Direkt zum Hauptinhalt

Dorpswapen

Hurdegaryp

Een van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal

Hier schon mal ein Vorgeschmack

George Schenck van Toutenburg (1480-1540) sticht omstreeks 1525 de buitenplaats Toutenburg tussen de dorpen Ryptsjerk en Tytsjerk. Om gemakkelijk en snel te kunnen reizen tussen zijn landhuis en Leeuwarden, de zetel van zijn regering, laat hij tussen 1528 en 1531 een weg aanleggen; de Zwarte Weg genoemd. Het nog altijd bestaande kruispunt Zwartewegsend herinnert daar nog aan. Evenals Swarteweisein, de naam van de weg die vanaf de kruising naar Tytsjerk loopt.

George Schenck van Toutenburg is dan stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

In 1830 wordt de Zwarteweg doorgetrokken als rijksweg naar Groningen. Hurdegaryp wordt dan een halteplaats van de postkoets.
Het officiële dorpswapen is dan ook een koperen posthoorn, op een roodzwart- rode achtergrond, verticaal gescheiden door twee dunne witte strepen. Omstreeks 1850 is de in 1830 aangelegde straatweg van Leeuwarden naar Groningen de enige verharde weg in de gemeente Tytsjerksteradiel.
Hierdoor breidt zich de woningbouw van Hurdegaryp sterk uit in de vorm van rentenierswoningen, villa’s en herenboerderijen.

Door de aanleg van de spoorverbinding tussen Leeuwarden en Groningen in 1866, krijgt ook Hurdegaryp een halte en een station. Daardoor is de meest karakteristieke bebouwing in de kern van Hurdegaryp nu nog te zien langs de Rijksstraatweg en de Stationsweg.
De bijbehorende tuinen zijn in een aantal gevallen aangelegd naar een ontwerp van de bekende Hurdegariper tuinarchitect Gerrit Vlaskamp*).

Het zogenoemde Stationskwartier waar dit informatiepaneel is geplaatst is ook grotendeels geïnspireerd op de landschapsstijl die Vlaskamp in zijn tuinen en parken toepaste. Dit is o.a. te zien aan de vorm en het tracé van de spooronderdoorgang. Zijn originele handtekening - G(errit) L(ambertus) Vlaskamp - is op de beide zijwanden van het spoorviaduct geplaatst.

In 2020 is op verzoek van Vereniging Voor Dorpsbelangen Hurdegaryp het bloemenkunstwerk Wapen van Hurdegaryp aangelegd. Het is ontworpen en aangelegd door plaatselijk tuinontwerper Eliza Janse. Het bestaat uit ruim 800 bloembollen en vaste planten in de kleuren en de vorm van het dorpswapen wat in het voorjaar zichtbaar is als alle planten en bloembollen in volle bloei staan.

Het kunstwerk is aangelegd in het kader van het project Kansen in Kernen. KIK is een samenwerkingsverband tussen de Provinsje Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel, met o.a. als doelstelling de reconstructie van de Rijksstraatweg in Hurdegaryp.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Dorpswapen

kruising Stationskwartier/Rijksstraatweg
Rijksstraatweg
9254 DE Hurdegaryp
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse