Aan de rand van de Friese Wouden, dicht bij Leeuwarden, ligt het Bûtenfjild. Dit 319 hectare grote natuurgebied heeft veel te bieden: natte graslanden, petgaten, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte rietvelden. Al deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het een uniek leefgebied is voor planten en dieren, bijvoorbeeld voor de otter. Er zijn meerdere opties om dit nog onontdekte gebied met zijn mysterieuze streekverhalen te verkennen: per boot of kano, op de fiets of met de benenwagen.

houtwiel-broeksterwoude

Streekverhaal: Wonderdokters en duivelbanners

Iemand die vertelt dat hij als wonderdokter of duivelbanner zijn brood verdient, wordt tegenwoordig voor gek verklaard. Maar vroeger waren die beroepen in de Friese Wouden heel normaal. De (bij)gelovige Wâldpyken – inwoners van de Friese Wouden – wisten allemaal wel dat het flink kon spoken in de omgeving. De bovennatuurlijke gaven van de wonderdokters en duivelbanners konden ze dus goed gebruiken! Wandelend door het Bûtenfjild kom je langs een aantal historische plaatsen die een rol spelen in de streekverhalen: De Schierstins, It Skilige Pypke, de Goddeloze Singel en het Goddeloze Tolhuis.

Goddeloos Tolhuis

Kloosterpad

De route – 18,6 km

De route start bij de parkeerplaats van It Fryske Gea aan de Ottemaweg. Via de app Izi Travel kun je de route downloaden en bewandelen.

Over het Koekoekspaad loop je langs het Ottema-Wiersma reservaat en de uitkijkheuvel. Het pad leidt je naar Feanwâlden, waar de middeleeuwse Schierstins staat. Vervolgens kom je langs de plaats waar It Skilige Pypke was. Als je vanaf daar de Goddeloze Singel volgt, kom je vanzelf uit bij het Goddeloze Tolhuis, een plaats die een grote rol speelt in veel streekverhalen. Neem zo nu en dan eens een pauze en geniet van de prachtige vergezichten. Na een ronde over verschillende paden door het gebied kom je weer uit bij het startpunt aan de Ottemaweg.