gezicht naar de Waddenzee wonen, leven en werken.”

Het ontwerp van Observatorium is bedoeld als ‘kunstwerk’ dat in elke fase van het groeiproces een belevingsplek is voor bewoners en bezoekers. Terpen ‘groeiden’ van smal (vijf meter) en laag (één meter) naar breed en hoog (tot wel tien meter). Van een terp met één huis naar een klein gehucht met een kerk. De terp van de toekomst laat je het proces van stapelen, laag op laag, ervaren. In de loop der jaren groeit de terp langzaam maar zeker tot zijn gedroomde eindbeeld.

Vanaf: 16 juli

Terp fan de Takomst is een samenwerking van de Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en de inwoners van Blije met Sense of Place, It Fryske Gea en het collectief Observatorium uit Rotterdam. 

Wanneer:
t/m 3 oktober

Hier vind je Terp fan de Takomst

Adres:
Unemaloane
9171 MG Blije
Plan je route
Afstand:
Toon resultaten