Kerst is wat de klok slaat in december. Maar hou je nou he-le-maal niet van al dat kerstgebeuren, scroll dan toch even verder want december is óók de maand van heel veel mooie beestjes spotten in de natuur.

Maar er is meer in december, want we beginnen met vallende sterren. Die zijn er elke nacht wel, maar een aantal keren per jaar veel meer dan normaal. Zo ook rond 14 december; de Geminidenregen. In Lauwersoog kun je er alles over leren. Wat zijn vallende sterren? De boswachter vertelt het je en als het onbewolkt is kun je ze liggend, op een veldbedje, bekijken.

Foto: Laura Zwaneveld

Dan over op een potje rocken around the Christmastree. Dat doe je in december in Broeksterwâld, met The Bounty Hunters met Johannes Rypma. Zoek je het liever in wat ingetogener muziek, kom dan naar de Kloosterkapel van Sibrandahûs. De ‘Jûn foar de Krystnacht’ is een jaarlijkse traditie op 23 december. Bijzondere artiesten houden een benefietconcert ten bate van een goed doel. Het begon eens als een initiatief van inmiddels wijlen Doede Bleeker. In Friesland bekende namen als De Kast, Miranda van Kralingen, Gerrit Breteler, de 4 Fryske Trûbadoers en Swiet & Bjuster volgden al zijn voorbeeld.

Wandelen in de natuur of over de kerstmarkt

Winterwandeltochten, winterexcursies, met snert, met volle maan, over het water, ‘slach om de toer’, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het bewandelen in Friesland. Maar waar je echt niet omheen kunt in december, zijn de vele kerstmarkten en kerstfairs die overal in de regio tot in de kleinste dorpen georganiseerd worden. Je checkt de hele lijst hier.

Shoppen, schaatsen en cultuursnuiven

Los van alle kerstmarkten zijn er veel winkels in december in kerstsferen gehuld. De meest bijzondere adresjes voor je kerstinkopen vind je hier. Ook een aantal musea hebben de deuren open rond de feestdagen, bijvoorbeeld Museum Moddergat en het vlasmuseum in Ee. Schaatsen in december doe je op de kunstijsbaan bij Esonstad. Tenzij er natuurlijk natuurijs ligt.

Beestjes kijken

In december hebben we aan de waddenkust regelmatig te maken met een flinke decemberstorm. De dieren die langs de waddenkust leven, hebben het dan best zwaar. Kom tijdens zo’n storm maar eens een kijkje nemen op de pier van Holwerd of op de zeedijk bij Blije of Paesens. Grote groepen vogels en andere dieren zijn daar hard op zoek naar een plekje op het ondergelopen buitendijkse gebied. Geen nood; het is de natuur. En het geeft práchtige plaatjes, zo laat natuurfotograaf Marcel van Kammen ons zien.

Bergeenden

Haas

Nog een haas

Veldmuisjes

Velduil en tureluur

 

Knallend het jaar uit

Knallend het jaar uit, dat nemen we in Friesland nogal letterlijk. Carbidschieten is hier namelijk traditie op oudjaarsdag. Een lege melkbus, een explosief goedje, een flinke vlam en… BAM. Gehoorbescherming is geen overbodige luxe. Benieuwd waar je dit knalfestijn kunt meemaken, en wat er verder te doen is rond Oud & Nieuw? Kijk hier!

 

 

Exclusief te doen in Friesland in 2018:

Het jaar waarin Leeuwarden/Fryslân culturele hoofdstad was is officieel afgesloten. Maar natuurlijk is het daarmee niet voorbij. Misschien begint het juist nu wel pas. Prachtige projecten krijgen we de komende maanden in ieder geval nog te zien: veel van Sense of Place, bijvoorbeeld het fotoproject ‘Bildtstars en Eigenheimers’ of ‘Wachten op hoog water’. En natuurlijk de IJsfontein in Dokkum. Maar hey, wachten op ijs; dat zijn we in Friesland wel gewend natuurlijk 😉 Oant sjen in 2019!

Tekst Thea van der Schaaf
Foto’s Marcel van Kammen

Comments

Meer nieuws

Deze zomer jeugdmiddagen bij It Fryske Gea

4 juli 2019

EARNEWÂLD – Mama’s en papa’s van jonge avonturiers opgelet! In Nationaal Park de Alde Feanen gebeurt…

Lees meer
Evenementen

Dag van het wad: 29 en 30 juni 2019

17 juni 2019

Tien jaar geleden ontving de Waddenzee de UNESCO Werelderfgoed-status. Op 29 en 30 juni 2019 wordt…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht