Een eenmalige wandeling voor m’n schoenen, een ervaring om nooit te vergeten

De wadden werden onlangs verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland: dát wilde ik wel eens met eigen voeten beleven, en dus ging ik wadlopen. Eerlijk is eerlijk, je moet wat grenzen over. Je gaat niet voor de lol drie uren in de drek ombaggeren. Schoenen kopen waarvan je weet dat je ze weg gaat gooien. Tot aan je middel het water in en hóe doe je dat dan met het al dan niet ophouden van je plas?

Letterlijke grenzen ook. Want waar je denkt dat de wereld ophoudt als je op de zeedijk staat, gaat er pas een wereld voor je open als je het wad opstapt. Het is daar zo enorm. En tegelijk is daar zo weinig. Zelden was het zo leeg in mijn hoofd als op die ene zondagochtend daar op het wad met achter me de vaste wal, Holwerd en Ternaard. En voor me het uitzicht op Schiermonnikoog én Ameland.

wadlopen_friesland_holwerd

Een duwtje in de rug geven

Ik schrok wel een beetje van de ruim 60 man die hetzelfde deden als ik op die ene bewuste ochtend. Wadlopen is populair, en alsof het de laatste mooie dag van het jaar was (wat ook gewoon zo was eigenlijk) stond de groep te popelen. Even benauwde het me. Gaan we filewandelend de dijk over? Het viel meteen mee. We werden opgesplitst in drie groepen; een buurtvereniging (tip!), een familie (tip!) en de rest, waar ik me samen met m’n loopmaatje bij mocht voegen. Geen seconde had ik last van een ander, ik was juist blij met mensen om me heen die ik zo nu en dan een duw kon geven als ik in het water of de drek dreigde te vallen.

wadlopen_friesland

Het antwoord op de plas

Onze wadloopgids had slechts korte instructies. De kinderen (wat waren ze dapper!) moesten aan een lat hangen bij de oversteek door het water. Vooral niet tegen de stroom in proberen te gaan, want dat zou niemand overleven. En de plas mocht je gewoon laten lopen halverwege het water. Met dat laatste was vooral voor de vrouwelijke helft van ons een belangrijke vraag beantwoord.

Verhalen van het wad

Onze wadloopgids had veel meer antwoorden. Geduldig legde hij het een en ander uit tijdens de tocht, en gaf hij antwoorden op de vragen die we hadden. Waar zijn bijvoorbeeld al die gekke paaltjes voor? En moeten ze niet eens vervangen worden? Ze zien eruit alsof ze enorm rotten. Geen vraag was te gek. Het rotten kwam tot leven bij vloed zei hij, het waren allemaal kleine waterdiertjes. Wij geloofden hem. En ik heb het even gegoogled, het klopt.

holwerd_veerboot

Door de mand op het wad

Hij liet me tijdens het lopen weten nergens meer van te schrikken. De hardste schreeuwers, de tuttigste moeders, de stedelingen en de dorpsgekken, allemaal doen ze even stoer en allemaal vallen ze wel door de mand op het wad. Daar gaat het er niet om waar je vandaan komt, van wie je er een bent, wat je wel of niet bereikt hebt in het leven. Op het wad draait het om het wad. Het wad is jou de baas en jij hebt je slechts te schikken aan de invloeden van moeder natuur.

Dat kun je ook omdraaien, en dat deed ik. Ik liet me meeslepen door de grootsheid van de natuur. Het zand, de blubber, het zeewier, de krabben, het kwam allemaal aan m’n voeten voorbij. We vonden kokkels onder het zand, en we aten ze. We genoten even van het uitzicht op het uiterste puntje waar we op dat moment konden komen, de vaargeul van de veerboot op steenworp afstand.

Ik kon de boer wel kussen toen we bij terugkomst op zijn erf onze voeten mochten afspoelen met koud water. Rozig en vol indrukken gingen we huiswaarts. De drek stond ons tot de navel en de schoenen konden we wegkieperen, maar we hadden toch maar wel mooi even gewandeld op het mooiste stukje natuur van Nederland!

wadlopen_friesland

Praktische informatie

Deze blog gaat over de ‘Balgzwerftocht’ vanuit Holwerd bij Dijkstra’s Wadlooptochten. Deze zes kilometer lange tocht duurt drie uur en is ook geschikt voor kinderen. Wadlopen kan op veel meer plaatsen in de regio. Kijk ook eens op de volgende websites:

 

Blog door Thea van der Schaaf
Thea woont met haar man en twee zoons in Dokkum. Naast het schrijven voor www.eropuitinfriesland.nl heeft ze ook de teksten geschreven uit het regiomagazine. Haar schrijfstijl komen we dus overal tegen!

Comments

Meer nieuws

Creatieve oplossingen Corona-tijd

16 maart 2020

Thuis en toch genieten! Kunnen we niet naar de restaurants, dan komt het eten wel naar…

Lees meer
Blogs

Expositie: Thematentoonstelling Mythische vrouwen (diverse technieken)

2 maart 2020

Van 7 maart t/m 4 april vindt de expositie ‘Thematentoonstelling Mythische vrouwen (diverse technieken)’ plaats in…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht