De zomervakantie is nog steeds voor heel Nederland in volle gang! Beleef de mooie dingen die de provincie Friesland je biedt. Hieronder vind je weer een aantal tips en activiteiten voor deze week.

Zondag 12 augustus: Elke (zon)dag wat te doen in Earnewâld

In de zomermaanden is het watersportdorp volop in beweging. Elke dag vinden er verschillende activiteiten plaats. Kijk hiervoor in de evenementenkalender. Deze zondag:

 • Wandelen langs libellen en vlinders in de mooie natuur rondom Earnewâld. In Nationaal Park De Alde Feanen kruipen en fladderen allerlei verschillende soorten insecten. Kom je ook mee om ze op te sporen? De wandelexcursie begint om 14.00 uur en zal ongeveer 2,5 uur duren. Aanmelden is verplicht.
 • Theateroptreden van Folkert Wesseling en Adri de Boer met het thema “Om’t it kin”. Geniet om 14.30 uur van zang, muziek en cabaret. Het optreden vindt plaats bij de ringvaart, naast het toeristenbureau.

Maandag 13 augustus: Ontspanning / inspanning

Vakantie gaat er natuurlijk om, om te ontspannen van het dagelijks leven. Bekijk onze ontspanningspagina wat je allemaal kunt doen om zoveel mogelijk in de rust modus te blijven!

Toe aan juist meer inspanning? Ook dat kan erg goed in Friesland! Ga je voor survival, klimpark of een balletje slaan? Bekijk dan deze pagina.

Dinsdag 14 augustus: Spot de zeearend

In het Nationaal Park Lauwersmeer worden veel activiteiten georganiseerd. Zo is er in de zomermaanden regelmatig een vogel doe-speurtocht. Dit is een zoekreis naar verschillende vogels. Deze dinsdag leer je meer over de zeearend. Spot jij hem? De excursie begint om 15.00 uur bij het Activiteitencentrum (De Rug 1) in Lauwersoog.

Woensdag 15 augustus: Zelf Skûtsjesile!

Ben je ook enthousiast geworden door alle spannende wedstrijden van het SKS Skûtsjesilen van de afgelopen week? Dan is dit jouw kans om ook eens mee te varen op een écht skûtsje! Hijs zelf de zeilen, ga achter het roer staan of bedien de zwaarden. “Zelf Skûtsjesile” kan iedere woensdag in Earnewâld op 3 verschillende aanvangstijden, te weten om 10.00 uur, 15.00 uur en om 19.00 uur. Meer info vind je op de website. Foto: Fonger de Vlas.

Donderdag 16 augustus: Ontdek het Bûtenfjild

Het Bûtenfjild is een 319 hectare groot natuurgebied nabij Leeuwarden, aan de rand van Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden. Het gebied kent vele volksverhalen. Wist je bijvoorbeeld dat Saskia van Uylenburgh, de vrouw van schilder Rembrandt van Rijn, vaak in het Butenfjild te vinden was? Haar vader (in die tijd Burgemeester van Leeuwarden) had een zomerverblijf in Ryptsjerk.

In het gebied ligt een electric only vaarroute. Huur een elektrische sloep bij Jachthaven ’t Eibertsnêst in De Westereen en verken het gebied. Gebruik de app Izi Travel om meer te weten te komen over de mysterieuze verhalen van het Bûtenfjild.

Vrijdag 17 augustus: Sportdag in Burgum

Deze dag moet je in Burgum zijn. Drie activiteiten omtrent het thema sport worden georganiseerd:

 • 09.00 uur: Concours Hippique bij Stoeterij ’t Heechhiem (Kloosterlaan 22) met dressuur en springen (vrijdag + zaterdag)
 • 15.00 uur: Burgum Beach met tennis en volleybal op de markt in het centrum (vrijdag + zaterdag)
 • 18.30 uur: Fierljepwedstrijd 3e klasse bij de Ljeppersklup (De Boek 64)

Foto: CH Burgum

Zaterdag 18 augustus: keuze genoeg

De meeste activiteiten van deze week vinden plaats op de zaterdag. Kan jij kiezen?

 • 07.30 uur: De Wylde Tulpentocht in Ternaard. Een natuurwandeltocht langs wad en dorp. 5 t/m 40 km. Opbrengst gaat naar het goede doel. Opgeven kan via wyldetulpentocht@gmail.com
 • 08.30 uur: Foto-excursie Noarderleech in Hallum. Een ervaren fotograaf en excursieleider laat je de mooiste plekjes van het gebied zien en geeft handige tips en tricks. Opgeven via de website
 • 10.00 uur: Activiteiten bij de Spitkeet in Harkema. Zo is er de hele dag een geitenkeuring en organiseren ze fiets- en wandeltochten door het gebied
 • 10.00 uur: Beachvolleybaltoernooi + beachparty bij Kolkzicht in Surhuisterveen
 • 10.00 uur: Vlasroute door het waddengebied. Leer hier meer over vlas tot aan handbedrukt linnen
 • 11.00 uur: Imaginarium festival in Park Vijversburg in Tytsjerk. Ga mee in de fantasie wereld en leef tussen draken en prinsessen, vikingen en ridders, steampunkers en oermensen! (hele weekend)

Elke vakantie schrijven we weekplanners met de leukste activiteiten van de week, afgestemd op het weer en het aanbod. Deze blog is geschreven door Karel Westen, werkzaam als regiomarketeer voor Noordoost Friesland. Foto’s zijn gemaakt door Marcel van Kammen of van Stichting RMT, tenzij anders vermeld.

Comments

Meer nieuws

Weekplanner: 23 februari t/m 3 maart 2019

19 februari 2019

Het is nog steeds vakantie! Het perfecte moment om eens goed te ontstressen. Bezoek een leuke…

Lees meer

’t Ailand: Agenda workshops & tochten 2019

18 februari 2019

Datum Start Duur Activiteit Prijs volw Prijs t/m 12jr zo 3 mrt 19 11:00 6 uur…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht