Herfst, herfst, wat heb je te koop? Voor velen is de herfst het favoriete jaargetijde. En terecht, want de kleuren zijn in de herfst op z’n allermooist. Alhoewel het zomerseizoen in oktober echt definitief voorbij is, worden er in Friesland in oktober nog tal van leuke evenementen georganiseerd. Ondanks dat je wel eens een plensbui op je hoofd kunt krijgen, zijn deze evenementen met name buiten. Dus, trek je regenlaarzen maar aan, en ga naar Friesland voor deze activiteiten:

Oogstdag en Fruitshow bij Hortus van Fryslân De Kruidhof

Traditiegetrouw eindigt het seizoen bij botanische tuin Hortus van Fryslân De Kruidhof met een oogstdag en fruitshow. Een dag om je vingers bij af te likken! Op deze dag zijn er onder andere een markt met streekproducten, proef je wijnen en kruidenlikeuren uit de streek, kunnen kinderen pompoen snijden of een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de eigen tuinen. Bij de fruitshow worden zo’n tachtig soorten appels en peren uit eigen tuin gepresenteerd.

Excursies van Staatsbosbeheer

Nationaal Park Lauwersmeer is een pareltje. Niet alleen in de zomer, wanneer je er prima kunt recreëren, maar ook vooral in de herfst. Staatsbosbeheer organiseert ieder jaar in de herfst talloze excursies in het Nationaal Park Lauwersmeer. Paddenstoelenexcursies, vogelexcursies; wat voor excursie je ook doet, je ziet het Nationaal Park Lauwersmeer op een manier zoals je het nooit eerder zag. Door de ogen van een boswachter ontdek je de natuur op z’n best!

Ben je met jonge kinderen op pad? Dan is een excursie misschien iets te hoog gegrepen. Doe dan het Kabouterpad Lauwersmeer. Bij Activiteitencentrum De Bosschuur haal je een knapzak met lekkers erin en een kabouterboek, om vervolgens in het bos op zoek te gaan naar sporen van de kabouter. Uiteraard krijgt je kindje zelf ook een rode puntmuts op en kunnen de wangetjes rood geschminkt worden!

Musea bezoeken tijdens de herfstvakantie

De meeste musea hebben tijdens de herfstvakantie speciale activiteiten voor kinderen. Onder andere in De Spitkeet in Harkema en Museum Moddergat worden standaard activiteiten aangeboden voor kinderen.

Nacht van de Nacht

In het laatste weekend van oktober vindt de Nacht van de Nacht plaats. Een nacht waarin het duister en het nachtleven centraal staat. Tijdens deze nacht zijn er onder andere nachtwandelingen te doen in het pikkedonker, bijvoorbeeld langs de Waddenkust. Of wat dacht je van een diner bij kaarslicht, een Dark Sky vaartocht of sterren en planeten kijken door telescopen in het Streekmuseum-Volkssterrenwacht in Burgum?

Oktoberfesten in Friesland

Je hoeft helemaal niet naar Duitsland om de authentieke sfeer van een Duits bierfeest te beleven. De Duitse traditie is enkele jaren geleden overgewaaid naar Nederland en ook hier worden de feestjes met lederhosen en dirndls inmiddels uitbundig gevierd. Kollum loopt in Friesland voorop wat betreft het Oktoberfest, maar ook in andere plaatsen wordt het Oktoberfest gevierd.

Exclusief te doen in Friesland in 2018:

  • Op 1 oktober gaat Wadfilm in première! Deze natuurfilm van regisseur Ruben Smit (bekend van De nieuwe wildernis) gaat over overleven op de grens van water en land. Alle dieren, natuur, weersomstandigheden, en seizoenen in één adembenemende film. De film zal vanaf 4 oktober in heel Nederland in de bioscopen te zien zijn.
  • Buitenpost staat in oktober nog volledig in het teken van de bij. In Hortus van Fryslân De Kruidhof is een levensgroot sculptuur waar bezoekers in kunnen lopen en vervolgens ondergedompeld worden in muziek die door bijen wordt gegenereerd. Ook is er een selectie van de mooiste foto’s uit de foto-expostiei ‘guardians’ te zien tot en met 27 oktober.
  • De nacht van 31 oktober 2006 is in het collectief geheugen van Nederland gebeiteld. Toen overstroomde Noard-Fryslân Bûtendyks bij Marrum. Zo’n 150 paarden stonden nog achter de dijk, ingesloten door het zeewater. Wat de hulpinstanties ook probeerden, niets lukte. Totdat zes vrouwen met hun eigen paarden te water gingen en zij ervoor zorgden dat de kudde hen volgde naar het droge. Overigens hebben niet alle paarden deze nacht overleefd. Zo’n vijfentwintig paarden stierven doordat ze verdronken, of door uitputting of nadien aan een longontsteking. Al in 2011 werd er een een monument geplaatst ter herinnering aan deze gebeurtenis. Vanaf oktober dit jaar is er een bijzondere wandelroute ontwikkeld naar deze plek.
  • De tentoonstelling ‘Mei griffel en laai’ is nog tot eind oktober te bezoeken in Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema. In deze tentoonstelling worden attributen die bij het onderwijs van vroeger hoorden tentoongesteld.
  • Op 27 oktober wordt in Augustinusga een spokentocht gehouden met als thema de tijd van Willem Bartel van der Kooi. Dit jaar werd in het dorp uitgebreid stilgestaan bij de kunstschilder die leefde in de periode 1768 tot 1836.

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. 
Foto’s: Marcel van Kammen

Comments

Meer nieuws

Grootste Instameet in Nationaal Park De Alde Feanen

3 juni 2019

EARNEWALD – Op zondag 16 juni vindt voor de allereerste keer een Instameet plaats in Nationaal…

Lees meer
Evenementen

Prijswinnaar vlag “Geland” markeert landingsplek

24 mei 2019

Het was een raadsel: wij plaatsten vlaggen en ze verdwenen even snel weer. Ze kwamen terecht…

Lees meer
Nieuws

Nieuwsoverzicht