We beschrijven hier één van de vijftig historische wandelpaden in de omgeving die te vinden zijn op www.historischepaden.nl. De wandelroutes in deze omgeving voeren deels over oude voetpaden als kerken-, jaag- en schoolpaden en in onbruik geraakte handels- en pelgrimsroutes. Gedeeltelijk lopen de wandelpaden over boerenland en door natuurgebieden. Laarzen zijn geen overbodige luxe! Routes zijn aangegeven met blauw-paarse borden.

De route: De Westereen – Buitenpost | 9,8 kilometer

De route start op de splitsing Noarder Stasjonsstrjitte en Oastersingel. U loopt de Oastersingel op, u gaat nu in oostelijke richting langs het spoor. Op het einde van de weg gaat u linksaf over een fietspad in noordelijke richting. Op het einde van het fietspad rechtsaf, rechts aanhouden tot u weer bij het spoor komt. U volgt het spoor tot Kollumerzwaag. Via Zandbulten/Kollumerzwaag komt u via een fietspad langs De Zwadde in de bossen van Fogelsanghstate. De bewegwijzering van de route stopt bij het fietspad. U kunt het fietspad volgen in de richting van Buitenpost. Volg de bebording naar Buitenpost. In Buitenpost loopt u via De Kruidhof naar het station, hier eindigt de route.

Tip: loop via het pittoresk brinkdorp Veenklooster en breng een bezoek aan It Lytse Slot en Fogelsanghstate, een historisch buitenhuis, omringd door een prachtig park.

Tip voor de wijnliefhebber: bezoek Rustpunt de Frysling, de meest noordelijk gelegen wijngaard van Nederland.