Ga naar inhoud
MAP

Verhalenexpeditie Friesland - Etappe 2

(34.3 km)

Over de dynamiek van het Wad en het leven langs de kust zijn de mooiste verhalen te vertellen. Die verhalen wil Sense of Place ophalen, uitvergroten en vieren. Dat doen ze niet alleen met een reeks kunstwerken langs de gehele Waddenkust, maar ook met allerlei kleinere projecten: overkoepelende verhalenroutes, tijdelijke exposities, ontmoetingen en kleinschalige evenementen.

Van de hoogste terp tot het nieuwste gemaal 
‘Verhalenexpeditie Friesland’ is zo’n overkoepelende route langs de Friese waddenkust. De tweedelige route (west en oost) voert langs verschillende Sense of Place-projecten, maar ook andere bezienswaardigheden en weetjes komen aan bod. De route is zowel op de fiets als met de auto af te leggen. Van de hoogste terp tot het nieuwste gemaal en van slikwerker tot aardappelboer; ontdek al toerend de mooiste verhalen van het Wad.

Dit ga je zien

Startpunt: Grândyk 9
9151 AE Holwerd
1

Wachten op hoog water

“Wachten op hoog water” is een beeld van Jan Ketelaar. Het beeld bestaat uit twee, van metaal gelaste, vrouwen van vijf meter hoog. Een volle vrouw en een dunne vrouw.

Wachten op hoog water
18
2

Vegotel

Welkom bij Vegotel, een zeer milieuvriendelijk hotel welke een alledaags vegan ontbijt inclusief kaas- zuivel en vleesvervangers serveert. Gevestigd in een boerderij uit 1885 aan de Zeedijk te Blije en grenzend aan het Waddenzeegebied.

Vegotel
13
3

Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum

Het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum ligt aan de voet van de hoogste terp van Nederland. Hier kunt u toegangskaarten kopen voor het Archeologisch Steunpunt, de kerk en Harsta State. Daarnaast vindt u hier het Terpcafé en TIP.

Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum
34
02
4

Dobbepaarden fotokunstwerk

Ontdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.

Dobbepaarden fotokunstwerk
01
93
5

Kweldercentrum Noarderleech

Back to basic; dat is het principe in Kweldercentrum Noarderleech. Aan de rand van de Waddenzee ligt dit onbemande informatiecentrum van It Fryske Gea. Hier kun je genieten van de weidsheid, rust en stilte. Een ideale plek om heerlijk uit te waaien.

Kweldercentrum Noarderleech
71
69
6

Hotel/Logement De Witte Klok

In het noordwesten van Friesland ligt het schilderachtige dorpje Oudebildtzijl. Hotel/Logement De Witte Klok ligt in het hart van het dorp en biedt reizigers al sinds 1664 accommodatie.

Hotel/Logement De Witte Klok
7

Bezoekerscentrum Aerden Plaats

Bezoek de Aerden Plaats en laat je verrassen! Maak kennis met de cultuurhistorie en de hedendaagse kunst van het Bildt!

Bezoekerscentrum Aerden Plaats
8

Hoeve Noordveld

Vijf 4-persoons trekkerscabins met comfortabele inrichting. En 5 camperplaatsen voorzien van stroom. Beide met vrij uitzicht over het mooie Bildtse land. Douche-toiletgebouw aanwezig.

Hoeve Noordveld
38
9

Camping De Noordster

Het terrein met woonboerderij ligt tegen de Waddenkust in een zeer rustige omgeving. Wij bieden ruimte voor kleinschalige kampeerevenementen, blokhut-verhuur en exposities en passantencamping

Camping De Noordster
10

Restaurant de Zwarte Haan

De Zwarte Haan is uniek gelegen aan de voet van de zeedijk, en wordt omringd door natuur, rust en ruimte. Het restaurant is gevestigd in een monumentale boerderij.

Restaurant de Zwarte Haan
70
Eindpunt: Nieuwebildtdijk
9079 St.-Annaparochie
  • 18
  • 13
  • 34
  • 02
  • 01
  • 93
  • 71
  • 69
  • 38
  • 70