Winter in Friesland. Waar denk je dan aan? Natuurlijk denk je dan aan schaatsen, of ‘reedride’, zoals men dat in Friesland noemt. Over het schaatsen op natuurijs in Friesland hebben we al eens eerder een blog geschreven. In deze blog geeft Age Veldboom tips over waar je in Nationaal Park De Alde Feanen het best op natuurijs kunt schaatsen. Ook worden er tips gegeven over waar je het best kunt overnachten als het eenmaal genoeg gevroren heeft. Maar wat als het nou niet hard genoeg vriest? Waar vermaak je je dan mee als je in de winter op vakantie bent in Friesland?

Zoek de warmte op in musea

In Friesland zijn verschillende (kleinschalige) musea die ook in de winter te bezoeken zijn. Eén van de leukste musea is Scherjon’s Klompenmakerij en Klompenmuseum in Noardburgum. In dit museum zie je hoe klompen worden vervaardigd en waarvoor de klompen allemaal gebruikt worden. Even verderop in Burgum vind je Observerum: een museum en sterrenwacht. In het museum zijn verschillende collecties ondergebracht. Er is onder andere Fries zilverwerk te zien, en er zijn geologische en archeologische vondsten te bezichtigen. Verder is er aandacht voor de streekgeschiedenis. De sterrenwacht, die in hetzelfde gebouw is ondergebracht, heeft een eigen Planetarium. Iedere vrijdagavond is ‘sterrenkijkavond’. Klik hier voor meer musea.

Volkssterrenwacht Burgum

Winterwandeling in de natuur

Aan het einde van de wandeling is je neus rood en zijn je handen als ijsklompjes, maar dan heb je ook heel wat moois gezien. Een fikse winterwandeling in de natuur – met of zonder sneeuw – geeft voldoening, rust en het laadt je batterij even helemaal op!

De Nationale Parken (Lauwersmeer en De Alde Feanen) zijn een aanrader voor een wandeling, maar er zijn nog veel meer mooie plekken voor een fijne wandeling. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bossen rondom Stania State? Of een wandeling over de dijk langs de Waddenkust? Natuurgebied Noarderleech is een prachtplek voor liefhebbers van vogels. Ben je een echte vogelaar? Lees dan deze blog over de mooiste plekken om vogels te spotten.

Noorderleech

Toch de schaatsen onderbinden

Zelfs als het niet vriest kun je toch nog de nodige meters maken. Op kunstijs, welteverstaan. Landal Esonstad heeft ieder jaar een kunstmatige ijsbaan waar je – ook als je geen gast bent op het park – terechtkunt om te schaatsen. Voor slechts een paar euro heb je toegang en leen je voor een uurtje een paar schaatsen.

Warme chocolademelk drinken

Of snert eten. Of stamppot boerenkool. Als je naar Dokkum gaat weet je zeker dat je een mooi plekje in een restaurant kunt bemachtigen en je jezelf daar fijn kunt opwarmen aan een winters gerecht, maar ook in de dorpen zijn er talloze eettentjes en kroegen waar je een warme hapkunt krijgen. Ga daarom ook eens naar Kollum, Buitenpost, Surhuisterveen, Damwâld, Feanwâlden, De Westereen, Aldtsjerk, Gytsjerk of Burdaard. Opgewarmd ben je na een bezoekje aan een dorpsrestaurant zeker!

Heb je zelf nog andere tips voor wat je kunt doen als je tijdens de winter in Friesland bent? Laat het gerust weten!

Blog door Johanna Kommerie

Johanna is tekstschrijver en inwoonster van Noordoost Friesland. Reizen is een van haar grootste hobby’s, maar ze is ook gek op de provincie waar ze woont. Ze heeft een passie voor het water, de bossen, de Fryske Wâlden, de elf steden en de Waddeneilanden, maar ook met name de mensen die deze provincie kleur geven. 
Foto’s: Marcel van Kammen

Comments

Meer nieuws

Dag van het wad: 29 en 30 juni 2019

17 juni 2019

Tien jaar geleden ontving de Waddenzee de UNESCO Werelderfgoed-status. Op 29 en 30 juni 2019 wordt…

Lees meer
Evenementen

Henk Angenent speelt rol in Salomon – Het Kollumer Oproer

17 juni 2019

KOLLUM— De winnaar van de Elfstedentocht 1997, Henk Angenent, gaat meespelen in muziektheater Salomon – Het…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht