De geschiedenis van het noorden van ons land is erg rijk. Vijftig historische wandelpaden met een totale lengte van 400 kilometer in dit gebied, geeft dat nog maar eens aan. Routes zijn aangegeven met blauw-paarse borden. Je vindt alle routes op www.historischepaden.nl. We lichten er hier één uit.

De route: Warfstermolen – Dokkumer Nieuwe Zijlen | 8,5 kilometer

De wandeling begint in Warfstermolen bij het kruispuntbord in het dorp. Dit verlaat je vervolgens aan de oostkant. Buiten het dorp buig je af naar het noorden, over de Oosternieuwkruisland, voorbij Rustpunt In The Middle Of Nowhere. Na ongeveer twee kilometer neem je de Nieuwe Zeedijk, ook wel Buitendijk genoemd, die voorbij vakantieboerderij Rintjeshoek overgaat in de Schalderdijk. Je passeert Kollumerpomp en loopt via het verzetsmonument op de Soensterdijk, langs de Eskespolder, naar het eindpunt in Dokkumer Nieuwe Zijlen. De ‘zijlen’ betekenen in dit geval letterlijk: sluizen. Energie over? Vervolg de route vanuit Engwierum naar Anjum van zo’n 7,8 kilometer.

Bezienswaardigheden

Door de bochtige dijk, is het zicht op het landschap steeds weer anders. Je staat ook wat hoger dan de omgeving, wat bijdraagt aan de charme van de route. Je komt ook langs het monument op de foto bij Dokkumer Nieuwe Zijlen.