Aan de rand van de Friese Wouden, dicht bij Leeuwarden, ligt het Bûtenfjild. Dit 319 hectare grote natuurgebied heeft veel te bieden: natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. Al deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het een uniek leefgebied is voor planten en dieren, bijvoorbeeld voor de otter. Er zijn meerdere opties om dit nog onontdekte gebied met zijn mysterieuze streekverhalen te verkennen: per boot of kano, op de fiets of met de benenwagen.

_dsc2993

Streekverhaal: De Goddeloze Singel en het Goddeloze Tolhuis

Ten oosten van Feanwâlden ligt de Goddeloze Singel. Dit pad was in de middeleeuwen een belangrijke handelsweg tussen het klooster Klaarkamp bij Rinsumageest en de kloosters bij Burgum en Smalle Ee. De Singel kruist de Falomster Feart bij het Goddeloze Tolhuis. Een pad en tolhuis met de naam “goddeloos”, dat belooft niet veel goeds! In de loop der jaren hebben zich hier een flink aantal huiveringwekkende scenario’s afgespeeld, dat is wel duidelijk. De Goddeloze Singel en het Goddeloze Tolhuis spelen in veel volksverhalen een rol. Je kunt er alles verwachten: lugubere vondsten, griezelige verschijningen en ongure wezens. Pas dus maar op!

_dsc8831

_dsc2946

De route – 28,9 km

Vanaf verschillende dorpen rondom het Bûtenfjild kun je deze fietsroute starten: Aldtsjerk, De Falom, De Westereen, Kuikhorne, Feanwâlden, Hurdegaryp, Ryptsjerk en Tytsjerk. Fietsend door het Bûtenfjild kom je langs een aantal historische plaatsen die een rol spelen in de streekverhalen: De Schierstins, It Skilige Pypke, de Goddeloze Singel en het Goddeloze Tolhuis. De basis van de route is 28,9 kilometer, maar dit kan worden uitgebreid met uitstapjes naar de omliggende dorpen. Tip: fiets ook langs Aldtsjerk en Kuikhorne, waar de verhalen van de Zwartmakers van Healburd en Wonderdokter Grutte Wopke zich hebben afgespeeld.

De route komt langs de volgende fietsknooppunten: 51 – 54 – 55 – 57 – 59 – 60 – 58 – 68 – 44 – 46 – 41 – 42 – 38.

Je kunt de route ook downloaden via Izi Travel. Je fietst de route dan door middel van GPS en hoort de verschillende streekverhalen onderweg.

Een fiets kun je huren bij Recreatieboerderij de Omleiding in Feanwâlden, Topfiets in de Westereen en Mini camping de Zilveren Maan in de Westereen. Heb je onderweg een pitstop nodig of wil je even bijkomen van alle indrukken? Neem dan even pauze bij Rustpunt Teetûn de Holle, vlakbij Ryptsjerk.