De fietsroute door de Noardlike Fryske Wâlden is in totaal 127 kilometer lang. De liefhebbers kunnen hem helemaal fietsen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om delen ervan te fietsen. Je stapt op waar en wanneer je maar wilt. Deze grote fietsronde loopt langs een dicht netwerk van houtwallen, elzensingels en bomenrijen. Je fietst langs graslanden en vruchtbare akkers. Onderweg zie je waterpoelen van duizenden jaren oud, die pingoruïnes worden genoemd. Ook passeer je diverse Staten en Stinzen.

Eenzame boerderijen en kleine lint- en esdorpen vormen de enige bebouwing in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Het wordt ook wel het meest kleinschalige landschap van Nederland genoemd. Bekijk de route op deze website of vraag om een gratis kaart bij één van de toeristische informatiepunten.

Pick een momentje rust

Onderweg kom je elf verschillende picknicktafels tegen. Terwijl je je boterham weghapt in Burgum, Oentsjerk, Damwâld, De Westereen, Veenklooster, Kollum, Buitenpost, Harkema, Rottevalle, Eastermar en Oudega, leer je meer over de regio via informatieborden. Voor een uitgebreide stop ben je welkom bij de verschillende Rustpunten die aan deze route liggen. Verlekker je aan de streekproducten van De Zomerschuur, geniet op het terras van de Prikkebosk of ga terug in de tijd bij  de Spitkeet.