Zomer in Nederland: zomer in Friesland. Geniet hier van de prachtige natuur(parken), cultuur en historie. Niet voor niets door Lonely Planet uitgeroepen tot derde plek van ‘Best of Europe’ 2018. Wij hebben de leukste tips voor komende week op een rijtje gezet. Alle activiteiten vind je in de evenementenkalender.

Zondag 5 augustus: de keuze is reuze

Op zondag 5 augustus is er genoeg te beleven in Friesland voor jong en oud. Kunst en sport vanuit Culturele Hoofdstad, lokale culinaire versnapering of op het terras genieten van een zondagmiddagconcert. Welke kies jij?

  • Eindmanifestatie International Artcamp Fertellendeweis in Tytsjerk. De hele week logeren 18 buitenlandse kunstenaars in het Friese dorpje en houden zich bezig met kunst en cultuur. Het is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Op deze dag, van 13.00 tot 18.00 uur, presenteren ze -samen met de inwoners- wat ze hebben gemaakt: muziek, dans, foto/video en installatiekunst. Dit gebeurt op verschillende locaties, namelijk in de kerk, het dorpshuis en in Park Vijversburg. Toegang is gratis.
  • Fierljeppen in Burgum. In het kader van ‘Europese spelen voor traditionele sporten’ laat Culturele Hoofdstad lokale sportwedstrijden zien. In Friesland is dit natuurlijk onder andere fierljeppen. Vanaf 18.00 bij Ljeppershiem aan de Burgumerdaam.
  • Culinair genieten van lokale Friese producten? Proef dan de Frysling wijn op hun eigen wijngaard in Twijzel. Het proeflokaal is van 14.00 tot 17.00 uur geopend.
  • Zondagmiddagconcert in Dokkum. Strijk neer op een terras en luister van 15.00 tot 17.00 uur naar Creedence Claerwater tribute band. Tip: in verband met koopzondag zijn de winkels én Museum Dokkum ook geopend!

Maandag 6 augustus: beleef de Alde Feanen bij nacht

In de zomermaanden juni, juli, augustus en september wordt er in Earnewâld elke maandagavond nachtsloepvaren aangeboden. De tocht begint om 21.30 uur. De lokale schipper vertelt onderweg (spook)verhalen en andere wetenswaardigheden over de nacht in Nationaal Park De Alde Feanen.

Vertrekpunt is bij Alde Feanen verhuur (De Stripe 22). Kosten € 17,50 p.p. Kinderen € 12,50. Het varen duurt 2 uur.

Dinsdag 7 augustus: SKS Skûtsjesilen

Ook deze dag moet je in Earnewâld zijn, want dan vindt dé Friese sport SKS Skûtsjesilen plaats. De start is op de Langesleat (einde van Smidspaed) en begint rond 13.30 uur.

De mooiste plek om de race te zien is natuurlijk op het water zelf. Kijk op deze kaart voor alle bootverhuurders in het park.

Wil je het skûtsjesilen zelf ervaren? Blijf dan nóg een nachtje in dit watersport dorp en ga elke woensdagmiddag mee met de activiteit ‘zelf skûtsjesilen’.

Woensdag 8 augustus: handige tips

Op vakantie wil je ook een dag lekker niks doen. Een boek lezen met een heerlijk bakje koffie. Je kinderen kunnen lekker ronddobberen in het zwembad of op het strand of klimmen en klauteren in speeltuinen.

Toch een activiteit ondernemen maar voor niet zoveel geld? Lees dan deze tips over low budget uitjes voor het hele gezin en vijf gratis uitjes in Friesland. Handig om te weten!

Donderdag 9 augustus: avondwandeling met gids Kruidhof

Botanische Tuin De Kruidhof in Buitenpost organiseert deze avond van 19.00 tot 21.30 uur een rondleiding door de tuinen met gids. Je eindigt de wandeling met zelf geplukte kruidenthee. Opgave kan via 0511-541253. Van te voren is het mogelijk om een 3 gangen keuze menu te dineren bij het Tuincafe.

Nieuw in de Kruidhof zijn de bijenactiviteiten met onder andere de Oratorio, waar bezoekers worden ondergedompeld in muziek die door bijen wordt gegenereerd.

Vrijdag 10 augustus: plasticsoep in de Noordhoren

In de voormalige kerk in Holwerd is het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren gevestigd. Een unieke locatie om meer te leren over het UNESCO Werelderfgoed-gebied.

Dit jaar voor het eerste een project over de ‘plasticsoep’ in de zee en oceaan. Wat is het precies, hoe ontstaat het en wat kunnen we er zelf aan doen? Ontdek het in het centrum. Ook erg leerzaam voor kinderen!

De Noordhoren is elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Entree is € 3,50. Kinderen € 2,-. Locatie: Elbasterweg 1 in Holwerd.

Zaterdag 11 augustus: tocht door het Waddengebied

Oerol-initiator en directeur Sense of Place Joop Mulder verzorgt 4 keer deze zomer een tocht door het Waddengebied. Als gids laat Joop je het unieke karakter van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed zien. Op de e-bike van Hallum tot aan het tweelingdorp Paesens-Moddergat. Je leert meer over de natuur, cultuur en historie van het gebied.

Tip: de e-bike tocht eindigt rond 15.30 uur in Paesens-Moddergat. Hier is deze dag van 11.00 tot 18.00 een zomermarkt bij Museum ’t Fiskershúske.

De tocht begint om 10.00 uur in Leeuwarden bij de Stadsoase (tegenover het station). Kosten zijn €25,- p.p. incl. bus, e-bike en lunch bij een lokale boer.

Vergeet onderweg niet om mooie foto’s te maken en ze te uploaden op deze fotowedstrijd-pagina. De mooiste foto wint een arrangement t.w.v. € 200,-!

Elke vakantie schrijven we weekplanners met de leukste activiteiten van de week, afgestemd op het weer en het aanbod. Deze blog is geschreven door Lisette Grasmeijer, werkzaam als regiomarketeer voor Noordoost Friesland. Foto’s zijn gemaakt door Marcel van Kammen of van Stichting RMT, tenzij anders vermeld.

Comments

Meer nieuws

Weekplanner: 23 februari t/m 3 maart 2019

19 februari 2019

Het is nog steeds vakantie! Het perfecte moment om eens goed te ontstressen. Bezoek een leuke…

Lees meer

’t Ailand: Agenda workshops & tochten 2019

18 februari 2019

Datum Start Duur Activiteit Prijs volw Prijs t/m 12jr zo 3 mrt 19 11:00 6 uur…

Lees meer
Evenementen

Nieuwsoverzicht