Dacht je dat Friesland alleen leuk is in de zomer? Dan heb je het mis! Het hele jaar door is er van alles te beleven in deze prachtige provincie. Zo ook in januari!

Nieuwjaarsduiken

Het nieuwe jaar begint traditioneel op veel plaatsen in Nederland met een Nieuwjaarsduik. Ook in Friesland kan men er wat van! Er worden verschillende duiken georganiseerd. Kopje onder, of duiken in een zwembadje, het kan allemaal. Wat niet verschilt zijn de warme versnaperingen na afloop; snert of een kop heerlijke warme chocolademelk! Check onze activiteitenagenda voor de locaties.

Nieuwjaarsconcerten

Plaatselijke fanfares, brassbands en harmonieën houden vaak in het begin van het jaar nieuwjaarsconcerten, vaak in samenwerking met bekende artiesten. Bekijk onze agenda voor de data van de concerten!

Vogels spotten in het Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer staat erom bekend een vogelparadijs te zijn. Voor vogelspotters dus een ware must-see! Er zijn speciale vogelkijkplekken in het Jaap Deensgat, het Roodkeelplasje en bij Ezumakeeg. Staatbosbeheer heeft de beste plekken om vogels te spotten voorzien van vogelkijkhutten. In de winter verblijven in dit gebied onder andere duizenden ganzen. Daarnaast wordt het gebied door trekvogels veelal gebruikt als tussenstation.

Wielerspektakel in Surhuisterveen

Surhuisterveen wordt ook wel het wielermekka van het Noorden genoemd. Hier wordt onder andere jaarlijks in januari de Centrumcross verreden en staat in de zomer de Profronde op het programma. Daarnaast zijn er nog tal van andere fietsevenementen.

In 2018 is er een uitzondering op de regel gemaakt, want in januari vindt voor het eerst in jaren niet de Centrumcross plaats, maar maakt Surhuisterveen zich op voor het NK Veldrijden op 13 en 14 januari. Deelnemers zijn onder andere Marianne Vos, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar.

Schaatsen op natuurijs

Januari kan soms erg koud zijn. In Friesland is het natuurijs vaak snel dik genoeg om op te schaatsen. In de meeste dorpen in Noordoost Friesland zijn ijsbanen te vinden, maar leuker is het natuurlijk om in natuurgebieden de ijzers onder te binden. De Jan Durkspolder bij Earnewâld in het Nationaal Park de Alde Feanen is dan zeker een aanrader. Ook de Ryptsjerksterpolder tussen Ryptsjerk en Leeuwarden is een plek die veel liefhebbers van natuurijs snel weten te vinden. Nog een optie: het natuurgebied Ezumakeeg. Meer lezen over schaatsen op natuurijs in Friesland en waar je dan het beste kunt overnachten? Lees dan dit artikel over schaatsen op natuurijs.

Exclusief te doen in 2018 – Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad

Leeuwarden-Fryslân is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. EropuitinFriesland.nl licht gedurende het hele jaar iedere maand de leukste evenementen voor je uit! In januari zijn er onder andere de volgende activiteiten te doen in het kader van Culturele Hoofdstad:

  • Het openingsweekend is op 26, 27 en 28 januari. Gedurende dit weekend moet je vooral in de hoofdstad Leeuwarden zijn. Tijdens dit openingsweekend is er vooral heel veel muziek te beluisteren.
  • Tijdens het openingsweekend wordt ook het evenement 2018verhalen gehouden. Op 26 januari tussen 19.00 en 22.00 uur worden overal in de provincie verhalen verteld. Meeslepende verhalen, romantische verhalen, verhalen over de oorlog, verhalen over de liefde, en ga zo maar door. Een paar aanraders: In Ee wordt in het Vlasmuseum het theatrale verhaal ‘De proppesjitter’ verteld, in het kerkmuseum in Jannum wordt een verhaal verteld over een moord met een hooivork, in korenmolen De Hoop in Sumar wordt verteld over de dierennamen die op een molen gebruikt worden en in Museum De Sûkerei in Damwâld maken bezoekers een reis door de tijd wanneer er wordt ‘getrouwd over de puthaak’. Ook bijzonder: het verhaal van Giny Bastiaans-Yedema over het oorlogszakboekje fan ús heit. Kijk voor het volledige overzicht van de plaatsen waar verhalen worden verteld op 2018verhalen.nl.

In onze activiteitenagenda zijn tal van activiteiten in het kader van Culturele Hoofdstad te vinden. Gebruik daarvoor het filter LF-2018 in de agenda.

Kijk voor meer informatie over het jaarprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad op deze website.

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver, blogger en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. 
Foto’s: Marcel van Kammen

Comments

Meer nieuws

Wellness in Friesland

7 januari 2019

We hebben het tegenwoordig allemaal druk met werken, het huishouden, kinderen, sociale contacten onderhouden, enzovoort. Wat…

Lees meer
Blogs

Winter in Friesland, wat te doen?

3 januari 2019

Winter in Friesland. Waar denk je dan aan? Natuurlijk denk je dan aan schaatsen, of ‘reedride’,…

Lees meer

Nieuwsoverzicht