Ga naar inhoud
MAP

Alle locaties in Noordoost Friesland

Bekijk hier alle locaties in Noordoost Friesland. Van bed & breakfasts tot veerponten en bezienswaardigheden tot restaurants. 

Wat zoek je

Thema

1 t/m 32 van 119 resultaten

  • Dorpskerk Sumar

    Dorpskerk Sumar

    De kerk is een eenvoudig gebouw met ingebouwde westtoren en in 1769 gebouwd als vervanger van een oudere kerk. Het monument heeft zes mooie gebrandsch...

    Sumar
  • Molen Zeldenrust Dokkum

    Molen Zeldenrust Dokkum

    Zeldenrust is een windmolen uit 1862 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.

    Dokkum
  • Nicolaaskerk Hantum

    Nicolaaskerk Hantum

    Deze kerk is ondanks veranderingen en reparaties een heel mooi voorbeeld van rijpe romaanse bouwkunst.Het schip en koor, met hun opvallende rondbogige...

    Hantum
  • Sint Vituskerk Wetsens

    Sint Vituskerk Wetsens Kerkje Wetsens

    Wetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden. 

    WETSENS
  • Hervormde Kerk Oudwoude

    Hervormde Kerk Oudwoude

    Deze kerk is gebouwd met materiaal van haar voorgangster. Kenmerkend gotisch zijn de eenmaal versneden steunberen met daartussen grote spitsboogvenste...

    Oudwoude
  • It Noarderleech - Noard Fryslan Butendyks

    It Noarderleech - Noard Fryslan Butendyks

    Rustig uitwaaien op deze buitendijkse kwelders? Dit gebied is een zeer populaire attractie voor vogels, een slordige miljoen van hen brengen jaarlijks een kort of langer bezoek. Het is ruig, weids en vaak ben je de enige in je soort hier!

    Hallum
  • Monument zeemijn

    Monument zeemijn

    Op 10 september 1945 zijn acht mensen omgekomen bij een ongeluk bij het opruimen van een zeemijn. Dit gebeurde buitendijks ter hoogte van de zomerdijk in de buurt van de Hoek van de Band. In 2015 is een monument onthuld.

    Lioessens
  • Sint-Vituskerk Wyns

    Sint-Vituskerk Wyns

    Op een kleine terp, tussen de bomen, staat de Vituskerk van Wyns. De oranjerode pannen en de rode kloostermoppen maken het een kleurrijk bouwwerk. Die...

    Wyns
  • Kerk Hegebeintum

    Kerk Hegebeintum Kerk Hegebeintum

    De terp van Hegebeintum is met 9 meter de hoogte terp van Nederland. Op de terp ligt een schilderachtig Romaans kerkje uit de 12e eeuw. Binnen hangt een rijke adellijke collectie rouwborden.

    Hegebeintum
  • Boeddhistisch Centrum Hantum

    Boeddhistisch Centrum Hantum

    Je verwacht het niet, maar midden in het Friese land, in Hantum, staat een Tibetaans-Boeddhistische tempel, een stoepa. Volgens de overlevering moet hij de regio geluk brengen en zelfs de wereldvrede dichterbij brengen.

    Hantum
  • Petruskerk Wânswert

    Petruskerk Wânswert Wanswert

    In het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.

    Wânswert
  • Doarpstsjerke Mitselwier

    Doarpstsjerke Mitselwier kerk Mitselwier

    In Mitselwier staat een zaalkerk met een spitse toren uit 1776 die werd gebouwd op de plaats van een middeleeuwse voorganger.

    Mitselwier
  • Jacobuskerk Zeerijp

    Jacobuskerk Zeerijp

    De hervormde kerk in Zeerijp is de laatste Groninger kerk die is gebouwd in de stijl van de romanogotiek. Sinds de bouw in de veertiende eeuw is er maar weinig veranderd aan de kruiskerk.

    Zeerijp
  • Elfstedenbruggetje Bartlehiem

    Elfstedenbruggetje Bartlehiem

    Bartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.

    Wânswert
  • Kerkhof Nicolaaskerk Blije

    Kerkhof Nicolaaskerk Blije

    Tussen Stationsweg 3 en 4 kunt u het kerkhof bereiken waar een onbekende RAF vlieger is begraven. Op dinsdag 14 juli 1942 spoelde een onbekende Sergeant van de RAF (Engelse luchtmacht) aan op de kwelders bij Ferwert.

    Blije
  • Landgoed De Klinze

    Landgoed De Klinze

    Klinze, het landgoed waar je je nieuwe bed vindt, gewoon heerlijk uit logeren gaat en dwaalt door het prachtige park. En ontdek de verhalen door de kunst en de state!

    Aldtsjerk
  • Sint-Martinuskerk Ferwert

    Sint-Martinuskerk Ferwert

    Je bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....

    Ferwert
  • Hervormde Kerk Morra

    Hervormde Kerk Morra

    Middenin het schilderachtige, gave terpdorp Morra staat deze dertiende-eeuwse kerk. De toren en de westgevel zichtbaar zijn jonger: ‘ANNO 1843’. De ne...

    Morra
  • Nicolaaskerk Eastrum (Oostrum)

    Nicolaaskerk Eastrum (Oostrum) Oostrum Sint Nicolaaskerk

    Vlakbij Dokkum, ligt het dorpje Eastrum (Oostrum). Op een deels afgegraven terp vind je dit fraaie kerkje met een opvallend lage toren. De 13e eeuwse toren is trouwens veel ouder dan de kerk zelf, die vermoedelijk uit de 16e eeuw stamt.

    Oostrum
  • Sint Willibrorduskerk Holwerd

    Sint Willibrorduskerk Holwerd Buitenkant kerk Holwerd

    De Sint Willibrorduskerk in Holwerd is een bijzondere kerk. Het heeft een merkwaardige L-vormige bouw en een toren met een opmerkelijk grote spits. De kerk heeft een prachtige kansel.

    Holwerd
  • Molen De Hoop Dokkum

    Molen De Hoop Dokkum

    De Hoop is een windmolen uit 1849 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.

    Dokkum
  • Kerk Westernijtsjerk

    Kerk Westernijtsjerk Kerk Westernijtsjerk

    Dat er aan de Friese Waddenkust veel historie te vinden is, bewijst ook weer deze laat-romaanse kerk van Westernijtsjerk.

    Marrum
  • Fraaise Sluus

    Fraaise Sluus

    De derde sluis in dit rijtje, de Friese Sluis, in de volksmond Fraaise Sluus genoemd. Dit is een uitwateringssluis die het water uit Friesland via de Lauwers afvoert naar het Lauwersmeer en de Waddenzee.

    Zoutkamp
  • Dokkumer Bolwerken

    Dokkumer Bolwerken

    De beroemde bolwerken van Dokkum. Deze stadswallen vormden jaren geleden als verdedigingslinie voor de stad. Op zes punten bevinden zich bastions. Vanaf deze bolwerken heb je een prachtig uitzicht over de stad én de bijbehorende natuur.

    Dokkum
  • Atelierkerk Ginnum

    Atelierkerk Ginnum kerk Ginnum

    De stokoude 12e eeuwse kerk ligt middenin het dorp op een terprest, die dateert uit de IJzertijd. Vandaag de dag wordt de kerk verhuurd aan beeldende kunstenaars die hier geïnspireerd raken.

    Ginnum
  • Reitdiepsluis

    Reitdiepsluis

    De Reitdiepsluis met sluismeesterswoning is eveneens een rijksmonument. In 1877 werd het Reitdiep tussen Zoutkamp en de Nittershoek afgesloten met een provinciale dijk met daarin de provinciale sluis.

    Zoutkamp
  • Walburga Tsjerke Drogeham

    Walburga Tsjerke Drogeham

    Geen terp maar een geest of gaast (een hoge zandrug) laat deze kerk boven het dorpssilhouet uitstijgen. De van oorsprong middeleeuwse kerk raakte in d...

    Drogeham
  • Petruskerk Garyp

    Petruskerk Garyp

    Dit eenvoudig kerkje aan het Tsjerkepaed 18 heeft een daktoren uit 1838. In de kerk staan twee herenbanken waarvan een uit 1672 en een grote koperen k...

    Garyp
  • Keerpunt Elfstedentocht

    Keerpunt Elfstedentocht Doorlopers bankjes bij Keerpunt Dokkum

    Je zit er zo op: de doorlopers daar op de kade in Dokkum bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum.

    Dokkum
  • Mariakerk Oosterwijtwerd

    Mariakerk Oosterwijtwerd

    Samen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.

    Oosterwijtwerd
  • Kerk Lioessens

    Kerk Lioessens

    Het is een avontuur om de geschiedenis van deze kerk te ‘lezen’. Want dat het gebouw meerdere keren ingrijpend is veranderd, is goed te zien.De noordm...

    Lioessens
  • Oude stadhuis Dokkum

    Oude stadhuis Dokkum

    Vanaf de brug bij het Keerpunt heb je prachtig zicht op het oude stadhuis uit 1607. Een plaatje!

    Dokkum