Zee werd meer; meer werd wildernis. Zie hier in een notendop de wordingsgeschiedenis van Nationaal Park Lauwersmeer in het grensgebied van de provincies Groningen en Fryslân. Het Lauwersmeergebied heeft veel te bieden. Uitgestrekte, ruige graslanden die dankzij grazende Konikpaarden en Schotse Hooglanders gevarieerd blijven. Begroeide zand- en kleiplaten. En een enorm oppervlakte aan ondiep water

Een must voor de vogelaar

Het is een heerlijk verblijf voor allerlei soorten vogels, waaronder de zeearend. Trekvogels rusten hier uit terwijl ze op weg zijn naar warmere oorden of naar hun broedgebieden. Wintergasten ontvluchten er koudere streken. Het zijn de dieren die dit nationale park tot een onweerstaanbare wildernis voor elke vogelaar en natuurminnaar maken.Vele tienduizenden Spreeuwen verzamelen zicht in de rietvelden en bomen achter Natuurlijk Kollumeroord om gezamenlijk te overnachten. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer is één van de donkerste plekken op aarde. Het gebied heeft in 2016 de titel ‘Dark Sky Park‘ gekregen. Beleef hier ’s nachts de duisternis en geniet van een heldere sterrenhemel. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de Dark Sky Expeditie; dit is een vaartocht door de duisternis. Kijk op de site van Staatsbosbeheer voor andere donkerte-activiteiten.

20161007-zeearend-nationaal-dark-sky-park-lauwersmeer-1024x576-foto-van-rtvnof-nl
Fotograaf RTVNOF.nl

50 jaar Lauwersmeer

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee. In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Daar kwam een einde aan toen op 23 mei 1969 koningin Juliana erop toe zag hoe de laatste caissons afgezonken en vastgezet werden en op 25 mei van dat jaar de definitieve afsluiting van de Lauwerszee plaats vond: de Lauwerzee werd het Lauwersmeer.

Van zee naar zoetwater: een unieke transitie dat een prachtig nationaal park op heeft geleverd. Een ruige geschiedenis heeft Nationaal Park Lauwersmeer getransformeerd tot een uniek natuurgebied. Vol rust, ruimte en bijzondere diersoorten. En dit jaar is het dus feest! Kijk voor de activiteiten, verhalen van vroeger en meer op www.50jaarlauwersmeer.nl.

Er op uit

De leukste tips om het park te verkennen:

  • Elke week worden er verschillende activiteiten georganiseerd door Staatsbosbeheer. Bekijk hier de actuele kalender.
  • Huur een sloep of zeilboot bij Waddeninzicht in Oostmahorn of ga mee op de rondvaartboot de Vlinderbalg en verken het park op het water
  • Activiteitencentrum voor kinderen. Hier is een speeltuin of leen een netje om waterdiertjes te vangen. De aller kleinsten (3 t/m 6 jaar) kunnen een knapzak halen met wat lekkers er in en op onderzoek gaan op het Kabouterpad.
  • Fiets het ‘rondje Lauwersmeer’ van ongeveer 43 kilometer. Bekijk hier de route in PDF.
  • Of huur een TukTuk in Lauwersoog en verken het park op een unieke manier!

Weten wat er nog meer te doen is in het park? Bekijk de site van het nationaal park of van Staatsbosbeheer. Of lees een aantal blogs over dit gebied. Zoals die van Reisgenie, of die van Budgetproof, of bekijk dit filmpje van ikreis.net.

konikpaarden_lauwersmeer_friesland