Skip to main content

Natuurlijk Vezels

Craft cotton printing factory, Kleine Lijn, Blije

Open dag - Natuurlijk Vezels met het verwerken van wol in een wolspinnerij. Het verven van o.a. wol en linnen met natuurlijke kleurstoffen en het vilten met wol in een viltatelier. Ontdek de drie locaties van Natuurlijk Vezels in Noardeast Fryslan.

Heb je belangstelling voor wol, spinnen, plantaardig verven en vilten, kom dan langs op zondag 30 juni van 11.00- 17.00 uur. Op deze dag draait alles om wol.

De meeste schapen zijn geschoren en andere schapen zitten nog dik in de wol. De wol van de schapen wordt in de ambachtelijke spinnerij van Wolspinnerij Wad'n Wolletje verwerkt en gesponnen, daarna komt deze wol bij Kleine-Lijn. Hier wordt de wol op een natuurlijke wijze geverfd met planten uit de verfplantentuin en daarna gaat de wol naar het viltatelier WOL it. Hier wordt de wol verwerkt tot gebruiksvoorwerpen en/of kunstwerken. 

De verwerking gebeurt lokaal en dat is weer goed voor het milieu. Bij deze textielverwerkers worden streekproducten gemaakt uit het Waddengebied. Wanneer je kiest voor lokaal geproduceerde textielvezels, is er minder transport nodig en dus minder CO2 uitstoot. Omdat we zo lokaal mogelijk willen werken, concentreren wij ons voornamelijk op vlas en wol. Tijdens deze dag zijn ook diverse locaties van de vlasroute geopend.

Wanneer:
30 juni t/m 6 oktober
Afstand tot jouw locatie:
Show results