Ga naar inhoud
MAP
nl

Arcadia

Friesland staat deze zomer in het teken van Arcadia. Een honderd dagen durende cultuurmanifestatie verspreid over de hele provincie. Arcadia barst uit haar voegen met lokaal en internationaal moois rondom de vraag ‘In wat voor wereld wil jij wonen?’. Die vraag stellen we aan jou, als voorouder van de komende generaties. Als toekomstig oerpake of oudtante.

Arcadia in Noordoost Friesland

Sense of Place

Sense of Place maakt het onzichtbare zichtbaar rondom het Waddengebied. De langzame onstuitbare processen die dag in, dag uit het Wad vormen, de schoonheid van dit prachtige UNESCO Werelderfgoed en de bijna vergeten geschiedenis ervan. De landschapskunst vertelt samen met de bewoners van dat landschap het verhaal van het Noorden.

terp fan de takomst

Terpen zijn belangrijke verschijningen in het Friese landschap. Ze geven een beeld van onze geschiedenis, ze roepen vragen op als het gaat om archeologie en ze inspireren voor kunst, cultuur en toekomstige ontwikkelingen. Al langere tijd dromen terpbewoners van nu over de terp van de toekomst. Na duizend jaar weer een nieuwe buitendijkse terp, om te onderwijzen, te onderzoeken, te historiseren, om er nieuwe en oude zilte teelten uit te proberen, concerten te geven en er in stilte te zijn om de verbeelding te laten spreken.

camera batavia

Hoog in een toren op de Waddendijk bij Ternaard beleef je het omringende polder- en kwelderlandschap als totaalervaring. Een bolle spiegel boven in de toren geeft een 360 gradenperspectief over het weidse groene landschap aan zee: met één blik kijk je in alle richtingen tegelijk. Camera Batavia van kunstenaar Arjen Boerstra is een installatie waarmee je de ruimte en het landschap om je heen op een nieuwe manier ziet. Een verwarrende en nieuwe ervaring die je anders naar het landschap laat kijken.

Meer Arcadia in Friesland

Wandelende bomen

Honderd dagen lang kleurt steeds opnieuw een ander deel van de binnenstad van Leeuwarden groen. Er lopen namelijk meer dan duizend grote en kleine bomen door de stad. Dit ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? 

bosk

Bosk is overigens meer dan een indrukwekkende, bewegende kunstinstallatie. Het is een kunstproject dat met voorstellingen en exposities de aandacht vestigt op de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken. Van een zomerschool voor Leeuwarder wijken, een Bosk-journaal voor basisscholieren en een Fluistertuin vol inspiratie, tot een spetterende percussieshow en dansvoorstellingen die je van je sokken blazen.

Lees meer over Bosk

bezoek Arcadia en raak ontroerd, word blij, wees verbaasd, nieuwsgierig of zelfs boos. Verwonder je. Want al die belevingen dragen bij aan nieuwe ideeën.