Het Zzzoemt in de Hortus van Fryslân!

In 2018 staat de Hortus van Fryslân De Kruidhof bol van de bijenactiviteiten. Bijen dreigen uit te sterven en met name de solitaire bijen hebben het moeilijk. In het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 is de botanische tuin de letterlijke ‘landingsplek’ van het project Silence of the Bees. Silence of the Bees wil de stilte doorbreken door met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur, eten en lezingen het publiek een beleving rondom de bijen en dan met name de wilde bij te bieden. Wat kunnen we zelf doen om de bij te behouden in onze eigen tuin of directe omgeving? Weet je wel wat we naast honing nog meer aan bijen te danken hebben? En wist je dat bijengeluiden kunnen worden omgezet naar een muziekstuk en wil je weten hoe dat klinkt?

Vanaf de opening in april zijn er verschillende activiteiten in de Kruidhof omtrent Culturele Hoofdstad en ‘Silence of the Bees’.

De publiekstrekker in de tuin wordt De Oratorio. Een sculptuur waarin bezoekers worden ondergedompeld in muziek die door bijen worden gegenereerd. In de botanische tuinen van Oldenburg en Emden komt ook zo’n Oratorio. Deze drie Oratorio’s worden via een webapplicatie aan elkaar verbonden waardoor mensen met een touchscreen, microfoon en camera met bezoekers in de andere tuinen kunnen communiceren.

Samen met het lectoraat Bijengezondheid van Hogeschool Van Hall Larenstein, het Nederlands Centrum Bijenonderzoek, de botanische tuinen van Oldenburg en Emden en IMME Bourtanger Moor zal van 2017-2020 het SotB deelproject B-r(h)apsodie worden uitgevoerd. Hierbij worden speciale ‘slimme’ hommelkasten op scholen in de Eems-Dollardregio geplaatst, waarbij basisschoolkinderen en jongeren zelf onderzoek doen naar onder meer de optimale habitat voor bijen. Naast onderzoeksgegevens worden ook bijengeluiden verzameld. Met de betrokken scholieren en twee muziekopleidingen wordt met deze geluiden een Bumblebee Rapsodie gecomponeerd die op 21 juni 2018, vanaf 20.00 uur, in de drie tuinen simultaan wordt uitgevoerd.

Daar wil jij toch BIJ zijn?

Houdt de evenementenkalender of de website van de Kruidhof in de gaten voor de Leeuwarden-Fryslân 2018 activiteiten.

Comments

Meer nieuws

Racoon schittert op Admiraliteitsdagen 2019

20 maart 2019

  De Zeeuwse band Racoon schittert op het podium van de Admiraliteitsdagen van 2019. Dat is…

Lees meer

Leer van de kruidenvakvrouw

19 maart 2019

Leer van de kruidenvakvrouw NOARDBURGUM – Kruidenvakvrouw Tjitske Postma geeft in de maand april een aantal…

Lees meer

Nieuwsoverzicht