Spoileralert: er is ontzéttend veel te doen deze maand. Juni is echt de maand voor wie in Friesland is en van actie houdt, maar er is ook rust, bezinning en ontspanning. Laat je inspireren door deze blog en trek er lekker op uit!

Frysk Kampioenskip Skoulûken Earnewâld

Skoulûke (schouwtrekken) is een variant op het bekende touwtrekken. Eén teamlid roeit in een open roeischouw terwijl het andere teamlid op een plateau op de achtersteven staat om het touw en de tegenstander in bedwang te houden. Al roeiend moeten de teams proberen een afstand van 5 meter af te leggen. Spektakel om te zien!
Zondag 3 juni, 14:00 uur, Earnewâld

Avondfietsdriedaagse Harkema

In de mooie omgeving van Harkema zijn voor de avondfietsdriedaagse drie routes uitgezet voor fietsliefhebbers. Wie graag vier avonden wil fietsen is op de vrijdag ook hartelijk welkom. De afstanden variëren tussen 25 en 30 kilometer, de start is tussen 18.00 en 19.00 uur bij openluchtmuseum De Spitkeet. Om 21.00 moet je weer terug zijn!
5, 6, 7 en 8 juni, 18.00 uur, Harkema

Trekker Alvestêdetocht

Tractorrijden is populair in Friesland. Laat een serie oldtimers met elkaar optrekkeren en de hele provincie loopt uit. In het decor van de elf steden waar Friesland het meest bekend om is, is het een plaatje om te aanschouwen. De doorkomst door Dokkum is op dag twee, rond 15.30 uur.
8 en 9 juni, hele dagen, heel Fryslân

De Feanster 40, Surhuisterveen

Hou je van zwemmen, fietsen en rennen en dat het liefst in combinatie met elkaar? Doe dan mee aan de Feanster 40 in Surhuisterveen. Deelnemers van de triatlon moeten achtereenvolgens een kilometer zwemmen, dertig kilometer fietsen en negen kilometer lopen. Het leuke is: je mag je ook aanmelden als je niet zo’n wedstrijdtype bent maar op je gemak wilt meedoen.
9 juni, vanaf 8.30 uur, Surhuisterveen, deelname € 12,50, vanaf 13 jaar

Oldtimer grasbaanrace Ee

Vaste prik iedere tweede zaterdag van juni: de oldtimer grasbaanrace in Ee. In vroegere jaren was de grasbaansport zeer populair in deze streek, in 1975 werd de Motor Cross Club Oostrum opgericht. Die bestaat al lang niet meer, maar grasbaancross is populairder dan ooit. Van de jongste spruiten tot de oudste fanatiekelingen; ze komen allemaal voorbij in EE. Gaat jouw hart sneller kloppen bij kreten als 2takt en 4takt pitbike’s of 50, 125, 250 of 500cc, en rúik je ze al bijna als je leest over brommers als de puch en tomos? Plan dan een dagje Ee!
9 juni, 11.00, Ee

Drakenbootfestival Kollum

Spektakel, water, boten vol vrolijke mensen, teamspirit, competitie, buitenlucht, straattheater en muziek: een greep uit de elementen die het Drakenbootfestival aantrekkelijk maakt voor deelnemers én toeschouwers. Tijdens de race kunnen de racetijden live worden gevolgd via www.drakentijd.nl. Leuk om te weten: hiervoor wordt dezelfde apparatuur gebruikt als bij de Olympische Spelen en diverse wereldkampioenschappen.
Zaterdag 9 juni, 9.00 uur, Kollum

Bonifatiusdagen Dokkum

Wist je dat de bedevaartkapel en de Bonifatiusbron in Dokkum jaarlijks door 20.000 unieke bezoekers worden bezocht? Niet voor niets worden er jaarlijks de Bonifatiusdagen georganiseerd, een belevenis om ze een keer mee te maken. Er is een lezing en een vesperdienst, er is straattheater en er is een Bonifatiusfestival. De dagen worden afgesloten met een processie naar de Bonifatiuskapel waar een oecumenische viering plaatsvindt.
8 t/m 10 juni, Dokkum

Ronde van Kerspelen

Een fietswedstrijd die door (of langs) álle dorpen in de gemeente Achtkarspelen gaat. Het parcours is opgedeeld in drie grote rondes en een kleine ronde van 7 kilometer. Dus waar je in de gemeente ook bent, of wanneer je er toevallig doorheen moet: blijf staan, verroer je niet en juich hard voor alle fanatieke deelnemers.
10 juni, 9.30 uur, Achtkarspelen

Autocross Noardburgum

Van een autocrosswedstrijd naar een Speedweekend: dat is hoe Noardburgum gegroeid is in de crosswereld. Dat maakt de keus voor waar je naar wilt kijken niet makkelijk! Kies je voor de tweede ronde van het Eurol Veka NK autocross of een week later voor de jaarlijkse clubcross? Waar je ook bij bent: je zult vele coureurs in de baan zien strijden voor de dagoverwinning.
9, 16 en 17 juni, Noardburgum

Concours Hippique Dokkum

Nationaal Concours Hippique Dokkum organiseert al sinds 1928 wedstrijden en evenementen binnen de paardensport. Deze wedstrijden bestaan uit springen, dressuur en tuigpaarden onderdelen. Ga je nog verder terug in de tijd, dan kom je er achter dat Dokkum al sinds 1600 iets met paarden heeft. De geschiedenis leert dat er omstreeks dat jaar in juni (naast 3 andere markten) al een paardenmarkt in Dokkum was. Geniet van een vleugje van die tijden van weleer die vandaag de dag jaarlijks terugkeren in de stad.
23 juni, hele dag, Dokkum

Dei fan de Fiskerij, Paesens-Moddergat

Op de ‘Dei fan de Fiskerij’ (Dag van de Visserij) leer je meer over de cultuur van de hedendaagse kustvisserij. Rond 11.30 uur leggen drie kotters (LO8, WL22, LO13) aan met vers gevangen garnalen. Deze garnalen worden over de dijk naar het Garnalenfabriekje gedragen, waarna de opening van de dag plaatsvindt. Kinderen kunnen ’s ochtends vroeg vanaf Lauwersoog meevaren met de kotters. Geef je daarvoor wel even op!
30 juni, 11.30 uur, Paesens-Moddergat

Exclusief in 2018: Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad

Finestra Aperta

Een beleefvoorstelling waarin muziek- en circustheater elkaar ontmoeten. Een letterlijke zoektocht naar balans, op een plek waar land en water samenkomen. Middelpunt is de mobile, een wonderlijk object dat door de ruimte wentelt. Vijf acrobaten en vijf muzikanten zoeken samen met het publiek naar evenwicht, houvast. Maar zodra alles in balans lijkt, is er altijd wel iemand die wankelt.
Hele maand juni verschillende speeldata, De Wilgen

Freerk Kamma, de witte Papoea terug in Wierum

Tentoonstelling over het levensverhaal van een dorpsjongen (1906-1987) die zich na zijn eerste baantjes van matroos en bakkersknecht schoolt tot gediplomeerd zendeling, met zijn gezin woont en werkt op het toenmalige Nederlands Nieuw Guinea en naderhand in Leiden promoveert en werkt als cultureel antropoloog. De levenswijze van de oorspronkelijke bevolking van Nieuw Guinea heeft hem zo aangegrepen dat hij zich zijn verdere leven onvermoeibaar inzet voor hun cultuur en belangen. Tegelijkertijd blijft hij zich sterk verbonden voelen met Wierum. Leuk: er is tijdens de dag van de opening van de expositie ook streekmarkt in Wierum
2 juni t/m 16 september iedere zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur, Wierum

Follow the blue line

Vlasroute ‘Follow the blue line’ vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen. Het gaat om een route waaraan ook demonstraties en workshops zeefdrukken op linnen te volgen zijn. Je komt door Blije, Ferwert, Holwerd, Ternaard en Ee. Bij de start ontvang je de gratis routekaart met tips en informatie.
12 zaterdagen van juni t/m augustus, 10.00 – 17.00 uur, start in Blije

Silence of the Bees: de B-Rapsodi

De B-Rapsodie is een uniek simultaan concert dat op hetzelfde moment wordt uitgevoerd in drie botanische tuinen door lokale brassbands in Buitenpost, Oldenburg en Emden. De geluiden zijn verzameld in verschillende hommelkasten bij scholen waar jonge onderzoekers helpen bij een belangrijk onderzoek naar bijensterfte in Fryslân. Om de bijenstilte te doorbreken zijn de geluiden en bewegingen van de hommels letterlijk vertaald naar een muziekstuk onder leiding van Australische geluidskunstenaars. Op 21 juni wordt dit muziekstuk in Fryslân uitgevoerd door Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen. Tijdens het concert is er een live-verbinding met de andere tuinen via schermen. De toegang is gratis.
21 juni, 19.00, Buitenpost

Keningsmiel Veenklooster

Veenklooster wordt in juni omgetoverd tot een grote koningszaal voor een uniek Keningsmiel in de open lucht. Aan lange rijk en in stijl aangeklede tafels die als een lint door Veenklooster gaan vindt het Keningsmiel plaats. Onder het bladerdak van eeuwenoude eiken en artistieke kroonluchters kunnen gasten genieten van een bijzonder diner waar de vergeten groentes uit de tijd van het bezoek van koning III aan Veenklooster (1870) centraal staan.
22 en 23 juni, 16.30 uur, Veenklooster

Under de toer: It paad fan de wûnderdokter

Dit evenement voert de bezoeker door een uitgestrekt landschap en een klein dorp, Jistrum. In dit dorp staat een parel van middeleeuwse bouwkunst: de Sint-Petrus kerk. Under de toer van deze kerk ligt een markante Jistrumer voorouder begraven. In deze wandeling ervaart en beleeft de bezoeker het verhaal van deze voorouder, de wonderdokter Joost Wiersma. Wat deed de wonderdokter? Hoe heeft hij geleefd? Hoe werd hij door het dorp ervaren? Wat maakte hem zo beroemd of berucht?
23 juni, 13.15 uur, Jistrum

Frysk Face-& Body ART Festival

Een 2-daags festival om de bijzondere kunst van Face & Body ART te delen, inspireren en laten zien! Een kunstfeest voor groot en klein. Naast ervaren en beleven zijn er ook doe-activiteiten en activiteiten voor kinderen. Als liefhebber van kunst op, -over en – van het lichaam is iedereen welkom om mee te doen of te komen kijken.
23 en 24 juni, Marrum

Heb je ook nog leuke tips voor de maand juni? Laat het ons weten!

Blog door Thea van der Schaaf
Thea woont met haar man en twee zoons in Dokkum. Naast het schrijven voor www.eropuitinfriesland.nl heeft ze ook de teksten geschreven uit het regiomagazine. Haar schrijfstijl komen we dus overal tegen!

Foto’s: Marcel van Kammen

Comments

Meer nieuws

Wellness in Friesland

7 januari 2019

We hebben het tegenwoordig allemaal druk met werken, het huishouden, kinderen, sociale contacten onderhouden, enzovoort. Wat…

Lees meer
Blogs

Winter in Friesland, wat te doen?

3 januari 2019

Winter in Friesland. Waar denk je dan aan? Natuurlijk denk je dan aan schaatsen, of ‘reedride’,…

Lees meer

Nieuwsoverzicht