Terpenroute: bijzondere kerken, molens en staten

Het terpenland; een prachtig pittoresk landschap welke door een groot deel gesierd wordt door Friese terpdorpjes. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd waarin zeedijken nog niet aangelegd waren en terpen de dorpen beschermden tegen het water.
De terpenroute is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Te voet kom je langs plekken waar eeuwenlang het water over de vlaktes stroomde. De bijzondere kerken, molens en staten (bijzondere gebouwen) maken de route van circa 20 kilometer in alle jaargetijden een ware belevenis. Het hoogtepunt van deze route is het beklimmen van de hoogste terp (9 meter) van Nederland: Hegebeintum!

Vertrekpunt: B&B Bloemenhoeve, Burdaard. Zie gele punt op de kaart.
Totale lengte: 24,4 km

Voor deze terpenroute volg de wandelknooppunten (80) – 74 – 47 – 48 – 49 – 40 – 16 – 17 – 94 – 78 (Ferwert) – 77 – 70 – 71 – 73 – 88 – 44 – 80 (Burdaard). Dit zijn de rood/blauwe bordjes, zie foto hieronder.

Kijk op de kaart hieronder voor de route (blauwe lijn), routebeschrijving (rode punten) en de leuke stops onderweg (blauwe punten).

wandelen_routes_wadden_friesland