Als je met een gezin op vakantie gaat is een bezoek aan een speeltuin onmisbaar. Bij een speeltuin denk je misschien aan een plek met schommels en wipkippen. Wij bekijken het graag een beetje breder. In dit lijstje met speeltuinen in Friesland vind je plekken waarbij de fantasie van het kind voorop staat. Waar ze vies mogen worden. En waar ze nooit meer weg willen.

Frijlân in Park Vijversburg bij Tytsjerk

Bij Tytsjerk vind je Park Vijversburg, een prachtig park waar kunst en natuur samenkomen. Een onderdeel van het park is Frijlân; hier worden kinderen uitgedaagd om in contact te komen met de natuur. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar in de praktijk komt het er op neer dat ze in een spannend waterlabyrint met een vlot op ontdekkingsreis gaan. We garanderen niet dat je kinderen droog uit het doolhof komen!

De speeltuin in De Kruidhof in Buitenpost

Terwijl jij de botanische tuin bezoekt vermaken je kinderen zich uitermate goed in de speeltuin die in De Kruidhof staat. Water en zand zijn in deze speeltuin belangrijke elementen, dus trek je kinderen oude kleren aan! Een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een klimheuvel en een glijbaan, zowel jonge als wat oudere kinderen vermaken zich hier prima! Het is handig om eigen laarsjes mee te nemen, maar mocht je die vergeten, dan is er een laarzenboom waar laarzen in alle maten aan hangen.

Speeltuinen Friesland De Kruidhof Buitenpost

Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve in Dokkum

Leuk hoor, die geitjes en varkens. Maar de meeste kinderen kunnen nadat ze de konijnen gevoerd hebben niet wachten om in de speeltuin van deze kinderboerderij los te gaan. Een enorm springkussen staat garant voor veel speelplezier, terwijl de ouders op het terras een kopje koffie kunnen drinken. Ook voor de allerkleinsten is hier genoeg te doen.

Kinderboerderij Dokkum

Van de zeedijk afrollen

Wie zegt dat een speeltuin hekken moet hebben en speeltoestellen? Als je naar Moddergat of Wierum gaat, is je speeltuin grenzeloos! Rol lekker van de zeedijk af (ook leuk in de winter als er sneeuw ligt). Kijk wie er het eerst beneden is. Speelpret gegarandeerd!

Speelbos De Hossebos in Drogeham

Verdeeld over zes speelpoelen valt er in Speelbos De Hossebos voor alle leeftijden wel wat te beleven! De stoere, wat oudere, kinderen kunnen zich vermaken op de junglebrug en in een spinnenwebnet. Jongere kinderen vermaken zich met een waterspiraal met zand en een steiger waarop je met schepnetjes kunt vissen. Gratis toegang!

Hossebos Drogeham natuurspeeltuin Friesland

Waterspeeltuin bij Het Booze Wijf, Lauwersoog

Net over de grens met Groningen vind je in Lauwersoog restaurant Het Booze Wijf. Dit restaurant heeft een heerlijke waterspeeltuin. Deze speeltuin is zo ontworpen dat kinderen er leren hoe watersystemen werken. Ze moeten samenwerken om deze systemen in werking te krijgen. Educatief dus, maar ook superleuk! Daarnaast is er een springkussen en tal van andere toestellen. Klim ook eens in de uitkijktoren, want vanaf daar kijk je uit over het Nationaal Park Lauwersmeer! De speeltuin is gratis te bezoeken (en bij slecht weer kun je ook binnen in een apenkooi terecht).

In een eerdere blog schreef ik al eens over een bezoek aan deze speeltuin: Topvermaak voor gezinnen in Lauwersoog.

Blote Voetenpad in Opende

Net buiten Friesland ligt het Blote Voetenpad. Het Blote Voetenpad is een avontuurlijk pad waar je over gras loopt, door modder, over houten bruggen, enzovoorts. Onderweg kun je in een hangmat even uitrusten, als je wil. Het Blote Voetenpad is vrij toegankelijk.

Doe- en beleeftuin in Earnewâld

Bij het Bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen valt spelenderwijs van alles te leren. Zo is er een grote insectenwand, waar geurige bloemen groeien en veel beestjes op af komen. Je speelt er tevens in het hooi, kan vogels observeren vanuit de uitkijktoren, en er zijn allerlei klimtoestellen waar je kinderen zich volledig op uit kunnen leven. Deze speeltuin is gratis te bezoeken.

En als het slecht weer is?

Bij Bombi in Dokkum kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven in de grote apekooi. Ook voor kleinere kinderen zijn hier speeltoestellen. Je kunt er ook eten. Het speelparadijs Jonas en de Walvis in Sumar is gecombineerd met een zwembad. Bij Sanjesfertier in De Westereen kun je zowel binnen als buiten spelen. Ideaal dus, wanneer je je trip al ver van tevoren organiseert en zowel opties wilt hebben voor binnen als buiten. Er is tevens een (kleine) dierentuin bij dit speelpark. Aventoer in Burgum is voor alle doelgroepen geschikt: hier kun je LED bowlen, lasergamen en er is een kidspartyroom.

Jonas en de Walvis Sumar

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. 

Comments

Meer nieuws

Dag van het wad: 29 en 30 juni 2019

17 juni 2019

Tien jaar geleden ontving de Waddenzee de UNESCO Werelderfgoed-status. Op 29 en 30 juni 2019 wordt…

Lees meer
Evenementen

Henk Angenent speelt rol in Salomon – Het Kollumer Oproer

17 juni 2019

KOLLUM— De winnaar van de Elfstedentocht 1997, Henk Angenent, gaat meespelen in muziektheater Salomon – Het…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht