Fryslân bezit oude pelgrimstradities, rijke cultuurhistorie en afwisselende streeklandschappen. Stichting Santiago aan het Wad stimuleert ‘pelgrimeren’ als bijdrage aan duurzaam toerisme in het landelijk gebied. Andere activiteiten in 2018 voor dit doel zijn een voettocht voor basisschooljeugd tussen Sint Jacobiparochie en Zwarte Haan. Lesmateriaal over pelgrimeren met de jeugd, ontwikkeld door PABO-studenten van de Stenden Hogeschool Leeuwarden, verschijnt dit voorjaar.

De stichting stimuleert nieuwe pelgrimsroutes in de provincie en ‘refugio’s’ voor low budget overnachting door pelgrims. Bijvoorbeeld het Claercamppad langs historische kloosterlocaties in Dokkum en noordoost Fryslân, die de Santiagoroute van het Jabikspaad in noordwest Fryslân verbindt met noord Groningen en het Lauwersmeer. Refugio’s worden ondermeer ingericht in oude historische kerken langs de routes met medewerking van Stichting Alde Fryske Tsjerken. De promotiefilm ‘Pelgrimeren in Fryslân’ vestigt vanaf 2018 bij (inter-)nationaal publiek de aandacht op de diversiteit van Friese streeklandschappen als context voor bezinning en pelgrimeren.

Nederlandse Camino

De Camino der Lage Landen is een landelijke pelgrimsestafette van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (NGSJ). Wandelaars en fi etsers trekken vanaf de Belgisch-Nederlandse grens via zeven verschillende routes door het hele land naar Sint Jacobiparochie en Zwarte Haan aan de Friese waddenkust. Beide plaatsen zijn in 2018 ‘Santiago aan het Wad’: het Friese Santiago de Compostela en Kaap Finisterre als eindbestemming van een omgekeerde pelgrimstocht naar ‘de Friese zee’ in het noorden.

Landelijke pelgrimsestafette

De wandelcamino volgt drie routes van zuid naar noord door West-, Midden- en Oost-Nederland. De wandelroutes beslaan in totaal zo’n 2.500 km. De 16 regio’s van het NGSJ hebben in totaal 125 etappes uitgezet. Elke etappe is 15-20 km. Je kunt je aanmelden voor een of meerdere etappes overal in het land. De eerste wandelpelgrims zijn 3 februari gestart in Sluis (Zeeuws Vlaanderen), Galder (Brabant) en Eijsden (Zuid Limburg). Het aantal gelopen kilometers wordt geregistreerd.

De fietscamino start tussen 18 en 22 juli en volgt vier routes van zuid naar noord, variërend tussen de 300 en 662 kilometer. Evenals bij de wandelcamino kun je onderweg aansluiten of afhaken. Startplaatsen van de fi etscamino zijn Sluis, Vessem (Brabant), Aalten (Gelderland) en Eijsden. Een fietsetappe is ca. 75 km. Elke groep heeft een voorrijder die de hele route meerijdt. Overnachtingen zijn gepland op campings langs de route. Eenieder is vrij een overnachtingsplek te kiezen.

Deelname voor wandelaars en fietsers aan de Camino der Lage Landen is gratis. Voor de speciale ‘compostela’ van Santiago aan het Wad lopen wandelaars minimaal 100 kilometer en rijden fi etspelgrims minimaal 200 kilometer. De Friese pelgrimsroute Jabikspaad, gericht op Santiago de Compostela, fungeert als slotdeel van de ‘middenroute’ naar Santiago aan het Wad.

Comments

Meer nieuws

Wellness in Friesland

7 januari 2019

We hebben het tegenwoordig allemaal druk met werken, het huishouden, kinderen, sociale contacten onderhouden, enzovoort. Wat…

Lees meer
Blogs

Winter in Friesland, wat te doen?

3 januari 2019

Winter in Friesland. Waar denk je dan aan? Natuurlijk denk je dan aan schaatsen, of ‘reedride’,…

Lees meer

Nieuwsoverzicht