In het vroegere centrum van de Friese Wouden staat de Surhúster Toer met een gemetselde spits en een luchtbrug. Hiervan zijn slechts enkele in Noord Nederland te vinden. De kerk is vermoedelijk in de twaalfde eeuw gebouwd en diverse malen verwoest. Wellicht houdt dat verband met de slechte naam die het naastgelegen kerkpad ‘it Langpaed’ had.

Streekverhaal

Een dominee en ouderling stuitten op de terugweg van een aantal huisbezoeken op een vreemde verschijning. Ze waren net halverwege, toen er een witte gedaante opdook. Ze stopten en de  gedaante verdween. Dit herhaalde zich tweemaal. De derde keer bleef de gedaante echter staan. De mannen bleven als aan de grond genageld. De dominee verloor in dit angstige uur zijn geloof in het goede niet en gebood de witte gestalte in ’s Heren naam van hen weg te vliegen. Daaraan kon het spook geen weerstand bieden. Toch heeft het pad sindsdien geen beste reputatie.

Route 5, 7 of 12 kilometer

Je start bij de kerk en gaat in westelijke richting it Langpaed op. Halverwege het pad sla je links af en volg je het betonpad. Vervolgens steek je de weg over en loop je rechtdoor naar het zandpad ‘de Hurde Eker’. Aan het einde van dit zandpad heb je drie opties:

  • Je kunt rechtsaf naar het levendige centrum van Surhuisterveen. Dat is ongeveer 1,5 kilometer wandelen.
  • Ook kun je links afslaan en de eerste weg rechts nemen. Via de Suderheawei loop je dan alsmaar rechtdoor naar de Miedwei. Vervolgens ga je linksaf het bruggetje over richting de Rysloane. Via deze weg kom je uiteindelijk weer in het dorp Surhuizum. Deze route door het Nationale Landschap de Noardlike Fryske Wâlden is ongeveer 7 kilometer. Onderweg zijn geen horecagelegenheden.
  • Of je gaat bij het zandpad links terug richting het dorp Surhuizum.