Tussen de Zwarte Haan en de pier van Holwerd ligt één van Europa`s grootste kwelders; Noord-Friesland Buitendijks. Het ruim 4180 hectare grote gebied met zomerpolders, dobben, zilte graslanden, slikvelden en kwelderwerken is een eldorado voor flora en fauna. Meer dan een miljoen vogels rusten en broeden hier jaarlijks en vinden er hun voedsel. Overal op de zeedijk is het volop genieten van het wisselende weidse uitzicht, een veelkleurig palet in alle jaargetijden. In het stormseizoen stroomt de kwelder regelmatig onder.

Informatie over kwelders

Aan de dijk bevindt zich het onbemande Kweldercentrum Noarderleech. Dat informeert bezoekers over natuur en historie van het buitendijkse en binnendijkse Noord-Friese kustgebied. Dit is een ideaal startpunt om het bijzondere gebied te ontdekken.

Het Kweldercentrum Noarderleech is het hele jaar geopend. Adres: Noarderleech 5a, Hallum.

Weten wat er allemaal te doen is in het het Noord-Friesland Buitendijks gebied? Bekijk http://www.itfryskegea.nl/Natuurgebied/Noard-Fryslan-Butendyks/.

kweldercentrum_buitendijks_friesland

Uitzicht

Bij recreatiebedrijf De Seedykstertoer kun je een tocht maken over de kwelders in een panoramawagen. Er is ook een uitzichttoren met een mooi uitzicht over de kwelders en het landschap.

De Seedysktertoer is het hele jaar geopend vanaf 9.30u, op zondag vanaf 13.00u. Adres: Zeedyk 8, Marrum.