Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Reitdiep

Zoutkamp

Sinds mensenheugenis wordt er zowel op het Reitdiep als het Lauwersmeer gevist. Eerst op zout, later op zoet water. Op het Reitdiep werd vroeger op sardines, ansjovis en andere vissoorten gevist.

Sinds mensenheugenis wordt er zowel op het Reitdiep als het Lauwersmeer gevist. Eerst op zout, later op zoet water. Op het Reitdiep werd vroeger op sardines, ansjovis en andere vissoorten gevist. Het Reitdiep was zoutwater, en eb en vloed bepaalden tot aan Groningen het beeld. In 1876 werd bij Zoutkamp de afsluiting van het Lauwerszee voltooid en veranderde het zoute water in zoet. Vanaf die tijd werd er op het Reitdiep met fuiken gevist op paling en zoetwatervis. Het hele Reitdiep werd bevist, van Zoutkamp tot Wierummerschouw. 

Er waren op hoogtijdagen een tiental binnenvissers actief op het water. Tegenwoordig zijn er nog twee, waarvan één uit Zoutkamp. Tegenwoordig is het beroep binnenvisser breder dan vroeger. Zo verwerken, roken en verkopen sommige bedrijven de vangst zelf in eigen viswinkel. Palingrokerij Postma aan de Reitdiepskade is daar een mooi voorbeeld van. De visserij op de voormalige Lauwerszee bestond voornamelijk uit de garnalenvisserij, visserij op sardines en ansjovis.

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Reitdiep

Zoutkamp
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse