Duizenden fietsers trappen ieder jaar op Pinkstermaandag langs de Elfstedenroute. Wat die fietsers overslaan, omdat ze met zovelen zijn, is een smal, mooi weggetje langs de Dokkumer Ee. Wil jij deze route wel nemen? Start dan bij de brug bij Sibrandahuis, op de weg: Trekwei. Je slaat linksaf de Iewal op, het water ligt daarna aan de linkerkant. Op de T-splitsing weer links, de Iedyk op. Zodra je wat verder van het water fietst, moet je linksaf, een smal fietspad het bos in.

Blijf dat fietspad volgen, het leidt je in Burdaard om de haven heen, langs de molen en door het dorp. Blijf rechts van het water fietsen. Niet ver buiten Burdaard houdt het fietspad op en volg je weer even de Iedyk, iets verder van het water af. De afslag naar Bartlehiem is niet te missen. Daar vind je het beroemde houten bruggetje. Door de televisiebeelden van de enorme menigte toeschouwers op deze plek tijdens de Elfstedentochten is dit bruggetje wereldberoemd geworden.

Het ligt op de plaats waar de toeschouwers de schaatsers twee keer zien passeren. Eerst naar Dokkum toe, en dan vanuit Dokkum terug naar Leeuwarden. Na Bartlehiem fiets je weer verder langs het water naar Wyns. Daar kun je rechts van het water fietsen om in Leeuwarden uit te komen. Ook kun je met het pontje over, blijft vervolgens rechtsaf gaan, om daarna op het Wynser Binnenpaad terecht te komen. Dwars door weilanden en over boerenerf kom je in Lekkum terecht, het einde van deze route. Zeker bij pas gemaaid gras een ware beleving!

Nog een beroemde brug

In plaats van rechts aan te houden in Wyns, kun je ook de doorgaande weg richting Gytsjerk volgen. Op de T-splitsing kun je rechtsaf de route over de Canterlandseweg naar Lekkum volgen, het einde van dit stukje Elfstedentocht. Je kunt op de T-splitsing ook links afslaan. Je fietst dan over de ‘Tegeltjesbrug’. Een brug die betegeld is met foto’s van deelnemers aan de Elfstedentocht. Van grotere afstand gezien vormen de duizenden tegelportretten een groot beeld van schaatsers die achter elkaar rijden. Het is de laatste brug voor de schaatsfinish van de Elfstedentocht.

De Dokkumer Ee

De Dokkumer Ee  vormt een lange verbinding tussen Leeuwarden en het Lauwersmeer. De Ee was vroeger een belangrijke scheepvaartverbinding voor transport van grondstoffen en materialen in het noorden van Fryslân, maar heeft nu vooral een pleziervaartfunctie als verbinding tussen Leeuwarden en de Waddenzee. Via die verbinding zijn er aansluitingen met het Dokkumer Grutdjip, Dokkumer Nieuwe Zijlen en het Lauwersmeer. De vaarroute van Leeuwarden naar Dokkum wordt ook wel de Noordelijke Elfsteden Vaarroute genoemd. Beleef via deze route een stuk van de Elfstedentocht over het water.

Mocht je de hele Elfstedentocht willen fietsen, kijk dan op deze website voor routekaarten. Bovenstaande route is een afgeleide van Noordelijke Elfstedenroute’.

gif 11stedenroute