Arm Dokkum. Zo werd deze stad vroeger genoemd. Achteraf is dat het geluk geweest van Dokkum, want doordat er geen geld was om de bolwerken te slopen, zijn ze er nog. En wat is er nou mooier dan een rondje rondom de Bolwerken te lopen langs de vele historische panden?

Foto: Marcel van Kammen

Als ik door Dokkum slenter, waan ik me weer even terug in de tijd. Hier heb je nog oude straatjes, stegen en gevels die de stad zo bijzonder maken. Ik probeer – tussen het shoppen door – altijd even omhoog te kijken naar de prachtige panden als ik door de stad wandel. Het leuke aan Dokkum vind ik dat je hier nog tientallen unieke winkels hebt die vol enthousiasme worden gerund door gemoedelijke Friezen die je vriendelijk helpen.

Elfstedentocht

Een plek waar ik net als zovelen goede herinneringen aan heb is het beroemde Keerpunt van de Elfstedentocht in het centrum van Dokkum. Ga maar eens op deze plek bij de witte brug staan en stel je voor hoe het er uitziet met al die schaatsers op het ijs. In 2012 was het ijs in Dokkum sterk genoeg voor de tocht der tochten, maar je hebt elf steden nodig om de tocht door te laten gaan.

Admiraliteitsdagen

Gelukkig gaan de  Admiraliteitsdagen op deze historische plek wél elk jaar door. Maar wat vieren we eigenlijk tijdens het maritieme festival? Bij het voormalige Admiraliteitshuis, waar nu Museum Dokkum is gevestigd, krijg ik antwoord. Ook kunnen de behulpzame mensen van het Toeristen Informatie Punt me hier helpen met andere vragen over Dokkum. En ze geven tips. Zo is de vaste expositie over Bonifatius een ‘must’ als je in de ‘moordstad’ bent en ook de stadswandelingen zijn erg leuk om te doen.

Foto: Marit Anker

Stadsbrouwerij

Blij verrast ben ik als ik even verderop de kleinste Stadsbrouwerij van Nederland binnenwandel. Ik heb geluk, want ik mag aanschuiven bij een bierproeverij. Hier maak ik onder andere kennis met het Bonifatiusbier dat na 140 jaar terug is in Dokkum. De vrijwilliger laat verschillende soorten bier proeven, vertelt enthousiast over de bierhistorie van Dokkum en de rest van de boeiende gesprekken ontstaan vanzelf.

IJsfontein

Om het rondje door de stad compleet te maken is de Markt een mooie plek om te vertoeven met daarop de ijsfontein die internationale aandacht trekt. De rijke historie van de Markt wordt in beeld gebracht dankzij de zestig tegels met 25 verhalen, die verspreid liggen over het plein. Bijzonder is ook dat de contouren van de voormalige Abdijkerk in de bestrating verwerkt zijn.

 Bonifatiuskapel

Tot slot is op loopafstand van het centrum de Bonifatiuskapel te vinden waar jaarlijks 20.000 bezoekers op af komen. Dit jaar worden nog meer mensen verwacht, mede dankzij de muziektheatervoorstelling TITUS, die vanaf 31 mei in de kapel te zien is. De acteurs uit de voorstelling noemen de Bonifatiuskapel ‘magisch’. Ik snap wat ze bedoelen, al is het moeilijk uit te leggen. Dit moet je zelf ervaren.

Tip: Parkeren is het handigst bij het Harddraverspark, het Hellingpad of ‘t Panwurk. Van daaruit kun je binnen enkele minuten beginnen met je rondje bolwerken. Leuke bijkomstigheid: het is gratis. In welke stad zie je dat tegenwoordig nog?

Blog door Klasina van der Werf
Klasina woont en werkt in Ee. Ze heeft twee kinderen en schrijft regelmatig een artikel voor eropuitinfriesland.nl. Schrijven is haar passie. Haar twee dochters en de regio Noordoost-Friesland zijn de meest belangrijke inspiratiebronnen voor haar werk.

Comments

Meer nieuws

Museum Dokkum organiseert cursus kunstgeschiedenis

20 januari 2020

Vanaf dinsdag 4 februari biedt Museum Dokkum een verdiepingscursus kunstgeschiedenis aan. De cursus wordt gegeven door…

Lees meer
Nieuws

Museum ’t Fiskershúske open in de kerstvakantie

18 december 2019

Museum ’t Fiskershúske in Moddergat is in de kerstvakantie van 21 december tot en met 4…

Lees meer
Nieuws

Nieuwsoverzicht