Zee werd meer; meer werd wildernis. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Fryslân. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden die dankzij grazende Konikpaarden en Schotse Hooglanders gevarieerd blijven. Begroeide zand- en kleiplaten. En een enorm oppervlakte aan ondiep water
Het is een heerlijk verblijf voor allerlei soorten vogels, waaronder de zeearend. Trekvogels rusten hier uit terwijl ze op weg zijn naar warmere oorden of naar hun broedgebieden. Wintergasten ontvluchten er koudere streken. Het zijn de dieren die dit nationale park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar maken.
Nationaal Park Lauwersmeer is één van de donkerste plekken op aarde. Het gebied heeft in 2016 de titel ‘Dark Sky Park‘ gekregen. Beleef hier ’s nachts de duisternis en geniet van een heldere sterrenhemel. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de Dark Sky Expeditie; dit is een vaartocht door de duisternis. Kijk op de site van Staatsbosbeheer voor andere donkerte-activiteiten.
Fotograaf RTVNOF.nl
In 2019 is het 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee. In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Daar kwam een einde aan toen op 23 mei 1969 koningin Juliana erop toe zag hoe de laatste caissons afgezonken en vastgezet werden en op 25 mei van dat jaar de definitieve afsluiting van de Lauwerszee plaats vond: de Lauwerzee werd het Lauwersmeer.
Van zee naar zoetwater: een unieke transitie dat een prachtig nationaal park op heeft geleverd. Een ruige geschiedenis heeft Nationaal Park Lauwersmeer getransformeerd tot een uniek natuurgebied. Vol rust, ruimte en bijzondere diersoorten. En dit jaar is het dus feest! Kijk voor de activiteiten, verhalen van vroeger en meer op www.50jaarlauwersmeer.nl.
De leukste tips om het park te verkennen:
Weten wat er nog meer te doen is in het park? Bekijk de site van het nationaal park of van Staatsbosbeheer. Of lees een aantal blogs over dit gebied. Zoals die van Reisgenie, of die van Budgetproof, of bekijk dit filmpje van ikreis.net.