Direkt zum Hauptinhalt
Karte

Sint Annakerk Hantumhuizen

Hantumhuizen

De bijzondere Sint Annakerk dateert uit eerste helft van de 13e eeuw, een dame op leeftijd! Het is een uniek voorbeeld van de romanogotische bouwstijl in Friesland.

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Hantumhuizen is in de middeleeuwen ontstaan als een satellietnederzetting van het verderop gelegen Hantum. Daarnaast heb je nog Hantumeruitburen en Hantumerhoek.

Het dorpje ontstond op een hoge terp die inmiddels afgegraven is, je ziet alleen nog een lichte verhoging in het landschap daar waar de kerk staat, aan de rand van het dorp.

De bijzondere Sint Annakerk dateert uit eerste helft van de 13e eeuw, een dame op leeftijd! 

Het is een uniek voorbeeld van de romanogotische bouwstijl in Friesland. Aan de buitenkant zie je een schitterend oud gebouw, maar vooral het rijke interieur met zijn koepelgewelven en in terra-kleuren geschilderde ribben, laat de romanogotiek helemaal tot zijn recht komen. Een aanrader om te bezoeken!

In het interieur bevinden zich bovendien mooie items als een epitaaf met gedenkteken van Pybo van Emingha uit 1571, een zandstenen grafzerk van Amke Jarla en een rijk gesneden kansel met rococo vormen uit 1773.

In 2007 is de Sint Annakerk overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De Plaatselijke Commissie die het beheer op zich heeft genomen, stelt de kerk zo veel mogelijk open. Er vinden af en toe concerten, rouw- en trouwdiensten plaats. Ook het burgerlijk huwelijk kan op deze historische locatie voltrokken worden. 

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier finden Sie Sint Annakerk Hantumhuizen

Wierumerweg 2
9144 CW Hantumhuizen
Route planen

vanaf jouw locatie

Zeige Suchergebnisse